Кой се страхува от варианта „Делта“? Не и изпълнителният директор на Ryanair Майкъл О’Лиъри.

През голяма част от последните 16 месеца на пандемия и локдауни по целия свят въздушният транспорт беше блокиран, но през 2021 милиардерът започна агресивна атака към правителствата да позволят отново на гражданите си да пътуват. Най-много критики босът запази за здравните експерти и управляващите в Ирландия, където се намира централата на нискотарифния авиопревозвач.

Разбира се, всяка авиолиния настояваше за пълното възстановяване на въздушния трафик, но повечето запазваха позицията, че общественото здраве е по-важно от всичко останало. „Пандемията на Ryanair“ обаче не следва траекторията на останалите в Европа, пише The Guardian.

Цената на акциите на ирландската компания е по-висока сега, отколкото беше през февруари 2020 – преди ограниченията за пътуване и дългото заземяване на самолетите.

Докато цената на IAG (собственик на British Airways и Aer Lingus), EasyJet и почти всички останали остана ниска в този период, Ryanair отвърна на удара на Covid-19. Акциите им сега струват с почти 50% повече, откакто О’Лиъри увеличи своя дял по време на есенното затишие – той вече е около 700 млн. евро.

Въпреки пандемията Ryanair ще обяви в повече от добро настроение финансовите си отчети за първото тримесечие на 2021/2022 в края на юли. Според Markets Insider – компанията ще отчете 398,7 милиона евро, увеличение с 218,45% в сравнение с предходното тримесечие.

Зад всичко това стои вярването на О’Лиъри, че колкото по-голяма волатилност има на пазара, толкова това е по-добре за авиокомпанията му. През юни данните показват увеличаване на броя пътници до 5,3 милиона и Ryanair има всички основания да вярва, че ще достигне обещания растеж до няколко години – въпреки пандемията.

Агресивната публична реч на О’Лиъри привлече вниманието на всички. Той призова правителствата в Европа да спрат да налагат „глупави и неефективни“ ограничения на пътуванията. След като отделни държави забраниха полети от други заради варианта „Делта“ (например Германия спря самолети от Португалия преди 2 седмици), шефът на Ryanair „припомни“, че това не е нужно, защото вече има единен Covid-сертификат.

„Трябва да спрем тази практика в Европа, с която някои държави прилагат глупави и неефективни мерки. Вече имаме дигиталния сертификат за ваксинация, отрицателен тест или преболедуване на Covid. Той трябва да е достатъчен за страните“, каза той преди няколко дни.

„Планът на Ангела Меркел, с който наложи двуседмична карантина на пристигащите от Великобритания, нямаше смисъл. Обединеното кралство е с най-много имунизирани в цяла Европа. Глупавите идеи обаче продължават“, добави Майкъл О’Лиъри.

Ryanair очаква да повиши приходите си и след първите получени доставки на Boeing 737 Max. Самолетът ще разшири капацитета на компанията и ще промени напълно играта, казва директорът.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков ще води листа в Пловдив, Асен Василев - в Хасково

Петков кани ДБ и ИГБНИ да разпишат "основни принципи на бъдещо коалиционно управление"

Слави Трифонов атакува социолозите заради регистрирания срив на ИТН

"Ако някой вярва на социолозите, значи вярва на късата си памет"

Кой е Георги Георгиев - новият председател на СОС

Заседанието на СОС след оставката на Елен Герджиков: Искане за смяна на Фандъкова и остри атаки към Борисов

Линда Еванджелиста твърди, че е "обезобразена" след козметична процедура

Страничен ефект е довел до негативни последствия за физическото и психическото й здраве