Синдикат от МВР лобира за Калин Стоянов на среща с Димитър Главчев Снимка: © Getty Images

Кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев е решил да проведе среща със синдикатите от МВР по повод съставянето на новия кабинет.

Информацията беше разпространена неофициално от "24 часа" и "Фокус", като и двете медии посочват, че срещата е по инициатива на профсъюзите.

Илия Кузманов от Синдикалната федерация на служителите в МВР директно призова за запазване на Калин Стоянов като министър, след края на срещата. СФС МВР е един от няколко синдиката във Вътрешното министерство.

"В момента в МВР е спокойно. Искаме в МВР да има стабилност, а оставането на поста вътрешен министър на Калин Стоянов ще ни гарантира именно това", казва той пред репортери в старата сграда на Народното събрание, където е проведен разговорът.

В същото време, той прави уговорката, че ако друг човек бил на мястото на Калин Стоянов и се отнасял с тях по същия начин, синдикатите биха подкрепили и него.

По думите му - преди Стоянов да стане министър работата на синдикатите с политическото ръководство била "трудна, почти отсъстваща".

"Ако той евентуално бъде сменен и лицето, което го е сменило, се държи по същия начин като предишните министри, реакция ще има, защото ние сме доведени вече до ръба и съставът не е готов да понесе подобни години", каза Кузманов.

Намесата на профсъюза в казуса около бъдещото служебно управление се случва на фона на продължаващия вече месеци спор между ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС за отстраняване на Калин Стоянов.

От ПП-ДБ настояват за смяна на министъра на вътрешните работи още от ноември 2023 г. Сега Кирил Петков отново заяви, че ще има "сериозна сянка върху честността на изборите", ако Стоянов остане начело на МВР.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024
Технологии

Apple разработва по-тънък iPhone

Очаква се моделът да бъде пуснат до 2025 година

09:55 - 19.05.2024
Спорт

Усик с историческа победа срещу Фюри: Украинецът стана абсолютен световен шампион по бокс

"Украинците удариха здраво", написа Зеленски в Telegram

09:26 - 19.05.2024