Снимка: © Getty Images

Противоречивите сигнали от здравните власти около реда на издаване и валидността на Covid-сертификатите поставиха серия от въпроси - кой има право да получи документа, който от четвъртък ще стане задължителен за достъп до определени търговски обекти? В какви срокове ще може да се ползва той от ваксинирани и преболедували?

Ваксинираните граждани вече познават реда на издаване на Covid-сертификатите - всеки човек с имунизация срещу коронавирусна инфекция може да получи своя документ от съответния ваксинационен център или от личния си лекар.

На 21 октомври Стойчо Кацаров обяви, че ще разреши и пускането на 1-месечни временни сертификати за хората, получили една доза от ваксината, за да имат достъп до публични места, докато изчакват втората игла.

Мога ли да получа сертификат за преболедуване, ако имам само положителен антигенен тест?

Преболедувалите обаче досега се деляха на две групи - хора, които са установили заболяването с положителен PCR-тест, и... всички останали. Първата група има достъп до сертификати, но останалите попадат в "сива" зона на неяснота - независимо че са прекарали болестта, нямаха възможност да си извадят удостоверение, валидно в ЕС.

Регламентът на ЕС за дигиталния Covid-сертификат гласи, че сертификати за преболедуване могат да се издават само след позитивен тест за откриване на нуклеинова киселина, какъвто е PCR-методът. Бързите антигенни тестове не попадат в тази група изследвания.

Още през лятото на 2021 г. омбудсманът Диана Ковачева поиска двата типа тестове да се приравнят на европейско ниво при издаването на сертификати за преболедуване, защото поставят дискриминационни условия пред хората, които не се тествали с PCR в началото на заболяването. Според нейните данни от юни става дума за над 85 000 български граждани.

Към 20 октомври ЕК не е променила позицията си въпреки исканията на България и други държави от ЕС.

От края на август 2021 г. обаче важи нова заповед на Стойчо Кацаров за условията за влизане на територията на страната, според която се зачитат и сертификати за преболедували с позитивни антигенни тестове.

Този документ не е признатият в ЕС "валиден цифров Covid сертификат за преболедуване", но българските здравни власти го приемат за "аналогичен".

Приемането на позитивните антигенни тестове като доказателство за преболедуване на Covid-19 беше потвърдено от Кацаров и в сряда.

На брифинг в Министерски съвет той обяви, че сертификати за преболедували ще се издават не само за хора, които са били с положителна PCR-проба, но и за тези, които имат резултат от антигенен тест в периода след началото на масовото му прилагане в България.

"Това ще важи за всички, които са преболедували и заболяването им е установено с антигенен тест след 1 декември 2020 г. Тогава със заповед на предишния министър антигенният тест е приравнен на PCR-теста. От тази дата той има същата правна валидност както PCR-теста", каза Кацаров.

Мога ли да получа сертификат за преболедуване само с кръвен тест за антитела, ако не съм се изследвал с PCR или антигенен тест?

Този въпрос засега има еднозначен отговор - не. Самото наличие на антитела не означава, че може да се получи „зелен сертификат“, казва зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов. Този вид изследвания не се признават като валидно доказателство за преболедуване нито в Европа, нито по света.

Европейският център по заразните болести посочва следните данни по въпроса за тестовете с антитела:

- Позитивният резултат от тях може да е свидетелство за минала (вкл. скорошна) инфекция, но не предоставя индикация за периода на заболяването и не може да изключи вероятността тази инфекция да протича и в момента. Затова той не е абсолютно доказателство, че човекът не е инфектиран и/или е защитен срещу нова инфекция, и не може да предава вируса на други хора.

- Макар че тестовете за антитела дават определени свидетелства за имунна реакция, не е ясно дали нивата на антитела предоставят достатъчан защита и за какъв период тя би издържала, т.е. какъв би бил срокът на валидност на подобен зелен сертификат. Напълно е възможно скоро след позитивен тест за антитела те да станат неоткриваеми.

- Все още не е ясно дали антителата, засичани от комерсиалните тестове, които се ползват в момента, могат да предпазят от инфекция при новопоявяващите се варианти на SARS-Cov2.

- Има множество видове тестове за антитела, а сравнението между резултатите им е изключитлено трудно поради разнообразието и липсата на стандартизация.

- Тестовете за антитела, които таргетират шиповия протеин (вирус-неутрализиращи антитела), не могат да направят разлика между хора, които са преболедували, и хора, които са получили поне една доза от ваксините.

Хората, които смятат, че са прекарали болестта, но нямат възможност да получат сертификат за преболедували, имат две опции - да се ваксинират или да си извадят сертификат за проведено PCR/антигенно изследване (с валидност 72 / 48 часа).

Какъв е срокът на валидност на сертификатите?

Европейските правила за сертификатите за ваксинирани не поставят краен срок за валидността им, но самият регламент на ЕК има срок от 1 година. Според предварително заложените условия - ЕК трябва да докладва пред Европарламента и Съвета резултатите от прилагането на тези сертификати не по-късно от 1 март 2022 г. и да се реши дали датата на прилагане на регулацията да се удължи.

Според проф. Радка Аргирова - скоро се очаква сертификатите за ваксинирани да бъдат обявени за безсрочни, а периодът при преболедувалите хора да се удължи от 6 м. на една година.

Засега сертификатът за прекаран Covid-19 има срок от 15-тия до 180-тия ден от датата на първия положителен PCR тест (за България - и антигенен тест).Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Норвегия, Финландия и Дания засилват охраната си след пробивите по "Северен поток"

"Русия има значително военно присъствие в региона и очакваме от нея да продължава да дрънка оръжие"

Су-25 се разби край полигона в Безмер

Инцидентът се е случил при тренировъчен полет

Министерството на отбраната обеща зимни облекла за украинската армия

Не става ясно обаче какви точно са облеклата, откъде ще бъдат набавени те и дали са официално поискани от украинската страна

Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

На 1 октомври България ще може да получава азерски газ по връзката с Гърция

Отнета от руски олигарх суперяхта беше продадена за 37 млн. долара

Суперяхтата, която разполага с шест палуби, басейн и киносалон, вече е собственост на неизвестен купувач.

Държавата опита да продаде кораба "Vera Su", но високата му цена не привлече кандидати

Първият опит на държава да продаде на търг кораба "Вера Су", който преди година заседна край Камен бряг, се оказа неуспешен

Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда

Мрежата е най-голямата досега от началото на войната. Имитиращи сайтове на медии, руски посолства и стотици долари за реклама на пропаганда

Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха"

SDZ: "Меркел се въздържа да коментира актуални проблеми - вероятно защото част от тях са резултат и на собственото ѝ управление"