Резолюцията за върховенството на закона в България раздели не само политическите групи, но и българските представители независимо от принадлежността им към големите "семейства" в Европарламента.

Мнозинството "За" критичния тон на ЕП спрямо правителството на Бойко Борисов обхваща 358 гласа на евродепутати - вкл. Радан Кънев (ЕНП) и Иво Христов, Цветелина Пенкова, Сергей Станишев, Петър Витанов и Елена Йончева (ПЕС).

Срещу предупреждението от Брюксел към Борисов са гласували всички членове на ГЕРБ в ЕНП Асим Адемов, Александър Йорданов, Андрей Ковачев, Ева Майдел, Андрей Новаков и Емил Радев. Към тях са се присъединили и двамата представители на коалиционния партньор ВМРО - Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков, които спадат към дясната група "Консерватори и реформисти".

Прави впечатление, че всички евродепутати на ДПС - Атидже Алиева, Искра Михайлова, Илхан Кючюк - са се разграничили от позицията на своята партийна група Renew Europe (либералите, към които принадлежи и "En Marche" на френския президент Еманюел Макрон). Вместо да подкрепят резолюцията срещу кабинета "Борисов 3", тримата представители на Движението за права и свободи са дали глас "въздържал се".

"Нулевият" глас се брои за "против" при изчисляването на мнозинството при всяко гласуване - тоест ДПС е застанало в лагера на ГЕРБ и ВМРО в крайното си решение за резолюцията.

Вижте как гласуваха всички членове на ЕП - инфографиката дава възможност да се разгледа вотът по групи и да представи гласуването на българските евродепутати (от менюто горе).

Защо ДПС не пожела да гласува "За"?

Единственото включване на представител на ДПС в дебата в понеделник беше от страна на Илхан Кючюк. Евродепутатът взе думата само за да се възмути пред колегите си в ЕП, че в България не се разрешава агитация на чужд език по време на предизборни прояви. Кючюк размени и реплики с Ангел Джамбазки, който каза, че "корупцията има име и това е ДПС".

Забележка по този повод се съдържа в резолюцията, но не сред препоръките, а при изброяването на вече известните обстоятелства и наблюдения на Венецианската комисия и ОССЕ за това, че "Изборният кодекс възпрепятства езиковото многообразие".

Нито един представител на ДПС не предложи редакция на резолюцията в процеса на обсъждането й. В коментар след вота Искра Михайлова направи опит да омаловажи документа на ЕП, като посочи, че "няма ясна сила и позиция", защото се е появил след Доклада на ЕК за върховенството на закона в съюза.

Ден след гласуването Илхан Кючюк обяви, че не е доволен от това, че резолюцията не отчитала факта, че "България има едно от най-модерните законодателства по отношение на осветляването на медиите, тяхното финансиране и собственици".

По-съществено политическо обяснение на двойнствената позиция на българските членове на "Либералите" по случая няма.

През юли тримата представители на ДПС се оказаха в центъра на репутационен скандал в ALDE, след като убедиха няколко висши представители на групата да изразят подкрепа за Ахмед Доганс след протестите в "Росенец".

Реакцията от България накара лидерът на ALDE Дачиан Чолош да се разграничи от първоначалните си послания. Сега Чолош е гласувал "за" критичната резолюция за България.

Лидерът на ALDE в ЕП се разграничи от твърденията в подкрепата за Ахмед Доган Лидерът на ALDE в ЕП се разграничи от твърденията в подкрепата за Ахмед Доган

Данните от вота показват, че най-голямата група ЕНП не само остава в малцинство по вота за България, но и не е успяла да гласува единно - 23 души са предпочели да дадат глас "въздържал се", а още петима евродепутати освен Радан Кънев са гласували в противоречие с ръководството на групата.

За сравнение - членовете на ПЕС са били единни във вота "за", с едно изключение, малтийския социалист Алфред Сант е дал глас "въздържал се".​​​

Изключението "България" и двойният стандарт в ЕНП Изключението "България" и двойният стандарт в ЕНП


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024