Снимка: © Getty Images

Новата формация на Кирил Петков и Асен Василев привлича най-голяма част от младите избиратели в България, както и най-голям дял от хората с висше образование.

„Продължаваме промяната“, която обяви победа на парламентарните избори на 14 ноември, е спечелила 27% от вота на избирателите на възраст между 18 и 30 г., показват данните на „Алфа Рисърч“.

19 на сто от гласоподавателите в тази възрастова група са заложили на ГЕРБ. „Има такъв народ“, които „пратиха“ една трета от избирателите си към „Продължаваме промяната“, разчитат на гласовете на 18% от хората в групата 18-30 г. На изборите през юли именно Слави Трифонов беше фаворитът на най-младите, отчитат социолозите.

„Демократична България“ разчита на 12% от вота на групата 18-30 г., докато ДПС и БСП са съответно с 10 и 7 на сто.

Хората на възраст между 31 и 60 години предпочитат най-много партията на Бойко Борисов (27%), „Продължаваме промяната“ (24%) и ИТН (20%).

БСП запазва традиционно силните си позиции при най-възрастните гласоподаватели (над 60 г.), печелейки 28 на сто от гласовете в тази група. Следват ГЕРБ с 25 на сто и ИТН с 20%.

При кандидатите за президент Румен Радев привлича най-много от гласовете във всяка възрастова група. Най-популярен е сред гласоподавателите над 60 г., печелейки 55% от тяхната подкрепа.

Проектът на Кирил Петков и Асен Василев е с най-голямо доверие сред хората с висше образование. 29 на сто от тях са дали гласа си за „Продължаваме промяната“, а ГЕРБ-СДС разчитат на 27% от висшистите.

„Демократична България“ печели 12 на сто от подкрепата им, което е с два процента повече от БСП и с три пункта над гласовете за ИТН.

ПП успяват да привлекат голяма част от високообразованите български граждани, които през юли бяха дали подкрепата си най-вече за ДБ, смятат от „Алфа Рисърч“.

Хората със средно образование дават най-много гласове за ГЕРБ (27%), ПП (19%) и БСП (18%). Гласоподавателите с основно и по-ниско образование дават най-много подкрепа на ДПС – 48 на сто.

48% от висшистите гласуват за Румен Радев на изборите за президент. При ректора на Софийския университет Анастас Герджиков този процент е с 18 пункта по-нисък.

Радев печели 50% от гласовете на избирателите със средно образование, както и 37% от подкрепата на хората с най-ниско ниво на образование. При гласоподавателите с основно и по-ниско Мустафа Карадайъ (ДПС) е водач с 43%.


Прочетете още:

Катастрофата на социолозите 2

Резултати от изборите в чужбина: ДПС печели с двойна преднина пред "Продължаваме промяната"

Резултати от изборите (61% преброяване): ПП печели, БСП на 4-о място, "Възраждане" догонва ДБ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

На 1 октомври България ще може да получава азерски газ по връзката с Гърция

Отнета от руски олигарх суперяхта беше продадена за 37 млн. долара

Суперяхтата, която разполага с шест палуби, басейн и киносалон, вече е собственост на неизвестен купувач.

Държавата опита да продаде кораба "Vera Su", но високата му цена не привлече кандидати

Първият опит на държава да продаде на търг кораба "Вера Су", който преди година заседна край Камен бряг, се оказа неуспешен

Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда

Мрежата е най-голямата досега от началото на войната. Имитиращи сайтове на медии, руски посолства и стотици долари за реклама на пропаганда

Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха"

SDZ: "Меркел се въздържа да коментира актуални проблеми - вероятно защото част от тях са резултат и на собственото ѝ управление"

Над 80% от блоковете в София нямат мълниезащита

Инсталациите са отстранявани по време на покривни ремонти

Искрен Митев: Тъжно е да гледаш колко "несвободни" хора има в парламента

От идеята за емиграция до политиката - пътят на кандидат-депутат от "Продължаваме промяната"

"Дори руснаците, които подкрепяха войната, вече не искат да имат нищо общо с Путин"

Руският поглед отвътре - от преподавател по математика в Москва