Снимка: © Getty Images

Председателят на групата на ALDE / Renew Europe в ЕП Дачиан Чолош се разграничи от първоначалното си послание на подкрепа за Ахмед Доган след протестите в "Росенец". 

"Благодаря за всички съобщения относно туита ми за събитията в България. Добре ги разбрахме. С допълнителните детайли около ситуацията и след анализ на фактите, наистина се оказва, че не са били отразени добре. Както винаги, върховенството на закона е и ще продължава да бъде моя битка", пише Чолош. 

Бившият премиер на Румъния и бивш еврокомисар по земеделието (до 2014 г.) беше един от лидерите на ALDE, които публикуваха лични съобщения в подкрепа на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. 

В своя първоначален туит Чолош призоваваше за "уважение на правото на собственост на опозиционната партия и нейните лидери в България", като го защитаваше срещу "фалшиви кампании и персонална агресия". 

Уточнението на Чолош беше последвано от призиви към ALDE и Renew Europe да прекратят членството на ДПС и да "спрат да легитимират корупционните им практики" изцяло. 

"Какви ще са последствията за онези, които са ви съобщили фактите некоректно? Какви ще са последствията за партията ви, която се доверява на ДПС, без да провери фактите? Къде е извинението пред българския народ?',  пише @phunckys. 

Дипломатът от "Демократична България" Стефан Тафров също коментира, че е "крайно време Renew Europe да осъзнае истинската природа на ДПС и Доган".

"Силно проевропейски настроените българи са смаяни и гневни на начина, по който се отнасяте към ДПС", пише той. 

Председателят на ALDE Ханс ван Баален (бивш евродепутат от Холандия) също декларира подкрепа за Доган, като обвини протестиращите в България в екстремизъм и посегателство срещу частната собственост. 

Посланията на европейските политици обаче бяха посрещнати с огромна вълна от критики от страна на български граждани и други чуждестранни наблюдатели на политическите процеси в България. 

Политическата група обединява либералните формации от страните в Европа (не само от ЕС), а в Европейския парламент си партнира с партията на Еманюел Макрон "Република, напред" в коалицията "Renew Europe" с общо 98 евродепутати. В нея влизат и трима представители на ДПС - Атидже Алиева-Вели, Илхан Кючюк и Искра Михайлова

Тримата са подписали декларация до ръководството на групата, в която събитията от 11 юли са описани като провокация към саморазправа, твърдят, че в протеста са участвали "хора с криминално минало и alt-right провокатори", чиято крайна цел е била да атакуват и окупират собствеността на Доган. Според версията на ДПС до Брюксел - доведените с автобуси симпатизанти на партията са се организирали в "спонтанна реакция", а "благодарение на масивния, мирен, зрял и отговорен акт на активистите на ДПС, успяхме да предотвратим целенасоченото упражняване на агресия". 

Всъщност - протестите от 11 юли не бяха насочени срещу частната собственост, а срещу незаконното завладяване на съседни терени, които са публична държавна собственост и до които достъпът беше прекъснат с бариери и физическа охрана в продължение на повече от 4 години. 

Официално, сградата и теренът не са собственост на Ахмед Доган, а на частно дружество "Хермес Солар", което няма пряка имуществена връзка с бившия председател на ДПС. 

Колкото до обвързването на етническия мир с фигурата на Доган - почетният председател на ДПС не се поколеба да използва жива верига от гласоподаватели на партията като щит на частния си имот на 11 юли. Нито протестиращите, нито симпатизантите на ДПС се поддадоха на провокации. 

До момента Ханс ван Баален не е коментирал исканията за оттегляне на твърденията в първоначалното си послание. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Kaufland е марка №1 за 2022 година

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Кирил Петков: Решението за 70-те руснаци е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Огнян Минчев: Президентът свика консултации "по армейски", партиите имаха нужда да разговарят

Възможно е да се създаде коалиция, която да избегне поредните предсрочни избори, смята политологът