Кой каза криза? Facebook, Amazon, Apple и Alphabet надминаха прогнозите Снимка: © Getty Images

Facebook, Apple, Amazon и Alphabet (компанията-майка на Google) отчетоха финансови резултати, които не само не показват драматичен срив, а подобряват предварителните прогнози по почти всички показатели за второто тримесечие на годината.

Данните за отличните финансови резултати на 4-те технологични гиганта дойдоха след новината за свиването на американската икономика с 32.9% през второто тримесечие спрямо същия период на 2019.

На този фон Facebook съобщава за 11% ръст на приходите си с 1,79 млрд. всекидневни активни потребители и 2,7 млрд. души, които ползват социалната мрежа поне веднъж в месеца.

Средният размер на прихода спрямо брой потребители е 7,05 долара.

Увеличеният брой на хората, които ползват Facebook за информация и комуникация с познати, се обяснява с това, че извънредното положение по света принуди много хора да останат по домовете си и да ограничат нормалните социални контакти.

Компанията посочва, че вече се забелязва нормализиране в потребителската активност и ангажираност, след като в много страни по света ограниченията бяха премахнати.

Amazon отчете приходи от 88,9 млрд. долара за тримесечието с 40% увеличение на нетните продажби в сравнение със същия период на миналата година. Amazon Web Service е постигнал 29% ръст, след като услугите му станаха необходимост за много компании, принудени да прехвърлят дейността си онлайн.

Въпрос за трилион долара: Конгресът срещу Apple, Google, Facebook и Amazon

Основателят на компанията Джеф Безос описва тримесечието като "изключително необичайно". Amazon планираше да инвестира около 4 млрд. долара за осигуряването на предпазни облекла и средства на служителите си. Въпреки това повишената активност във второто тримесечие на годината е довело до печалба от 5,2 млрд. долара - двойно повече в сравнение с миналата година.

На фона на свиването на световния пазар на смартфони с 14% - Apple се оказва единственият производител с ръст на продажбите според Canalys. Приходите на компанията са 59,8 млрд. долара - увеличение на годишна база с 11% и подобряване на прогнозите за малко над 52 млрд. долара.

Пандемията отново се оказва фактор за подобряването на финансовите резултати на Apple - продажбите на iPad и Mac са се увеличили значително, след като все повече хора са започнали да работят и учат от вкъщи. Приходите от таблетите на Apple са стигнали 6,58 млрд. долара (при прогноза от 4,88 млрд. долара), а лаптопите - 7,08 млрд. долара (повече от милиард над прогнозата).

Alphabet е единствената компания от четворката, която съобщава за спад на общите приходи за тримесечието с 1.7% - първия негативен резултат от 16 години насам. Основният проблем идва от срива на приходите от реклама, които са се свили с почти 10 процента. Това е и най-големият финансов източник за Google. Загубите все пак се компенсират от значителен ръст на продажбите при YouTube и при облачните услуги, предоставяни от компанията.

Оптимизмът при Google се дължи на общата тенденция за прехвърляне на рекламните бюджети от традиционните електронни медии към онлайн-платформите. Пазарът би могъл да се стабилизира след първоначалния шок от кризата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В Северна Македония избират президент на първи тур

Кандидатите са 7, втория тур ще е на 7 май

07:51 - 24.04.2024
Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024