Кой се страхува от "В като Вагина"?

"Джендъри налазиха децата ни", "Целенасочените усилия на соросоидите за ранна сексуализация на децата, а след това и за нормализация на педофилията, продължават", "Обезличаването на човешкия род действа с пълна сила" - това са само част от коментарите, които съпътстваха новината за издаването на "В като Вагина".

Илюстрираната книга на Светла Баева и Рая Раева е създадена за момичета и жени от всички възрасти, като съдържа информация и практически съвети за "тялото, менструацията, секса, здравето и още много". Засяга въпроси като сексуалното съгласие, предпазването от нежелана бременност или инфекции, подходящи средства за лична хигиена, гинекологичните прегледи, сексуалната ориентация и половата идентичност, и др.

Организацията Fine Acts, която стои зад идеята, работи по проекта още от 2019 г., като провежда успешна кампания за набиране на средства за издаването й чрез crowdfunding мрежата IndieGoGo.

Всеки може да прочете книгата в сайта VaginaMatters.org или да я поръча безплатно до 25 октомври (условието за участие са навършени 18 г. или съдействие от родител, настойник или роднина).

Авторите обясняват идеята за създаването на "В като Вагина" с липсата на достъп до сексуално и здравно образование в България. Само в 10% от училищата се водят такива часове като част от свободноизбираема подготовка, а едновременно с това България остава една от сред водещите страни в Европа по нежелана бременност сред момичета между 14 и 19 г., по данни на СЗО.

"В страните, където няма програми по сексуално образование в училище, младите момичета и момчета правят секс за пръв път много по-рано, a нежеланите бременности, абортите и разпространението на сексуално предавани инфекции са много по-чести", казват създателите на книгата, като цитират данни от Националния център по обществено здраве и анализи и платформата за сексуално образование Loveguide.bg.

Консултанти на проекта са педиатърът Бояна Петкова, активист в областта на майчиното и детското здравеопазване, и Николета Попконстантинова - създател на Loveguide.

"Затова избрахме да следваме модела, създаден и възприет в Холандия, която е международен лидер в сексуалното образование. В последните десетилетия нежеланите бременности и аборти там са намалели значително. Ключът е в разработената методика, която не се фокусира единствено върху негативните страни от секса – като това как да се предпазим от нежелана бременност или сексуално предавани инфекции, но акцентира и върху опознаването на тялото, интимните връзки, и комуникацията с партньора, дори удоволствието.

"Женското тяло, менструацията, сексът и сексуалното здраве продължават да са теми “табу” в България. Затова създадохме “В като Вагина”. В нея говорим за всичко, което си искала да знаеш за своето тяло и женското здраве, но ти е било неудобно да попиташ".

Сайтът на проекта посочва, че книгата се подкрепя финансово от Българския фонд на жените - "единствената българска организация, която подкрепя местни НПО, работещи за правата на жените", втората линия на спонсориране заедно с IndieGoGo.

Присъствието на Българския хелзинкски комитет (двете авторки са бивши членове на екипа на БХК) сред партньорите на "В като Вагина" е един от основните "грехове" според критиците на книгата в социалните мрежи, част от които са убедени, че издателите са "слуги на Сорос" и целят да "развращават децата", като ги "карат да мислят за вагината и тялото си, а не за духа".

Сайтът "Гласове" препечатва дълга публикация от Facebook-профила на Ирини Зикидис, която атакува книгата заради включването на теми за сексуалната ориентация, самоопределението на транссексуалните хора, насилието срещу жени, проблемите пред равенството между половете в България и др.

"Какви ще бъдат последствията от наплива на няколко милиона мъже-мюсюлмани именно от държавите, в които убийствата на жени са неколкократно повече, отколкото в Европа?.. Ако представителите на малцинствата наистина са по-активни в практикуването на насилие над жените, какво правим с онези десетки фондацийки и НПО-та, усвоили солидни средства, за да защитават правата и културните особености на същите тези малцинства?... Не означава ли това, че определени организации безсрамно се възползват от смъртта и страданието на жените по света, обвинявайки "белия мъж християнин", без никога да коментират кошмарната участ на жените от малцинствата или в някои мюсюлмански държави?", пише тя в коментара си.

Зикидис заявява, че "не симпатизира на насърчаването на ранното сексуално узрязване сред 5-6 годишни деца" - внушение, което тя аргументира с мнението си, че "примитивният език, лексика и послания показват, че тя е насочена към 4-5-6 годишни деца".

Статията й е "хит" в т.нар. "Национална група Децата на България", която обхваща противници на "ювеналната юстиция", стратегията за закрила на детето и т.н.

Друг критик на изданието е бившият кандидат за евродепутат на ВМРО Кристиян Шкварек, който вижда "прокарване на политическа пропаганда... под прикритието на нещо консенсусно добро - в случая уж образование за тялото".

"Не всички, които менструират са жени и не всички, които не могат да менструират са мъже." Ерго, полът не е вроден, а си го избираме. ЛГБТ движението е нещо безобидно и готино, а не конкретна политическа идеология, базирана на апологетика на педофилията", твърди той в профила си във Facebook. "Това е норма в редица заразени с прогресивизъм общества и ще стане норма и за вашите деца и внуци, ако не намерите гръбнака да застанете открито и безпардонно срещу му".

Ако нивото на дебата в социалните мрежи е показателно за нещо, то само потвърждава проблема, за който става дума в обсъжданата книга - сексуалното образование, женското здраве и каузите на феминизма продължават да са теми-табу в България през 2020 г., теми, които провокират неприкрита неприязън, идеологически конфликти и агресия - понякога вербална, в други случаи с директни заплахи за "бой до скъсване".

Много от възмутените коментари идват от жени, които смятат, че сексуалното обучение е излишно, защото "нас не ни учеха на нищо и пак станахме хора".

Самовнушението, че проблемите не съществуват, ако никой не говори за тях, води до отричане на нуждата от образование, обяснение, дори нормален разговор между родители и деца.

Други продължават да живеят с мисълта, че държавата е "виновна" за отпечатването на изданието, а унищожаването на книги и спирането им от печат е нещо допустимо.

Както посочва Мария Витанова под публикацията на Шкварек:

"Нима е страшно, перверзно или гнусно да се познава собственото тяло и да бъдат избегнати по този начин ранни сексуални контакти, болести, аборти? Защо по дяволите, се смята, че като си мълчим вкъщи по тези теми, децата не получават изкривена информация навън?

Да сте откровени по тази тема с тях не предполага разврат, а възпитаване на отговорност".


Прочетете още:

Математически неграмотните хора са по-податливи на конспирации за Covid-19 и 5G


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон за рисковете пред ЕС, ако няма реформи

Френският президент призова ЕС да се обедини срещу предизвикателствата

15:08 - 25.04.2024
Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024
Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024