Снимка: © Булевард България

Сертификатите за ваксинация за Covid-19 могат да се съхраняват и в електронен формат в телефона. Услугата, която "Информационно обслужване" обещаваше да пусне още през юни, вече е достъпна в няколко различни мобилни приложения от частни разработчици. 

Българската компания Cardbox добави дигиталния Covid-сертификат към досегашната си платформа, в която потребителите обичайно събират картите си за отстъпки към различни търговци. 

Опцията за добавяне на здравния сертификат е поставена на първа позиция в менюто на Cardbox. Услугата позволява съхранение на три вида документи - за ваксинация, за преболедуване или за направено изследване за коронавирус. 

Електронното копие се запазва със сканиране на QR-кода от оригиналния документ. Приложението дава възможност и да се добави PDF-файл със сертификата по желание на потребителя. 

В информацията, която Cardbox визуализира, има данни за трите имена на човека, дата на раждане, уникален номер на сертификата, брой на поставените ваксинационни дози, производител на препарата, дата на завършване на имунизацията и държава на ваксиниране. 

Услугата дава възможност и за изтриване на сертификата от приложението, ако потребителят прецени, че не иска да го пази в дигиталния си "портфейл". 

QR-кодът може да се покаже при поискване директно от екрана на мобилния телефон, работи с новото официално приложение на Министерството на здравеопазването за валидиране Covid Check BG и би могло да бъде от полза за лесен достъп до места, които изискват проверка на ваксинационния статус. 

Това не е единственият app, който позволява съхранение на Covid-сертификат. Някои от най-популярните приложения са разработки на национални здравни служби (Великобритания, Италия и др.). Друга опция е Green pass wallet, който дава възможност и за прибавяне на снимка от документ за самоличност към сертификата (данните се пазят само в устройството на потребителя). 

Според в. "Сега" българското Министерство на здравеопазването и "Информационно обслужване" са се отказали от идеята да разработят своя собствена услуга, след като и за Android, и за iOS-устройства има съществуващи решения. 


Пуснаха българското приложение за валидиране на Covid-сертификати

Covid-ваксините: Възрастните българи отново останаха на дъното в ЕС


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина