Снимка: © Getty Images

Facebook, Apple, Amazon и Alphabet (компанията-майка на Google) отчетоха финансови резултати, които не само не показват драматичен срив, а подобряват предварителните прогнози по почти всички показатели за второто тримесечие на годината. 

Данните за отличните финансови резултати на 4-те технологични гиганта дойдоха след новината за свиването на американската икономика с 32.9% през второто тримесечие спрямо същия период на 2019.  

На този фон Facebook съобщава за 11% ръст на приходите си с 1,79 млрд. всекидневни активни потребители и 2,7 млрд. души, които ползват социалната мрежа поне веднъж в месеца. 

Средният размер на прихода спрямо брой потребители е 7,05 долара. 

Увеличеният брой на хората, които ползват Facebook за информация и комуникация с познати, се обяснява с това, че извънредното положение по света принуди много хора да останат по домовете си и да ограничат нормалните социални контакти. 

Компанията посочва, че вече се забелязва нормализиране в потребителската активност и ангажираност, след като в много страни по света ограниченията бяха премахнати. 

Amazon отчете приходи от 88,9 млрд. долара за тримесечието с 40% увеличение на нетните продажби в сравнение със същия период на миналата година. Amazon Web Service е постигнал 29% ръст, след като услугите му станаха необходимост за много компании, принудени да прехвърлят дейността си онлайн. 

Въпрос за трилион долара: Конгресът срещу Apple, Google, Facebook и Amazon

Основателят на компанията Джеф Безос описва тримесечието като "изключително необичайно". Amazon планираше да инвестира около 4 млрд. долара за осигуряването на предпазни облекла и средства на служителите си. Въпреки това повишената активност във второто тримесечие на годината е довело до печалба от 5,2 млрд. долара - двойно повече в сравнение с миналата година.

На фона на свиването на световния пазар на смартфони с 14% - Apple се оказва единственият производител с ръст на продажбите според Canalys. Приходите на компанията са 59,8 млрд. долара - увеличение на годишна база с 11% и подобряване на прогнозите за малко над 52 млрд. долара. 

Пандемията отново се оказва фактор за подобряването на финансовите резултати на Apple - продажбите на iPad и Mac са се увеличили значително, след като все повече хора са започнали да работят и учат от вкъщи. Приходите от таблетите на Apple са стигнали 6,58 млрд. долара (при прогноза от 4,88 млрд. долара), а лаптопите - 7,08 млрд. долара (повече от милиард над прогнозата). 

Alphabet е единствената компания от четворката, която съобщава за спад на общите приходи за тримесечието с 1.7% - първия негативен резултат от 16 години насам. Основният проблем идва от срива на приходите от реклама, които са се свили с почти 10 процента. Това е и най-големият финансов източник за Google. Загубите все пак се компенсират от значителен ръст на продажбите при YouTube и при облачните услуги, предоставяни от компанията. 

Оптимизмът при Google се дължи на общата тенденция за прехвърляне на рекламните бюджети от традиционните електронни медии към онлайн-платформите. Пазарът би могъл да се стабилизира след първоначалния шок от кризата. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

СДВР предупреждава за нов вид телефонна измама

"Бъдете особено бдителни и внимателни при получаване на телефонно обаждане, в което ви се представят за банков служител"

Прокуратурата не бездействала по сигналите на Петков от времето на служебния кабинет

ПРБ отрече и изказване на шефа на Правната комисия за намесата на Гешев

BILLA раздава награди с онлайн играта "Завърти и спечели" - може да пробвате късмета си всеки ден

Кампанията е от 13 януари до 17 февруари, не е нужно да сте направили покупка

Гроздан Караджов освободи един от изпълнителните директори на "Автомагистрали"

Десислава Христова е задействала "инхаус" процедурите за "Хемус" още през 2018 г.

Големите хранителни вериги принципно подкрепят въвеждането на вендинг машини за отпадъци

Сдружението за модерна търговия подкрепя депозитната система за опаковки, каза Борислав Сандов

Историята на измамницата Анна Сорокин тръгва по Netflix през февруари (видео)

Първият трейлър на сериала с Джулия Гарнър излезе този уикенд

Цацаров поиска Гешев да го провери

Шефът на КПКОНПИ внесе оставката си в Народното събрание

Ограничават до 30 км/ч скоростта в центъра на София от февруари

"Зона 30" ще е между 4 булеварда, готов е и втори проект