Кой има право на Covid-сертификат? Снимка: © Getty Images

Противоречивите сигнали от здравните власти около реда на издаване и валидността на Covid-сертификатите поставиха серия от въпроси - кой има право да получи документа, който от четвъртък ще стане задължителен за достъп до определени търговски обекти? В какви срокове ще може да се ползва той от ваксинирани и преболедували?

Ваксинираните граждани вече познават реда на издаване на Covid-сертификатите - всеки човек с имунизация срещу коронавирусна инфекция може да получи своя документ от съответния ваксинационен център или от личния си лекар.

На 21 октомври Стойчо Кацаров обяви, че ще разреши и пускането на 1-месечни временни сертификати за хората, получили една доза от ваксината, за да имат достъп до публични места, докато изчакват втората игла.

Мога ли да получа сертификат за преболедуване, ако имам само положителен антигенен тест?

Преболедувалите обаче досега се деляха на две групи - хора, които са установили заболяването с положителен PCR-тест, и... всички останали. Първата група има достъп до сертификати, но останалите попадат в "сива" зона на неяснота - независимо че са прекарали болестта, нямаха възможност да си извадят удостоверение, валидно в ЕС.

Регламентът на ЕС за дигиталния Covid-сертификат гласи, че сертификати за преболедуване могат да се издават само след позитивен тест за откриване на нуклеинова киселина, какъвто е PCR-методът. Бързите антигенни тестове не попадат в тази група изследвания.

Още през лятото на 2021 г. омбудсманът Диана Ковачева поиска двата типа тестове да се приравнят на европейско ниво при издаването на сертификати за преболедуване, защото поставят дискриминационни условия пред хората, които не се тествали с PCR в началото на заболяването. Според нейните данни от юни става дума за над 85 000 български граждани.

Към 20 октомври ЕК не е променила позицията си въпреки исканията на България и други държави от ЕС.

От края на август 2021 г. обаче важи нова заповед на Стойчо Кацаров за условията за влизане на територията на страната, според която се зачитат и сертификати за преболедували с позитивни антигенни тестове.

Този документ не е признатият в ЕС "валиден цифров Covid сертификат за преболедуване", но българските здравни власти го приемат за "аналогичен".

Приемането на позитивните антигенни тестове като доказателство за преболедуване на Covid-19 беше потвърдено от Кацаров и в сряда.

На брифинг в Министерски съвет той обяви, че сертификати за преболедували ще се издават не само за хора, които са били с положителна PCR-проба, но и за тези, които имат резултат от антигенен тест в периода след началото на масовото му прилагане в България.

"Това ще важи за всички, които са преболедували и заболяването им е установено с антигенен тест след 1 декември 2020 г. Тогава със заповед на предишния министър антигенният тест е приравнен на PCR-теста. От тази дата той има същата правна валидност както PCR-теста", каза Кацаров.

Мога ли да получа сертификат за преболедуване само с кръвен тест за антитела, ако не съм се изследвал с PCR или антигенен тест?

Този въпрос засега има еднозначен отговор - не. Самото наличие на антитела не означава, че може да се получи „зелен сертификат“, казва зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов. Този вид изследвания не се признават като валидно доказателство за преболедуване нито в Европа, нито по света.

Европейският център по заразните болести посочва следните данни по въпроса за тестовете с антитела:

- Позитивният резултат от тях може да е свидетелство за минала (вкл. скорошна) инфекция, но не предоставя индикация за периода на заболяването и не може да изключи вероятността тази инфекция да протича и в момента. Затова той не е абсолютно доказателство, че човекът не е инфектиран и/или е защитен срещу нова инфекция, и не може да предава вируса на други хора.

- Макар че тестовете за антитела дават определени свидетелства за имунна реакция, не е ясно дали нивата на антитела предоставят достатъчан защита и за какъв период тя би издържала, т.е. какъв би бил срокът на валидност на подобен зелен сертификат. Напълно е възможно скоро след позитивен тест за антитела те да станат неоткриваеми.

- Все още не е ясно дали антителата, засичани от комерсиалните тестове, които се ползват в момента, могат да предпазят от инфекция при новопоявяващите се варианти на SARS-Cov2.

- Има множество видове тестове за антитела, а сравнението между резултатите им е изключитлено трудно поради разнообразието и липсата на стандартизация.

- Тестовете за антитела, които таргетират шиповия протеин (вирус-неутрализиращи антитела), не могат да направят разлика между хора, които са преболедували, и хора, които са получили поне една доза от ваксините.

Хората, които смятат, че са прекарали болестта, но нямат възможност да получат сертификат за преболедували, имат две опции - да се ваксинират или да си извадят сертификат за проведено PCR/антигенно изследване (с валидност 72 / 48 часа).

Какъв е срокът на валидност на сертификатите?

Европейските правила за сертификатите за ваксинирани не поставят краен срок за валидността им, но самият регламент на ЕК има срок от 1 година. Според предварително заложените условия - ЕК трябва да докладва пред Европарламента и Съвета резултатите от прилагането на тези сертификати не по-късно от 1 март 2022 г. и да се реши дали датата на прилагане на регулацията да се удължи.

Според проф. Радка Аргирова - скоро се очаква сертификатите за ваксинирани да бъдат обявени за безсрочни, а периодът при преболедувалите хора да се удължи от 6 м. на една година.

Засега сертификатът за прекаран Covid-19 има срок от 15-тия до 180-тия ден от датата на първия положителен PCR тест (за България - и антигенен тест).Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023