Лена Бориславова и Яна Балникова от ПП напуснаха Народното събрание, влизат в кабинета на Петков

Лена Бориславова и Яна Балникова от "Продължаваме промяната" подадоха заявления за напускане на Народното събрание във вторник, а в сряда оставките им бяха гласувани по време на редовното заседание на парламента.

Ден по-рано Велико Минков от ПП заяви, че също подава оставка.

Лена Бориславова ще бъде началник на политическия кабинет на министър-председателя Кирил Петков.

Балникова написа във Facebook, че премиерът ѝ е предложил да стане негов съветник по регионалните въпроси в политическия му кабинет.

"Макар и да ми беше трудно, взех това решение, за да мога от позицията на съветник на премиера и в изпълнителната власт, да придвижвам всички приоритети, които заявихме за област Габрово. Вярвам, че от Министерски съвет ще мога да съм далеч по-резултатна в този си ангажимент, поет към жителите на областта", заяви тя. Мястото ѝ в парламента ще заеме Богомил Петков - вторият от листата на ПП в Габрово.

Балникова беше заместник на Кирил Петков, докато той заемаше поста на икономически министър в първото служебно правителство на Стефан Янев. Тя е завършила японистика в СУ "Св. Климент Охридски" и магистратура по бизнес администрация в Американския университет в България.

Работила е в аутсорсинг индустрията, като до 2018 г. е заемала различни мениджърски постове в TELUS. От 2018 до март 2021 г. е програмен директор в биотехнологичната компания "Nasekomo". Доброволец е към Holiday Heroes. Има 13 г. опит в аутсорсинг индустрията, работила съм и 4 години в сферата на биотехнологиите и кръговата икономиката.

Бориславова беше избрана да оглави временната комисия за промени в парламентарния правилник. Тя участваше дейно и в преговорите между 4-те формации, съставили коалиционно мнозинство - ПП, ДБ, БСП и ИТН.

Мястото на Бориславова начело на временната комисия заема Настимир Ананиев. Той е депутат от квотата на "Волт" - една от трите формации в коалицията ПП.

В парламента Бориславова ще бъде заменена от Любомир Попйорданов от листите на ПП в 24 МИР-София.


Нови депутати в 47-ия парламент: Кои влизат на местата на бъдещите министриАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

„Огромна жилищна криза“: Хиляди хора излязоха на протест в Португалия

Ниските заплати и високите наеми превръщат Лисабон в третия най-малко жизнеспособен град за живеене в света, според проучване на CIA Landlords

13:20 - 02.04.2023

Христо Иванов определи днешния ден като "прекрасен да тласнем страната напред"

Според Иванов коалиция между първите две партии не е много вероятна

11:40 - 02.04.2023

Демерджиев: През последното денонощие няма бомбени заплахи към училищата

Според вътрешния министър няма сериозни нарушения в изборния ден, но опитите да се манипулира вота са повече в сравнение с последните избори

11:04 - 02.04.2023

Сара Поли трябва да върне "Оскар"-а си? Не, 11-годишната ѝ дъщеря се шегува

Истинският подател е 11-годишната ѝ дъщеря

11:03 - 02.04.2023