Снимка: © Getty Images

В последното си интервю Бойко Борисов спомена името на Мата Хари пред журналиста Михаел Мартенс от „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“. Премиерът го използва, за да опише как една красива жена лесно може да преодолее защитата му, да постави пачки и кюлчета злато в спалнята му и да ги заснеме с телефона си.

Коя обаче е истинската Мата Хари? Образът на нидерландската стриптийзьорка и двойна шпионка по време на Първата световна война остава мистерия за мнозина – дори 103 години след убийството ѝ. Точно екзекуцията ѝ е моментът, поставил началото на легендата за куртизанката, която вдъхновява над 250 биографии и романи, както и няколко филма. Мата Хари се е превърнала в нарицателно за изкусителна женска красота, която може да проникне и до най-дълбоко пазените тайни.

Борисов пред "ФАЦ": Красива жена може да преодолее защитата ми и да направи снимките от спалнята като Мата Хари

Историците все още спорят доколко ролята ѝ на шпионин е била успешна. Според автора на книгата „Мата Хари: Истинската история“ Ръсел Уорън Хоу – „Легендата за нея надминава истинската личност“.

„Тя е била героиня в собствената си пиеса, чийто сценарий постоянно е бил преправян“, казва Пат Шипман в биографичната книга за живота ѝ „Фатална жена“. „Нейният непреодолим импулс да плете неверни истории за себе си ѝ е помогнал да се превърне в икона – уникално съчетание между секс, блясък, интрига и опасност. Но е довел и до смъртта ѝ през октомври 1917, едва на 41-годишна възраст“.

Мата Хари е родена през 1876 г. в нидерландския град Леуварден. Истинското ѝ име е Маргарета Гертруда Зеле. Баща ѝ Адам е бил собственик на магазин за шапки и бил известен с прякора Барона. Когато Маргарета е на 13 години, майка ѝ Анти и баща ѝ влизат в остър семеен скандал и скоро се развеждат, а Анти умира.

Малко по-късно Маргарета започва да се обучава за учителка в колеж, но слуховете гласели, че се е забъркала в любовна афера със свой преподавател и е била изгонена. Останала без цел и в търсене на пари, Мата Хари отваря сутрешния вестник и вижда името на 39-годишния войник Рудолф МакЛиъд, който търси съпруга. Отговаря на обявата, макар да е с 21 години по-млада. Така двамата се срещат в Амстердам и шест дни по-късно сключват брак. Оказва се обаче, че Маргарета не може да играе ролята на послушната съпруга.

Двойката се мести на остров Ява (днешна Индонезия), където МакЛиъд изпълнява своята военна служба. Биографите на Мата Хари пишат, че съпругът ѝ я ревнувал и осъществявал физическо и психическо насилие над нея, но не и над сина им Норман и дъщеря им Нон. Скоро обаче Норман умира, а с това загива и връзката на Маргарета и Рудолф.

Мата Хари взима попечителство над дъщеря им, но я оставя при МакЛиъд и се впуска в търсене на новата си роля в пиесата на живота. Тогава осъзнава, че може да оцелее, ако разчита на своя остър ум, на дългите си черни коси, черните си очи и сексапила, който излъчва. Мести се в Париж и започва да работи като модел на местните художници, минава и през работа в цирка, преди един приятел да ѝ предложи нещо по-интригуващо. Да танцува в зала пред хора, търсещи нови преживявания. Друг неѝн познат ѝ предлага сценично име – Мата Хари. Малайзийско словосъчетание, което означава „Окото на деня“ или „Изгряващо слънце“.

Така започва прословутата ѝ кариера на стриптийзьорка. Мата Хари веднага се превръща в сензация, не само заради уменията си в танците, а и заради факта, че прави нещо не дотолкова виждано към онзи момент – сваля дрехите си една по една след всяко движение. За тези, които вярвали, че това е табу – Маргарета лъжела, че изпълнява автентичен танц, който е научила в храмовете на остров Ява. По този начин карала хората да вярват, че си плащат да гледат религиозни ритуали от мистериозния Далечен Изток, а не стриптийз.

„Възприемали са я като човек на изкуството“, казва авторът на една от многото книги за Мата Хари – Джули Уийлрайт, цитирана от BBC. „Представленията ѝ били нещо като културни събития“.

Пред журналистите Маргарета казва, че е родена в Ява в семейство на европейци. На познатите си споделя друго – че е дъщеря на индийски танцьор. „Мата Хари показва цялата поезия на Индия“, пише в едно от своите издания Le Journal.

Славата ѝ се простира из цяла Западна Европа – Берлин, Виена, Монте Карло, Милано. И така, когато Първата световна война избухва, германското консулство в Амстердам се възползва от статута на Мата Хари, която по това време има редица различни любовници. Предлагат ѝ 20 хиляди франка, за да се върне в Париж и да открадне дълбоките тайни на французите. Маргарета знае няколко езика и има връзки с войници, политици, аристократи и индустриалци. Нима има по-добър шпионин от нея?

Точно това обаче си мислят и френските власти. Началникът на контраразузнаването Жорж Ладу предлага на Мата Хари да шпионира в полза на Франция, а тя приема, без да се страхува, че вече работи за врага. Дали това е алчност или върховна наивност – дори самата Маргарета не може да си отговори.

„Винаги е била фантастична в това да се приспособява и да се преоткрива“, казва Джули Уийлрайт. „Не е осъзнавала обаче, че нещата стоят по друг начин по време на война. Залозите са били много по-големи и е било изключително трудно да си шпионин. Не е било просто едно забавление, за каквото го е възприемала“.

Тя е определяна за един от най-добрите двойни шпиони в историята, но не е постигнала почти нищо в това си амплоа. Някои биографи дори се съмняват дали изобщо може да бъде окачествявана като шпионин. „Ако е било нужно, се е превръщала в такава“, пише Пат Шипман във „Фатална жена“. „Мата Хари със сигурност се нарежда сред най-неумелите агенти в света. Изпращала е писма до Ладу по пощата, които изобщо не са били кодирани, обаждала се е постоянно в офиса му. Навсякъде са я познавали, била е център на внимание. Какъв шанс има такава жена да е успешен двоен агент?“.

Макар да е работела и за Германия, и за Франция, няма никакви доказателства, че е предоставила на някоя от двете страни полезна военна информация, пише сп. „Time“.

Въпреки това Мата Хари вдъхновява някои художествени образи на агенти, като според много от биографите ѝ, цитирани от BBC – Джеймс Бонд е мъжката ѝ версия. Не само заради това, че е „сериен изкусител“, а и заради факта, че никъде не споменава истинското си име.

Опасният живот на Маргарета Гертруда Зеле я тласка към бездната. Тя поддържа връзка с германското военно аташе Арнолд Кале. Той осъзнава, че тя може да представлява опасност и опитва да я дискредитира. Открива, че Мата Хари използва кодове, които французите вече са разшифровали, и успява да я идентифицира като шпионин.

Френските власти нямат доказателства срещу нея, но загубите на страната по време на войната са толкова ужасяващи, че в името на националния морал някой трябва да поеме всички обвинения. Арестувана е в луксозен хотел в Париж през февруари 1917, а пет месеца по-късно се провежда и съдебното заседание при закрити врата. Французите я обвиняват за смъртта на 50 хиляди войници, но без да дават доказателства как е причинила убийствата им.

Мата Хари е разстреляна във Венсен на 15 октомври 1917. Съществуват конспирации, че екзекуторите, на които тя до последно се усмихвала, изпълнили няколко фалшиви изстрела и я пуснали на свобода. Фактите обаче са по-сурови – след като е убита, тялото ѝ е дадено за дисекция в Парижкия медицински университет. А през 1930 г. германското правителство я оправдава.

Актрисата Грета Гарбо играе ролята на Мата Хари в едноименния филм от 1931 г. на американския режисьор Джордж Фицморис. Историята на прословутата шпионка е разказана в стотици филми, сериали и книги, но дори над един век след смъртта ѝ има още неразкрити факти за образа, действията и мотивите ѝ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МОН: Тестването на всички ученици на 6 декември е осигурено

МЗ са обещали доставка на още тестове другата седмица, за да може процесът да продължи

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е председателят на 47-ия парламент

Минчев е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и е корпоративен адвокат

Спецпрокуратурата образува дело за корупционно престъпление в община Варна

След проверката на КПКОНПИ е образувано дело срещу служител на общината, чието име не се споменава

Корнелия Нинова: Коалиционното споразумение трябва да е факт до неделя

Министерствата може да не са разпределени на принципа 8-4-3-2