МЗ удължава валидността на сертификата за преболедували и улеснява ваксинираните с първа доза Снимка: © Булевард България

Здравният министър Стойчо Кацаров обяви няколко промени по заповедта за зелените Covid-сертификати, която влезе в сила само преди часове.

До края на деня МЗ ще разреши да се удължи срокът на валидността на сертификатите на преболедувалите хора, които имат позитивен PCR или антигенен тест. Досега този документ беше със срок от 6 месеца - това е валидността му според регламента на ЕС.

Кацаров обаче ще допълни своята заповед, така че преболедувалите да ползват тези сертификати до 1 година след регистрирането на положителния им тест.

Този документ няма да може да се ползва извън България, но ще бъде признат за валиден от РЗИ в страната. Вече е получено съгласието на експертните съвети по Инфекциозни болести и Епидемиология за удължаването на срока от 6 на 12 месеца.

"Не е нужно да се преиздават сертификати. На всеки от тях има записана дата и лесно може да се удостовери. Той ще бъде приет за валиден, ако не е изминала повече от една година от регистрацията на заболяването", каза Стойчо Кацаров.

От "Информационно обслужване" са дали обещание не по-късно от понеделник системата да може да издава и сертификати за преболедувалите хора с бърз антигенен тест.

Кой има право на Covid-сертификат?

И още: МЗ ще разреши издаването на временни едномесечни сертификати за хората, които са ваксинирани с първа доза от препаратите на Pfizer/BioNTech, Moderna или AstraZeneca. Той ще важи в рамките на един месец, така че хората да могат да посещават с него местата, в които достъпът става само с показване на Covid-сертификат.

Кацаров обясни тази мярка с нуждата да се коригира "административно предизвикания избор" на мнозина граждани да предпочетат еднодозовата ваксина на Janssen само заради по-бързата процедура по изваждане на документа за имунизация.

"За нуждите на нашия противоепидемичен контрол сертификатът ще е валиден в рамките на един месец след поставянето на първа доза. Този документ може да ви послужи да посещавате местата, където се изисква зелен сертификат", каза Кацаров.

Министерството на здравеопазването е решило и да даде гратисен период на търговските центрове, заведенията, кината и др. до 24 октомври (включително), в който проверяващите няма да налагат глоби при установени нарушения, а ще правят само предписания за отстраняването им.

"Понеже мерките са нови и не са прилагани, хората, които трябва да ги изпълняват, помолиха да имат някакъв гратисен период, за да въведат мерките. Казаха, че от днес за утре им е трудно да ги приложат. Взехме решение, че до понеделник при проверка от РЗИ в тези обекти, ще се издава само предписание - указание за отстраняването им. Дотогава няма да се налагат глоби, а ако някъде има наложени глоби, те ще се отменят", каза зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов.

МЗ ще предостави безплатни антигенни тестове на търговските обекти, за да могат служителите или посетителите им да се изследват на място.

Как да запазим сертификата за Covid-ваксина в телефона си


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ще изпадне ли БСП от ПЕС - еврогрупата, която Сергей Станишев управлява 11 г.

Как се появи интригата около бъдещето на БСП в Партията на европейските социалисти

19:03 - 01.12.2023
Технологии

До Америка и назад: Д-р Мария Тончева и надпреварата с времето

Тя е пионер във въвеждането на регенеративните терапии у нас.

19:00 - 01.12.2023
Важно днес

Всичко, което трябва да знаем за COP28 в Дубай

Президентът на САЩ Джо Байдън, подобно на китайския си колега Си Дзинпин, няма да присъства на COP28

17:21 - 01.12.2023
Живот

Болестта на патриарха и папата: Кога църквата говори и кога мълчи за здравето на своите водачи

И двамата църковни водачи са с белодробни заболявания

16:59 - 01.12.2023
Важно днес

Депутат от "Възраждане" заплаши Тодор Тагарев със "смъртно наказание"

Вместо да му направи забележка за недопустимия тон, председателстващата заседанието само поклати глава

16:20 - 01.12.2023
Култура

След Тейлър Суифт и Бийонсе и концерт на Queen от 1981 г. тръгва по кината

Пореден музикален концерт ще завладее кино екраните през януари

15:42 - 01.12.2023
Живот

Джулиана Маргулис: LGBT-хората, които подкрепят "Хамас", щяха да са първите им жертви

Актрисата обвинява TikTok за разпространение на пропаганда и омраза

15:20 - 01.12.2023