Кой ще наследи бизнеса за милиарди на Силвио Берлускони Снимка: © Елеонора, Барбара, Луиджи, Марина и Пиер Силвио Берлускони / Getty Images

Пет деца и една 33-годишна приятелка със сенаторски пост: всеки от наследниците на Силвио Берлускони очаква да получи дял от бизнеса му за милиарди.

Смъртта на бившия италиански премиер отключи вълна от спекулации в медиите за това как ще се разпредели империята му, която се разпростира в медиите, финансовия сектор, недвижимите имоти, книгоиздаването и др.

Fininvest e основната холдингова компания, в която Берлускони беше мажоритарен собственик с 61,3% от акциите.

Председател на борда ѝ е най-голямата му дъщеря Марина (56 г.), а сред директорите е нейният брат Пиер Силвио (54 г.).

Марина Берлускони се смята за истинския наследник на бизнес усета на баща си - занимава се с управлението на семейните активи от млада възраст и се ползва със самостоятелност и доверие от негова страна.

В борда влизат и още две деца на Берлускони - Барбара (38) и Луиджи (34 г.), като само 36-годишната Елеонора не е във висшия мениджмънт, макар че и тя, както и останалите синове и дъщери на Кавалера, притежават по-малки дялове.

Fininvest e огромен бизнес - има над 20 000 служители по цял свят, а през 2021 г. отчита близо 4 млрд. евро оборот от продажби. Приходите преди данъци са в размер на 373,8 млн. евро.

Въпросът, чийто отговор никой не знае все още, е какво ще се случи с дела на Берлускони, пише в свой анализ SkyNews.

Предварителните прогнози са, че акциите му са поделени поравно между децата му. Ако това се случи, синът и двете дъщери от втория брак на Берлускони Луиджи, Елеонора и Барбара ще се окажат мажоритарни собственици с общо 58%, докато Марина и Пиер Силвио държат най-важните ръководни позиции в основните компании от бизнеса.

Голямата неяснота е какво ще се случи с наследството за Марта Фашина - неговата партньорка в живота и в партията, която той наричаше приживе своя "съпруга" (макар да не са сключвали брак ).

Най-ценният актив на Fininvest e собствеността в компанията за финансови услуги Mediolanum. Холдингът на Берлускони е вторият по големина акционер във фирмата, която притежава банки и работи още в затрахователен и инвестиционен бизнес.

В момента стойността на дяловете в дружеството се оценява на 1,83 млрд. евро.

По-известният бизнес на Берлускони са медиите му, обединени под шапката на публично търгуваното дружество Media for Europe (бившето Mediaset). В него Fininvest държи 48,6%.

MFE притежава 13 телевизионни канала и три радиостанции в Италия, както и още пет телевизии в Испания. Компанията е акционер и в една от най-големите медийни групи в Германия ProSiebenSat 1.

Пазарната оценка на медийната империя на Берлускони е 1,66 млрд. евро. В борда на MFE са Пиер Силвио и Марина - двете най-големи деца на покойния политик.

Под въпрос остава дали Fininvest ще запази присъствието си на този пазар или ще потърси друг инвеститор за него. Вторият по големина акционер в MFE e френскияt гигант Vivendi, който притежава гейминг студиото Gameloft, Canal+, рекламната и PR-компания Havas и има дял в Universal Music Group.

Vivendi държи 23,6% от акциите на Media for Europe. По споразумение с Fininvest, французите нямат право да увеличават дела си в MFE до 2026 г.

Третият интересен бизнес в империята на Берлускони е Mondadori - най-голямото издателство в Италия за книги и списания, което има пазарна капитализация от 517,7 млн. евро. Mondadori e третият по големина издател и във Франция, като притежава и най-голямата верига книжарници в Италия.

Сред останалите активи на Fininvest e и Театро Манцони - историческа културна институция в Милано, която е спасена от Берлускони през 1978 г., за да не бъде превърната в супермаркет.

Въпреки че Fininvest продаде собствеността си в "Милан", компанията все още има позиции в италианския футбол през AC Monza - клуб, базиран в град Аркоре, където Берлускони има вила.

Извън Fininvest - Берлускони управляваше и холдингова компания за недвижими имоти Dolcedrago. Фамилията притежава и множество луксозни жилищни сгради - включително вилите в Рим, Кан, Милано, Аркоре, Лампедуза и край Лаго Маджоре.

Берлускони е имал и миноритарни дялове в още две италиански банки, както и в спортната компания Forza 5.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Десните популисти изпреварват партията на британския премиер Сунак в проучване преди вота

Управляващата партия на премиера Сунак е едва трета в прогнозните резултати за вота

12:27 - 14.06.2024
Важно днес

Слави Трифонов и кандидати на ГЕРБ и ДПС се отказаха от парламента

Шест кандидати, избрани за депутати, се отказват от мястото си в следващия парламент

11:23 - 14.06.2024
Важно днес

Ремонт на тротоар в Костинброд предизвика взрив в къща

78-годишна жена е с изгаряния след инцидента

10:55 - 14.06.2024
Кино и сериали

"House of the Dragon" е подновен за трети сезон още преди премиерата на втори

HBO работи и по нов спин-оф сериал от света на "Игра на тронове".

10:23 - 14.06.2024
Бизнес

Акционерите в Tesla одобриха рекорден бонус за Мъск, той заяви, че ги "обича"

Рекордният пакет е на стойност от около 48 млрд. долара

09:30 - 14.06.2024
Важно днес

Силни бури и градушки нанесоха сериозни щети, опасното време продължава

Обявени са жълт и оранжев код в Централна и Източна България

08:04 - 14.06.2024
Важно днес

Терзиев: Единствената "катастрофа" в управлението на София са старите практики

Кметът на София представи 13 аргумента, за да обори твърденията на Борисов за лошото управление на София

20:21 - 13.06.2024
Важно днес

Радан Кънев: Държахме се като едно по-добре облечено и по-възпитано "Величие"

Според Кънев при следващи избори ПП-ДБ може да се окаже "на ръба на парламентарното оцеляване", ако не се случат промени

18:18 - 13.06.2024