Коя е Лена Бориславова: Началникът на политическия кабинет на Кирил Петков

Лена Бориславова от „Продължаваме промяната“ оглави политическия кабинет на премиера Кирил Петков.

Тя направи брифинг в Министерски съвет на 15 декември, на който замести министър-председателя. Това се случи в деня, в който Бориславова подаде оставка като депутат от 47-ото Народно събрание.

„Аз ще оглавя политическия кабинет на премиера. Ще се радвам заедно да адресираме всички въпроси, на които обществото има нужда да получи отговори в най-бърз порядък, и да си сътрудничим успешно занапред“, заяви Бориславова пред медиите.

Тя е юрист по образование и адвокат по професия. Завършила е право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 2014 г., като е първа по успех. Прави магистратура в Харвард, където са учили Кирил Петков и Асен Василев.

Лена Бориславова е една от трите българки в класацията “30 под 30” на списание Forbes за Европа, а през 2020 г. е отличена за млад юрист на годината.

“Дълбоко вярвам, че България има нужда от своите млади и можещи хора, които да останат и да допринесат към това тя да бъде едно по-добро място за всички нас“, каза тя при представянето си в проекта на Петков и Василев преди изборите. „Част съм от екипа на „Продължаваме Промяната“, защото работих с тях през последните 4 месеца и този екип доказа, че може да „случи“ промяната. Промяната, която е нужна за много млади българи да останат в България, а за други – да се завърнат“.

В три поредни години - през 2012, 2013 и 2014 г. Бориславова участва в отбора на Софийския университет за най-голямото състезание по международно публично право в света Phillip C. Jessup Moot Court Competition, провеждащо се по правилата на Съда на ООН във Вашингтон. Получава наградата Alona Evans за най-добра комбинирана писмена защита.

През 2014 г. е избрана и за треньор на отбора на Софийския университет, а през 2015/2016 г. помага за подготовката на отбора на Харвардския университет за участие в същото състезание.

Докато е студент в Харвард, е член на борда на Harvard European Law Association и на Harvard Law and Business Association.

Преди 5 години тя се присъединява към Адвокатско дружество „Георгиев, Тодоров и Ко“. Там работи като асистент за проф. Джон Коатес. Подготвя публикация, сравняваща правната уредба и съдебната практика в щата Калифорния и Делауеър, във връзка с условията за предприемачи и инвеститори в стартъп сектора, пише във визитката ѝ в специализирания сайт Advokati.bg.

Преди да се присъедини към дружеството, Лена Бориславова работи в продължение на 4 години в немско-българска кантора и практикува главно в областта на съпровождане на чуждестранни инвестиции от немско-говорящите държави в България.

Работила е като юрист-лингвист към Съда в Люксембург с английски и немски език. От 2015 г. е член на Софийска адвокатска колегия. Практиката ѝ се състои в сливания и придобивания, търговски сделки и преговори, данъчно и международно финансово право и инвестиции.

Бориславова беше избрана за депутат в 47-ото Народно събрание от 24 МИР-София. Там водач беше Кирил Петков, който избра да реализира мандат от Пловдив, и юристката стана първа от избирателния район.

Тя участваше дейно в преговорите между 4-те формации, съставили коалиционно мнозинство - ПП, ДБ, БСП и ИТН.

Бориславова беше избрана да оглави временната комисия за промени в парламентарния правилник. Мястото ѝ начело на комисията зае Настимир Ананиев. Той е депутат от квотата на "Волт" - една от трите формации в коалицията ПП.

В парламента Бориславова ще бъде заменена от Любомир Попйорданов от листите на ПП в 24 МИР.

Народното събрание напусна и Яна Балникова от „Продължаваме промяната“, чиято позиция ще се запълни от Богомил Петков. Тя ще е съветник по регионалните въпроси в политическия кабинет на Кирил Петков.


12 нови депутати положиха клетва и заеха местата на избраните министри

Financial Times: Кирил Петков обещава обрат в преговорите със Северна МакедонияАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Квартали в София остават без топла вода за няколко дни през август

Вижте къде няма да има топла вода от 5 до 16 август

13:00 - 22.07.2024
Бизнес

Ryanair обяви "съществено по-евтини" билети спрямо миналото лято

Нискотарифният превозвач отчита срив в тримесечната печалба

11:51 - 22.07.2024
Важно днес

Пожарът на границата с Гърция все още не е овладян

Температурите в следващите дни ще се понижат, според прогнозата на синоптиците

10:19 - 22.07.2024
Важно днес

Николай Денков върна втория мандат на Румен Радев

Кой и кога ще получи третия мандат зависи от Румен Радев

07:35 - 22.07.2024