Бившата директорка на Агенцията за инвестиции изгря в листите на ГЕРБ

Ако името на №3 в листата на ГЕРБ в Плевен ви звучи познато – да, това е бившата ръководителка на Българската агенция за инвестиции (БАИ), която Кирил Петков уволни през май тази година.

Десислава Трифонова си тръгна със скандал и обвинения в „реваншизъм“ към тогавашния министър на икономиката, въпреки че коефициентът ѝ на полезно действие в агенцията за 6 месеца сочи нула привлечени чуждестранни инвеститори.

По-интересният факт е, че тя е сестра на Марио Трифонов, свързван с Делян Пеевски и Илко Желязков, които попаднаха под санкциите на американския закон „Магнитски“ за корупция.

Трифонов е бивш шеф на дирекция борба с организираната престъпност в ДАНС, след което преминава на влиятелни позиции в МВР. Според различни медийни публикации той е назначение на Желязков – бившият зам.-председател на Националното бюро за контрол на СРС, определян като „лейтенанта на Пеевски“.

Бащата на Десислава Трифонова – Цветанчо Трифонов, е бил шеф на съда в Козлодуй в продължение на около 25 години.

При напускането на БАИ Трифонова заяви, че не е „политически назначение на ГЕРБ“, а била „назначена като експерт със задача максимално бързо да се изкарат всички възможни инвестиции и да се подпомагат максимално инвеститорите".

Според публикация на Deutsche Welle от този период – тя била известна в Държавен фонд „Земеделие“ с тесните си връзки с ДПС.

След като Трифонова беше освободена от БАИ, се върна веднага в държавната администрация. Оказа се, че си пази щатно място в ДФ „Земеделие“ от три години. Длъжността ѝ е на експерт в в дирекция "Договориране" по европейски проекти.

През тези три години преминава през различни „командировки“ - в Министерството на финансите и в екипа на бившия министър на туризма Марияна Николова в Министерски съвет, преди през ноември 2020 г. да влезе в управлението на Българската агенция за инвестиции.

В БАИ тя замени Стамен Янев – бивш зам.-министър на икономиката в екипа на Лъчезар Борисов (ГЕРБ). Тогавашният служебен министър на икономиката Кирил Петков го върна на директорския пост, а Трифонова се оплака, че Янев нахлул „като мутра“ в офиса и я „изритал“.

Настоящият кандидат-депутат от ГЕРБ не разбрала защо не е получила предизвестие за освобождаването си. Твърдеше, че само за първото тримесечие на 2021 агенцията показала „невероятни резултати - сертифицираните проекти са за 800 милиона лева, което е рекорд“. Нито една чуждестранна компания обаче не е била привлечена, въпреки че Трифонова водила преговори с фирми от САЩ и Южна Корея.

Петков отказа да критикува Трифонова, но каза, че направил рокадата, за да влее „свеж капитал“ и „максимално голям опит“ в БАИ.

В сайта на ГЕРБ-Плевен Трифонова е представена като магистър по право в Софийския университет “Св. Климент Охридски” със специализация международно право и международни отношения. От 2010 до 2021 година последователно работи в Министерство на финансите (Дирекция данъчна политика), Държавен фонд “Земеделие”, Съветник към политическия кабинет на зам. министър-председаля по икономическата и демографската политика.

„Има опит и познания в сферата на управлението на еврофондове, данъчно и административно законодателство, законотворчеството и привличане на инвестиции. Минала е по целия път в държавната администрация от младши експерт, старши експерт, главен експерт, началник отдел, съветник и изпълнителен директор на агенция“, гласи визитката ѝ.

В медиите се появи информация, че като шеф на БАИ тя е вземала по 38 хиляди лева заплата на месец. Това обаче не се оказа вярно, защото според изтеклите документи бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов (принципал на БАИ) се е подписал за отпускане на 461 900 лв. от бюджета на агенцията за заплати през 2020 г. Тази сума (по над 38 хил. лв. на месец) обаче се разпределя между 27 души, назначени на постоянни и временни трудови договори.

На последните избори ГЕРБ спечели два мандата от МИР-Плевен, нареждайки се като втора сила в областта след ИТН с 21,6%.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Артисти искат оставката на директора на фонд "Култура" заради дело срещу творческа организация

Над 80 твори настояват за оставката на Сава Драгунчев от поста на директор на НФК

17:55 - 04.12.2023
Важно днес

Илхан Кючюк участва в протест срещу австрийското вето за Шенген във Виена

Български и румънски евродепутати с демонстрация пред министерството на външните работи

16:51 - 04.12.2023
Живот

Сюзан Сарандън се извини за изказване, насочено към евреите в САЩ

77-годишната актриса е известна с активизма си за прогресивни и леви каузи. Тя беше против войната в Ирак, критик е на Тръмп

16:41 - 04.12.2023
Важно днес

Делото срещу Иван Портних за Варненското езеро влиза в съда

Скандалите около замърсяването на Варненското езеро продължават с години

16:19 - 04.12.2023
Живот

Термин на Gen Z поколението стана думата на 2023 г. след нашумяло видео с Том Холанд

Думата на 2023 г. на Оксфордския речник идва от младежките среди в TikTok

15:45 - 04.12.2023
Европейски дневници

50% от фактурите се плащат твърде късно - ако изобщо се платят. ЕС иска срокът да е 30 дни

Нова регулация ще въведе по-сериозен контрол на забавените плащания

15:20 - 04.12.2023
Важно днес

МОН ще проверява функционалната грамотност с нови входни нива в някои класове

МОН предприема извънредни мерки заради лошите резултати на учениците

14:26 - 04.12.2023
Важно днес

Отвличане и убийство на 14-годишно момиче разтърси Северна Македония

Извършителят е избягал през Сърбия в България

13:03 - 04.12.2023