Кой кой е в листите за Избори 2021: Футболисти, музиканти, актриси, лекари и журналисти

Advertisement

PR-ът завинаги спечели битката срещу технокрацията. Достатъчно е да разгледате листите с кандидат-депутати на повечето от големите политически сили, за да се убедите в този факт.

Футболисти, манекенки, музиканти, актриси и журналисти се надпреварват рамо до рамо с кадри на службите за сигурност, позабравени партийни вождове и други екзотични птици.

В годината на Covid-19 България ще търси талант измежду списъци с телевизионни инфлуенсъри, за които политиката е хоби за запълване на времето между две участия в сутрешен блок - а не професия или призвание. Началото беше дадено още през 2017 г., когато имената на хора като Нона Йотова, Евгени Будинов, Калин Вельов и Васил Гюров изпъкнаха в листите с кандидати за народни представители.

Четири години по-късно, спортните легенди се оказват по водещите позиции на листите - от БСП и ВМРО до "Републиканците" на Цветан Цветанов.

Хитът на предизборната кампания е привличането на Стратега от Мировяне Димитър Пенев към листата на "Воля" и НФСБ. 75-годишният бивш треньор на националния отбор е вторият ветеран на ЦСКА след Петър Жеков, който влиза в политиката на страната на Веселин Марешки и Валери Симеонов.

Срещу тях БСП изправя трима бивши футболисти и един автомобилен състезател: Емил Велев-Кокала, Христо Марашлиев, Георги Георгиев-Гецата и Крум Дончев (член на Националния съвет на БСП и водач на листата в Габрово).

Партията на Цветанов също смята да печели гласове благодарение на спомена за спортната слава на избраниците си. Бившият национал по волейбол Боян Йорданов ("Поразяващата лява ръка") и член на изпълнителния съвет на Републиканците е водач на листата в 25 МИР София, където по традиция в последните години се явяват лидерите на най-големите партии. Водач в Разград е треньорът по баскетбол Димитър Стефанов, а в Кюстендил - борецът Милослав Методиев.

Листата на "Има такъв народ" на Слави Трифонов в Пловдив ще се води от сценариста Тошко Йорданов, но веднага след него се подрежда световната шампионка по шахмат Антоанета Стефанова (част от експертния екип по спорт на партията).

След като в продължение на години хазартните фирми на Васил Божков бяха основни спонсори на професионалното футболно първенство, а самият той бе собственик на ФК "Левски" до лятото на 2020 г., сега обвиняемият бизнесмен се кандидатира като водач на листата на БНО ("ракетата-носител" на "Българско лято", което изпусна срока за регистрация).

ВМРО компенсира липсата на спортни кадри с музиканти, артисти и светски личности. Бившата No.6 в конкурса "Мис Свят" Жени Калканджиева и съпругата на евродепутата Андрей Слабаков Ернестина Шинова се включиха в листите на партията на олимпийския принцип, че участието е по-важно от победата. Участието им в политиката беше обяснено с мотива, че ще "красят" кампанията на Каракачанов - не с конкретни аргументи за евентуалния им принос към законодателния процес.

Певицата Кристина Димитрова и текстописецът Иван Тенев (отскоро носители на месечни почетни "пенсии за заслуги" по повод 55 г. "Златен Орфей"), както и бившият фронтмен на "Латинопартизани" Искрен Пецов също стават кандидати на ВМРО.

За Димитрова това е второто участие в "патриотичните листи" след 2014 г. На последните местни избори обаче тя подкрепи Мая Манолова като кандидат за кмет на София. Ръководителят на Ансамбъл "Българе" Христо Димитров също беше представен като част от гражданската квота на ВМРО, въпреки че танцовият му състав беше неизменна част от програмата на предизборните турнета на ГЕРБ преди години.

"Демократична България" също реши да заложи на творци на челните места в националните си листи: Стоян Михалев (ДСБ) води във Варна, а актьорът Веселин Калановски (член на СОС от 2019 г.) - в Ямбол. АБВ реши да издигне Веселин Плачков ("Дякон Левски") за кандидат от Пловдив

Лекарският консилиум се очертава да е втората по численост парламентарна група в 45 Народно събрание. В листите на ГЕРБ намериха място както действащият здравен министър проф. Костадин Ангелов, така и онкогинекологът проф. Григор Горчев.

"Демократична България" поставиха на водаческа позиция д-р Александър Симидчиев - пулмологът от МВР Болница, който стана популярен с умерените си критики срещу организацията на здравните власти в разгара на коронавирусната епидемия.

На другия край на Covid-спектъра - АБВ успя да ядоса дори собствения си основател Георги Първанов, като позиционира доц. Атанас Мангъров за водач на две листи във Варна и 23 МИР София. "Съмишленикът" му в отричането на предпазните мерки и ефикасността на ваксините д-р Андрей Чорбанов (Институт по микробиология на БАН) беше представен като водещ здравен експерт на "Има такъв народ" на Слави Трифонов и също ще се бори за гласове в София 23. Впрочем, през 2011 г. Чорбанов беше кандидат за президент на партията "Българска демократична общност" на Господин Тончев, но тогава събра само 6340 гласа в двойка с бившия политически затворник от времето на тоталитарния режим Ангел Мирчев.

БСП също попълни листите си с лекари - от бившия директор на "Пирогов" проф. Димитър Раденовски до препредседателя на Българския ветеринарен съюз Трифон Цветков и бившия ръководител на Болницата за хематологични заболявания проф. Георги Михайлов.

Журналистите - кандидати за депутати са не по-малка изненада в битката за 45 Народно събрание. Включването в политиката на бившия водещ на "Вяра и общество" по БНТ Горан Благоев стана факт още през лятото на 2020 г., но сега дългогодишният публицист става водач на листата на "Републиканци за България" в един от столичните райони.

Велизар Енчев, който дебютира в парламента преди един мандат в листата на "Патриотичен фронт", сега води БСП в област Хасково. Бившият генерален директор на БНТ Иван Гранитски (също както Енчев - с осветена принадлежност към службите на ДС) е на второ място в червената листа за София

Икономическият журналист Кузман Илиев напусна Нова ТВ, за да се занимава с политика, но никой (май и самият той) не очакваше, че ще попадне точно в гражданската квота на ВМРО през 2021.

Журналистката от Кърджали Вилдан Байрямова става водач на местната листа на "Демократична България" (районът, от който бившият публицист от в. "Дума" Александър Симов в момента е депутат на БСП). Спортната водеща от БНТ Люба Пашова се оказа част от гражданската квота на ГЕРБ и кандидат-депутат в Кюстендил.

Най-интересно беше решението на ГЕРБ да привлече в листите си Любен Дилов-син, бивш сценарист в "Ку-ку", "Каналето" и "Хъшове", бивш издател на "Новинар" и водещ в ТВ7, в момента - издател на списание "Л'Еуропео" заедно със съпругата на оръжейния търговец Петър Манджуков Иванета.

Дилов има достатъчно богат опит в политиката още от края на 90-те години, когато оглави Движение "Гергьовден". През 2005 г. вече беше депутат от коалицията ОДС заедно със СДС на Надежда Михайлова, Демократическата партия на Александър Праматарски, БЗНС на Анастасия Мозер и някогашните земеделци на Яне Янев. През 2009 г. обаче направи опит да влезе в Европарламента като кандидат на "Движение Напред" в коалиция с ВМРО на Каракачанов, ЕНП на Мария Капон и друго подразделение на земеделския съюз - този на Стефан Личев.

Бившите политици и "играчи под наем" не са никак малко в листите за Избори 2021.

Никой не може да се сравнява с Цветан Цветанов в това отношение - бившият главен изборен стратег на ГЕРБ е привлякъл към екипа си трима стари кметове (Георги Славов в Ямбол, Пенка Пенкова в Лом, Огнян Ценков във Видин) и двама бивши депутати на партията-майка - Джема Грозданова и Владислав Николов.

ВМРО успя да привлече най-малко трима души от орбитата на БСП - независимите депутати Спас Панчев и Иван Д. Иванов (влезли в 44 НС като кандидати на левицата) и Боян Чуков, бивш съветник на кабинетите на Сергей Станишев и Пламен Орешарски.

Още двама стари народни представители стават част от екипа на Каракачанов за тези избори - Димитър Чукарски (екс-РЗС) и Христо Смоленов (бивш депутат от Бизнес блока на Жорж Ганчев през 90-те).

ГЕРБ също разчитат на чужда банка кадри заради коалирането със СДС, и то не само в лицето на Георги Марков и Румен Христов, но и на бившия председател Пламен Юруков (2007-2009), останал известен с опитите си да саботира участието на СДС на изборите през 2009 г. със серия от жалби срещу регистрацията на новото ръководство.

Дани Каназирева, която до 2019 г. се смяташе за един от основните конкуренти на ГЕРБ в Пловдив и дори беше кандидат-депутат на "Нова република" (коалицията на ДСБ) през 2017 г., в момента е водач на листата на Борисов в Пловдив-област, на чиято областна администрация тя е управител.

Бившият външен министър Даниел Митов, който също започна политическата си кариера в ДСБ преди повече от 15 години, сега ще е лице на ГЕРБ в 25 МИР София, където е поставен на второ място след Бойко Борисов.

ГЕРБ реабилитира в листите няколко от ключовите си фигури, с които трябваше да се раздели заради скандали в последните години - от Данаил Кирилов и Младен Маринов, до Делян Добрев и Димитър Главчев.

При този наплив на кандидати за 45 Народно събрание по-уместният въпрос вероятно е не "кой е в листите", а "кой изобщо не се кандидатирал за депутат досега?".

И отговорът е: Делян Пеевски. От 2009 г. насам той е неизменен член на българския парламент от групата на ДПС - ако не броим трите дни от 2013 г., в които се озова на председателското място в ДАНС. Пеевски попълваше и европейските листи на Движението, само за да се откаже от спечеления си мандат в последния момент. Сега обаче името му не беше включено на традиционното първо място в МИР Пазарджик, нито в другите листи на партията - формално оттегляне от парламента, където и без това рядко се явяваше през последните години.

Този текст е част от newsletter-а на "Булевард България". Ако искате да получавате избрани от екипа ни статии веднъж седмично, абонирайте се тук.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024