Главчев се оправда за избора на Калин Стоянов с оставката на главния секретар на МВР Снимка: © Screenshot

Изненадващата оставка на главния секретар на МВР Живко Коцев наклонила везните към избора на Калин Стоянов за служебен министър на вътрешните работи. Така кандидатът за служебен министър-председател Димитър Главчев оправда оставането на поста на вътрешния министър. Направи го два пъти - и пред президента Румен Радев, докато представяще кандидат-министрите си, и пред медиите, след като излезе от президентската институция.

"Най-трудното ми решение беше именно за Калин Стоянов, но оставката на професионалното ръководство на МВР наклони везните в негова посока. Представете си след професионалното, представете си МВР да остане и без политическото си ръководство в лицето на министъра, ако го сменим? Не мога да поема такава отговорност, а най-важното на служебното правителство е да организира честни избори,“ оправда се Главчев.

След възмущението на ПП-ДБ от номинацията и част от останалите имена в списъка на Главчев - президентът Румен Радев обяви, че списъкът на Главчев може да се промени до понеделник, а партиите могат да влязат в допълнителни консултации с бъдещия премиер, ако не са съгласни с тези министри.

Бъдещият служебен премиер обаче даде да се разбере, че не е склонен на компромиси.

Аз съм взел своето решение, не виждам кой би ме убедил да го променя,“ заяви Главчев след консултациите при държавния глава.

Представителите на ПП-ДБ напуснаха разговорите, като заявиха, че след оставането на Калин Стоянов на поста вътрешен министър вече нямат доверие, че изборите ще се проведат прозрачно.

Ден преди консултациите при президента за съставяне на служебен кабинет главният секретар на МВР Живко Коцев подаде внезапно оставка. Премиерът в оставка Николай Денков допусна, че това е станало под натиск. По-късно в позиция на сайта на вътрешното министерство Коцев заяви, че е взел решение да се реализира в друга сфера.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков Кирил Петков обяви за "провокация и наглост" избора на Калин Стоянов за служебен министър


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024