Кой кой е сред новите служебни министри на Димитър Главчев
  • Четири жени и петнадесет мъже;
  • Четирима действащи министри и трима зам.-министри, но и редица кандидати, чийто професионален път е минал през кабинетите и парламентите на ГЕРБ, БСП и дори НДСВ;
  • Най-малко трима души, срещу които ПП-ДБ имат тежки критики. И един човек, от когото се разграничи... Слави Трифонов;

Накратко - това е съставът на новия служебен кабинет, предложен от Димитър Главчев.

Людмила Петкова - министър на финансите

Петкова е дългогодишен директор на "Данъчна политика" в Министерството на финансите, като преди това е работила на ръководни позиции в администрацията на НАП.

Вече е била служебен зам.-министър през 2013-2014, в кабинета "Орешарски", когато титуляр на поста беше Петър Чобанов (ДПС). Чобанов беше един от потенциалните кандидати за служебен премиер, но се отказа заради позицията си на подуправител на Българската народна банка.

Людмила Петкова е уважаван финансист, съветвала е Народното събрание по редица законопроекти.

През ноември 2023 г. заслужи аплодисментите на депутатите от всички групи освен "Възраждане", след като отговори на обидно изказване на Цончо Ганев от трибуната.

Калин Стоянов - министър на вътрешните работи

Стоянов е може би най-спорното назначение в новия служебен кабинет, въпреки че и досега изпълнява длъжността на вътрешен министър.

ПП-ДБ свалиха доверието си от него още през ноември 2023 г. след полицейското насилие срещу граждани по време на протеста на футболни фенове против БФС.

ГЕРБ и ДПС обаче не позволиха той да бъде сменен, и оттогава са сочени като негови политически покровители.

Как ДАНС и прокуратурата разчистиха пътя за оставането на Калин Стоянов в МВР

Главчев определи избора на Стоянов като най-трудното решение, но отказа да го промени дори след изричния протест на Кирил Петков: "След като и ръководителят на професионалното ръководство подаде оставка, си мисля, че ще е голямо предизвикателство за системата и двамата да бъдат извън нея по време на избори"

Виолета Коритарова - министър на регионалното развитие

От 2018 г. досега тя е директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. По това време ресорен министър все още беше Николай Нанков в кабинета на ГЕРБ.

Коритарова е инженер по професия, дългогодишен служител е на Агенцията по кадастъра, преди това е работила в Министерството на земеделието и горите и в Министерството на образованието и науката.

Ивайло Иванов - министър на труда и социалната политика

Иванов е ръководител на Националния осигурителен институт от седем години, мандатът му отдавна е изтекъл. Тогава беше номиниран от ГЕРБ и "Обединени патриоти" като единствен кандидат за поста, но получи гласове от всички парламентарни сили през 2017.

Завършил е "Финанси и кредит" в Свищов, и право в Югозападния университет "Неофит Рилски". Работил е на различни позиции в Агенцията за социално подпомагане - от експерт до изпълнителен директор, преди да стане управител на НОИ.

Ген. Атанас Запрянов - министър на отбраната

Запрянов е част от екипа на Тодор Тагарев, като и в момента е негов зам.-министър. Името му беше предложено в проектокабинета на ГЕРБ начело с проф. Николай Габровски през 2022 г.

Той е бивш началник на управление "Свързочни войски" в Генералния щаб, а през 2006 г. е назначен за военен представител на Българската армия в Делегацията на Република България към НАТО. През 2015 г. беше зам.-министър на отбраната и в екипа на Николай Ненчев при втория кабинет на ГЕРБ, както и при Красимир Каракачанов в кабинета "Борисов 3".

Ивайло Ценов - министър на външните работи

На снимката: Ивайло Ценов е в средата

Ивайло Ценов е завеждащ Консулската служба в посолството на България във Виена. Опитът му в отношенията с Австрия на фона на проблемите, които тя създава пред членството на България в Шенген, беше изтъкнат като основен аргумент за назначението от Димитър Главчев.

Публичната информация за него обаче е оскъдна. Профилът му в LinkedIn показва само, че е консул в посолството от 2014 г. досега. Завършил е Международни отношения в УНСС през 1983 г.

Мария Павлова - министър на правосъдието

Павлова беше служебен министър в мандата на Огнян Герджиков (2017 г.), а в последните служебни кабинети на Стефан Янев и Гълъб Донев беше заместник министър.

Тя е бивш следовател в НСлС, а през 2023 г. беше избрана за заместник на и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов след свалянето на Иван Гешев.

"Мария Павлова, доколкото знам е заместник на Борислав Сарафов, а когато говорим за превзета държава, той е олицетворение. Това е обида за нас, когато искаме безпристрастно правосъдие", каза Кирил Петков при обявяването на името ѝ.

Проф. Галин Цоков - министър на образованието и науката

Цоков и досега заема ръководния пост в МОН. Той е професор по управление на образованието в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Един от докторантите му е Ваня Кастрева - дългогодишен шеф на Регионално управление на образованието - гр. София.

Цоков е един от четиримата действащи министри, които остават и в служебния кабинет. Той обаче не беше сред 11-те членове на правителството на Николай Денков, които подписаха декларация за нежелание да участват в проектосъстава на Министерски съвет на Мария Габриел.

д-р Галя Кондева - министър на здравеопазването

Тя е специалист по вътрешни болести и хематолог в София с над 30 години опит. В момента е директор на болницата за лечение на хематологични заболявания. Между 2006 и 2009 г. е била член на управителния съвет на НЗОК, работила е в касата и като началник отдел "Лекарствена и медицинска експертизи", Дирекция "Лекарствена политика". В миналото е работила в "Пирогов", "Токуда", както и в екипа на частната болница "Вита".

Найден Тодоров - министър на културата

Директорът на Софийската филхармония е бивш служебен министър на културата във втория кабинет на Гълъб Донев. Тогава той беше единствената промяна в състава, като зае мястото на Велислав Минеков, сменен след конфликта си с директора на Народния театър Васил Василев.

Тодоров е бивш директор на операта в Русия, управлява Софийската филхармония вече 7 години. Известен и уважаван е в културните среди, носител е на редица награди за приноса си в развитието на българската музика.

Петър Димитров - министър на околната среда

Димитров е действащ зам.-министър, завършил е хидромелиоративно строителство.

Работил е две десетилетия в Басейнова дирекция - Дунавски район, чийто директор е бил над 5 г.

Вече е бил служебен зам.-министър по време на първия служебен кабинет на Стефан Янев (при Асен Личев) и двата служебни кабинета на Гълъб Донев (при Росица Карамфилова).

Кирил Вътев - министър на земеделието

Земеделският министър Кирил Вътев

Вътев е сред действащите министри от кабинета "Денков", който преди седмици беше подписал декларация с отказ да бъде член на проектокабинета на Мария Габриел. Впоследствие даде публична заявка, че е готов да остане в евентуално служебно правителство.

Първоначалното му образование е в НСА с профил "Свободна борба", но от началото на 90-те създава фирмата за производство на месни продукти "Тандем - В". Той беше председател на Асоциацията на месопреработвателите в продължение на три мандата. Остана на поста си като министър въпреки протестите на зърнопроизводителите през 2023.

Георги Гвоздейков - министър на транспорта

Гвоздейков 18.09.23

Още един от министрите, които ще остане на поста си и след края на кабинета "Денков" - дори на цената от прекратяването на членството му в "Продължаваме промяната".

Димитър Главчев коментира, че е решил да го остави, за да довърши подготвяната сделка за доставка на вагони за БДЖ от Германия.

Гвоздейков е авиационен инженер, като участваше активно в създаването на първата система за въздушна спешна помощ в България. В неговия мандат пристигна и първият медицински хеликоптер от италианската компания "Леонардо".

Петко Николов - министър на икономиката

Николов беше един от несменяемите ръководители на Комисията за защита на конкуренцията - избран първо през 2003 г. по време на управлението на Симеон Сакскобургготски и още веднъж при първия мандат на ГЕРБ.

Между 2016 - 2021 г. той беше и директор на Патентното ведомство, а през март 2022 г. беше назначен за председател на съвета на директорите на Национална компания "Индустриални зони" (по време на кабинета Петков, когато принципалът се управляваше от Корнелия Нинова).

Росен Карадимов - министър на иновациите и растежа

Карадимов е известен като последният ръководител на Комсомола преди падането на комунистическата власт, като през 1990 г. е избран и за депутат във Великото народно събрание. Кариерата му се свързва с БСП, но и с движението "Социалдемократи", в което участваха хора като Николай Камов, Ивайло Калфин, Андрей Райчев и др. Бивш съдружник е на Райчев и Кънчо Стойчев в Голф Клуб Блексирама.

Карадимов е бил зам.-председател на Столичния общински съвет до 2003 г., а между 2005-2009 г. е един от ключовите съветници на Сергей Станишев като премиер. Юрист по образование, Карадимов се оказа правен консултант на Българската банка за развитие, а от 2022 г. - и председател на надзорния ѝ съвет, назначен при служебния кабинет на Гълъб Донев.

Владимир Малинов - министър на енергетиката

Малинов е дългогодишен директор на "Булгартрансгаз", назначен още през 2018 г. в мандата на Теменужка Петкова.

Под негов надзор беше построен руският газопровод "Турски поток" през България, за който бяха разкрити скандални факти за законови нарушения и подмяна на саудитския изпълнител на строежа с изцяло руско ръководство + беларуски работници.

Той е председател на Съвета на директорите на „Газов хъб Балкан“ и е член на Борда на директорите на Gastrade S.A. – проектната компания, която изгражда терминала за втечнен газ край Александруполис.

Валентин Мундров - министър на електронното управление

Мундров е зам.-министър на Александър Йоловски, а името му се спрягаше за министър в проектокабинета на Мария Габриел. Както стана ясно от изказване на Кирил Петков - това е станало без съгласието на ПП-ДБ.

Той е бивш IT консултант на НЗОК, работил е и в Агенция "Митници" и Министерството на здравеопазването. От 2013-2022 г. е директор на "Софтуерна интеграция" в държавната компания "Информационно обслужване".

Евтим Милошев - министър на туризма

Милошев е един от най-известните и дългогодишни телевизионни продуценти, но се оказа нежелан от част от браншовите организации в сектора на туризма заради липсата на професионален опит.

Създател на продуцентската компания "Dream Team Productions", с която прави предавания като "Комиците", "Сървайвър", "Нека говорят".

Неговото филмово студио стои зад сериали като "Дяволското гърло", "Откраднат живот", "Столичани в повече".

Работил е заедно със сегашния депутат от ГЕРБ Любен Дилов-син, когото Бойко Борисов беше номинирал за поста на министър на туризма в един от несъстоялите се проектокабинети на ГЕРБ през 2021.

Георги Глушков - министър на младежта и спорта

Първият българин в НБА, Глушков е директор на Българската федерация по баскетбол от 13 години.

Той е бивш национален състезател по баскетбол от 70-те, 80-те и 90-те, а през 1985 г. е избран в отбора на "Финикс Сънс" в американската Национална баскетболна асоциация. Остава в САЩ само за година, като после продължава кариерата си в Италия, Испания и България.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024