Няколко дни, след като се разбра, че сайтове за нелицензирано излъчване на филми онлайн вече ги няма, служебното правителство предложи промени в закона за справяне с пиратското съдържание. Сред липсващите платформи за стриймове на торенти (съдържание без уредено авторско право) са Filmisub.com и filmi7.com.

В поправките в Наказателния кодекс (НК), които ще бъдат внесени в парламента, се предвижда от 2 до 6 години затвор за "създаването, поддържането и предоставянето на достъп до пиратско съдържание в интернет". При рецидив максималната присъда да е 8 години. Според замисъла на законопроекта престъпление ще е само активното създаване на условия за пиратство, а не и използването на "услугата". Това значи, че потребителите няма да носят отговорност за това, че гледат съдържание без уредени авторски права.

Двете събития се случват независимо едно от друго. Но са свързани помежду си, ако се съди от мотивите към законопроекта на Министерския съвет.

Технологичният сайт "Калдата" предположи, че изчезването на пиратските сайтове за кино вероятно не е свързано с действия на ГДБОП или други български служби - по принцип щом сайтове са свалени от органите на реда, това се оповестява на тяхната начална страница. Но е възможно и обратното, защото сайтовете изчезват в един и същи момент. На страницата на filmisub.com се появи съобщение, че платформата "прекратява дейност завинаги. Няма да работи повече никога под абсолютно никаква форма". Придружено бе със съобщение, че сайтове, които наподобяват закрития, "са създадени с цел да ви заблудят и злоупотребят по някакъв начин чрез използване на името ни".

Ако си задавате въпроса за мащаба на този тип сайтове, то класацията на Similarweb - независима световна метрика, може би ще ви даде малко яснота.

Filmisub.com е в топ 30 по посещния в страната спрямо абсолютно всички сайтове и платформи, вкл. Google, Facebook. Ако се сложи в контекста само на стрийминг услугите и телевизионното и видео съдържание, то тогава е в топ 5.

Авторите обаче откриват още, че два от изчезналите пиратски стриймове са част от целите в нова операция на коалицията за борба с пиратството - ACE. Тя е изпратила запитвания до компанията Clouldflare за информация за въпросните сайтове с пиратско съдържание с цел да се помогне за идентифицирането на операторите на порталите за торенти и нелегален стрийминг. Подаден е и иск в Окръжния съд на САЩ в Калифорния.

В мотивите към промените в НК става ясно, че ангажименти, поети от България към САЩ за справяне с пиратството са поводът за предлагането им. "Законопроектът отговаря на отправените към държавата критики по Раздел „Специален 301“ от Търговския закон на САЩ във връзка със защитата на интелектуалната собственост, най-вече в областта на онлайн пиратството", пише в документа на правителството, който ще бъде предложен на вниманието на депутатите. Общественото обсъждане на поправките мина неотдавна - без възражения. Наказанията при доказване на престъплението предвиждат освен затвор, и глоба до 10 000 лева.

Законопроектът цели още да се преодолеят затрудненията при разследването на престъпления срещу авторското право заради необходимостта от индивидуализиране на всеки обект или материален носител поотделно, преди внасянето на обвинителен акт, обясняват от Министерството на правосъдието. Предлагат се два количествени критерия, при които ще е възможно внасянето на обвинение в съда - или щетата да има парична равностойност - на един или повече от обектите, която да надхвърля 10 000 лева, или да става дума за повече от 50 обекти без авторски права.

Променя се и режимът на отнемане на предмета на престъплението - той ще се отнема в полза на държавата само ако принадлежи на извършителя. В момента се конфискува всичко, независимо от това чия собственост е, което може да засегне трети добросъвестни лица, пише още в мотивите. И се приема използването на Специални разузнавателни средства (СРС).

Това е пореден опит на държавата да се справи с масовото "сваляне" и онлайн стриймване на пиратски филми, сериали, музика, книги. И тъй като е много трудно да се спре потреблението, опитът е да се затрудни предлагането. В противен случай държавата може да се върне обратно в "черния списък" на САЩ за държавите пирати, от който България трудно се отписа през 2018 г. Направи го срещу обещания, че "работи по въпроса" с ограничаване на нелицензираното съдържание в нета.

Особени успехи от 2018 г. не се наблюдават, тъкмо обратното. В годините назад ГДБОП на МВР проведе не една и две акции в опит да "затвори" популярни торент-тракери като "Замунда", "Арена" и подобни. Акции имаше и срещу "Читанка" - популярен сайт за сваляне на книги - стигна се до изземване на техника и сървъри. Имаше и няколко опита делата срещу тези и други сайтове и платформи да стигнат до съда. Спрените за кратко платформи тръгнаха отново - чрез сървъри в различни по света извън юрисдикцията на родната полиция. Осъдени за пиратство не е известно да има. За разлика от времето преди 2018 година, когато алтернативите за гледане на филми онлайн бяха HBO GO (тогава) и Netflix, сега достъпни от България са почти всички световни платформи Apple TV+, SkyShowtime, Disney+, Amazon Prime.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024