Снимка: © Булевард България

Здравният министър Стойчо Кацаров обяви няколко промени по заповедта за зелените Covid-сертификати, която влезе в сила само преди часове. 

До края на деня МЗ ще разреши да се удължи срокът на валидността на сертификатите на преболедувалите хора, които имат позитивен PCR или антигенен тест. Досега този документ беше със срок от 6 месеца - това е валидността му според регламента на ЕС. 

Кацаров обаче ще допълни своята заповед, така че преболедувалите да ползват тези сертификати до 1 година след регистрирането на положителния им тест. 

Този документ няма да може да се ползва извън България, но ще бъде признат за валиден от РЗИ в страната. Вече е получено съгласието на експертните съвети по Инфекциозни болести и Епидемиология за удължаването на срока от 6 на 12 месеца. 

"Не е нужно да се преиздават сертификати. На всеки от тях има записана дата и лесно може да се удостовери. Той ще бъде приет за валиден, ако не е изминала повече от една година от регистрацията на заболяването", каза Стойчо Кацаров. 

От "Информационно обслужване" са дали обещание не по-късно от понеделник системата да може да издава и сертификати за преболедувалите хора с бърз антигенен тест. 

Кой има право на Covid-сертификат?

И още: МЗ ще разреши издаването на временни едномесечни сертификати за хората, които са ваксинирани с първа доза от препаратите на Pfizer/BioNTech, Moderna или AstraZeneca. Той ще важи в рамките на един месец, така че хората да могат да посещават с него местата, в които достъпът става само с показване на Covid-сертификат. 

Кацаров обясни тази мярка с нуждата да се коригира "административно предизвикания избор" на мнозина граждани да предпочетат еднодозовата ваксина на Janssen само заради по-бързата процедура по изваждане на документа за имунизация. 

"За нуждите на нашия противоепидемичен контрол сертификатът ще е валиден в рамките на един месец след поставянето на първа доза. Този документ може да ви послужи да посещавате местата, където се изисква зелен сертификат", каза Кацаров. 

Министерството на здравеопазването е решило и да даде гратисен период на търговските центрове, заведенията, кината и др. до 24 октомври (включително), в който проверяващите няма да налагат глоби при установени нарушения, а ще правят само предписания за отстраняването им. 

"Понеже мерките са нови и не са прилагани, хората, които трябва да ги изпълняват, помолиха да имат някакъв гратисен период, за да въведат мерките. Казаха, че от днес за утре им е трудно да ги приложат. Взехме решение, че до понеделник при проверка от РЗИ в тези обекти, ще се издава само предписание - указание за отстраняването им. Дотогава няма да се налагат глоби, а ако някъде има наложени глоби, те ще се отменят", каза зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов. 

МЗ ще предостави безплатни антигенни тестове на търговските обекти, за да могат служителите или посетителите им да се изследват на място. 

Как да запазим сертификата за Covid-ваксина в телефона си


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ЕК няма да препоръча задължителна ваксинация срещу Covid

Въпреки изявленията на Урсула фон дер Лайен за обмисляне на задължителната имунизация в ЕС

Супер зелен сертификат - новото оръжие на Италия срещу Covid-19

Хората без ваксина и без доказателство за преболедуване се изправят пред нови ограничения

БСП: Имаме бележки по коалиционното споразумение, до довечера ще ги изчистим

Румен Радев отреди на БСП ролята на "силен социален вектор"

Министърът на икономиката освободи тримата назначени от ГЕРБ в борда на ДКК

Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска са освободени след скандала с Караганева

Иван Гешев нямало да позволи на "шепа богоизбрани" да живеят като в Древния Рим

Главният прокурор сравни Кирил Петков със Себастиан Курц

Софиянци призовават за премахване на коледната украса: "Това е лоша предпразнична шега"

Наричат конструкцията пред Народния театър "склад", "сметище" и "капан за непослушни дечица"

Този път без искри между Радев и Карадайъ: ДПС отчете нуждата от редовен кабинет

Консултациите при президента продължават, остават само БСП

МК запечата офисите на в. "Труд" заради неплатен наем, ГЕРБ обвини президента в "репресия"

Вестникът дължи 133 хил. лв. на държавата, казва Велислав Минеков

Радев призова ГЕРБ да се съобразят с "промяната", те се обявиха за "знаеща и можеща опозиция"

"Обещавам ви, че и всяка грешка ще бъде осветявана и сочена“, заяви Десислава Атанасова