Как ДАНС и прокуратурата разчистиха пътя за оставането на Калин Стоянов в МВР Снимка: © Булевард България

Изборът на действащия вътрешен министър Калин Стоянов за служебен ръководител на МВР беше обявен за "най-трудното решение" на кандидат-премиера Димитър Главчев.

Последният аргумент, който натежал в полза на Стоянов, се оказа странната сага с решението на главния секретар на МВР Живко Коцев да подаде оставка от системата.

Възможно ли е това да е станало не по собствено желание, а под принуда?

Защо Коцев изчезна от публичното пространство след напускането си - докато излизат данни, че той е станал обект на разследване в една от гръмките акции от последните дни?

Какво се е случило в две поредни срещи между него и и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов, включително в деня на оставката, за които стана ясно от информация на "Капитал"?

Въпросите стават все повече на фона на факта, че дните преди обявяването на списъка с кандидат-министри беше пренаситен от активност на ДАНС и прокуратурата на най-високо ниво.

Резултатът, поне във Вътрешното министерство, беше произвеждането на оправдание на Главчев за запазване на Калин Стоянов. Дори след откритото недоволство на ПП-ДБ и БСП от избора, служебният премиер обяви, че не виждал причини да промени състав на кабинета.

Какво се случи?

  • 2 април - Синдикатът СФС МВР настоява за среща с Димитър Главчев, на която заплашва с протести, ако Калин Стоянов бъде сменен с несъгласуван с тях кандидат. По-късно Главчев разказва дори, че профсъюзът отправил и втори абсурден ултиматум - отказ на служителите му да участват в организирането на изборите.
  • 3 април - ДАНС и КПКОНПИ организираха акция срещу директора на Агенция "Митници" Петя Банкова, нейния заместник и други хора, уличени в организиране на контрабандна схема. На следващия ден тя беше арестувана за 72 часа.
  • Сайтът "Пик" впоследствие съобщи, че в същия ден е направено претърсване и в дома на главния секретар на МВР Живко Коцев - нещо, което беше потвърдено и от адвокатката на Банкова, която цитира свои неформални разговори със служители на КПКОНПИ. Нито една институция не отрече тази информация. Не става ясно и какво е основанието за тези действия срещу Коцев.
  • 4 април - МВР внезапно съобщи, че Живко Коцев е подал оставка "по собствено желание". Премиерът Николай Денков обяви, че Коцев е подлаган на натиск от страна на Калин Стоянов да напусне "от доста време".
  • Самият Коцев се оказва неоткриваем в часовете след анонсираното му оттегляне. Едва в ранния следобед в сайта на МВР се появи негово писмо, в което отново не се дава ясно обяснение за решението му да си тръгне. Самият Калин Стоянов отрича обвиненията срещу него.

Двете срещи при Сарафов

Нито медиите, нито политиците са виждали Коцев в деня на оставката му - но се оказва, че това е направил и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов, и то два пъти.

"Капитал" разкри, че на 3 и 4 април Сарафов е имал две срещи с Коцев - една преди да обяви напускането си и една непосредствено след това.

"За какво са били разговорите не е известно, но обстоятелството, че мистериозното подаване на заявление за напускане е "обградено" от общуване с и.ф. главен прокурор изглежда като вид "подбуда" именно към подобно действие", пише медията.

Това предположение става още по-актуално, имайки предвид сигнала, даден от Димитър Главчев за колебанията му преди съставянето на служебния кабинет.

Кой може да смени главния секретар на МВР?

Живко Коцев заемаше една от малкото позиции в държавата, която се попълва с едновременно съгласие на Министерския съвет и Президентството.

Същото съгласие е нужно и при евентуалното му предсрочно освобождаване.

Коцев не е назначен от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов и не може да бъде уволнен от него. Но Стоянов вече има опит с отстраняването на т.нар. професионално ръководство, след като в края на август 2023 г. той сам поиска смяната на Петър Тодоров от поста.

Главчев се оправда за избора на Калин Стоянов с оставката на главния секретар на МВР


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Израел нанесе въздушни удари по град Рафах в ивицата Газа

Тел Авив смята, че в Рафах се намират значителен брой бойци на "Хамас", както и десетки заложници. 

06:58 - 07.05.2024
Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024