Нови депутати в 47-ия парламент: Кои влизат на местата на бъдещите министри

47-ото Народно събрание ще има 12 нови депутати от понеделник (13 декември), които ще заемат местата на бъдещите министри в редовния кабинет.

Съставът и структурата на Министерски съвет ще бъдат гласувани от народните представители на извънредно заседание от 13 ч. в понеделник. След него „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ ще освободят позиции за кадри от партиите си, които ще положат клетва като депутати.

Проектокабинетът на Петков: Бойко Рашков и Стефан Янев остават, Асена Сербезова поема здравеопазването

Най-голяма ще е промяната в парламентарната група на мандатоносителите от "Продължаваме промяната". Кирил Петков ще бъде премиер, Асен Василев и Калина Константинова ще заемат вицепремиерски позиции, Атанас Атанасов ще е министър на културата, Даниел Лорер – на иновациите и растежа, а Николай Събев – на транспорта.

Петков освобождава мястото си в парламента на следващата в листата на ПП в Пловдив – Венцислава Любенова. Тя е от партия „Волт“, с която ПП се яви на изборите на 14 ноември. Работила е като IT-анализатор по киберсигурност и информационни технологии в престижна фармацевтична компания.

Александра Корчева ще смени Калина Константинова в 25 МИР София. Тя е магистър по международни отношения в Софийския университет, а в момента е докторант в СУ. Работила е като комуникационен експерт в рамките на международни научни проекти, както и в проекти от енергийния сектор.

Депутатите на „Продължаваме промяната“ от Хасково ще са Ивайло Стайков и Младен Запрянов, които заменят Асен Василев и Атанас Атанасов. Стайков е на 36 г. и работи в строителния сектор от 2007, където управлява и организира строително-инвестиционния процес. Запрянов е с 20-годишен опит в управлението на екипи и процеси в банковата сфера, отговарял е за търговското и експортно финансиране на голяма международна компания за Централна и Източна Европа.

На мястото на Даниел Лорер в Народното събрание от Варна влиза председателят на Варненската туристическа камара Илин Димитров (на снимката). Той е с 22-годишен опит в сферата на туризма, председател на Туристическата камара във Варна.

Шефът на „Еконт“ Николай Събев отстъпва мястото си на предприемача Калин Иванов, който влиза от Русе. Завършил е „Международни отношения“ в чужбина, след което е направил магистратура по „Бизнес развитие“.

Групата на „БСП за България“ ще разполага с четири нови лица в 47-ото НС, след като лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова става вицепремиер и министър на икономиката и индустрията, Иван Иванов ще е министър на земеделието, Георги Гьоков – на труда и социалната политика, а Христо Проданов – на туризма.

Нинова освобождава място от София за лидера на ПК „Екогласност“ Емил Георгиев. Той попадна в центъра на медийното внимание по време на регистрацията на партиите и коалициите за изборите на 14 ноември. Тогава обяви, че Кирил Петков и Асен Василев предложили формацията му да им съдейства като мандатоносител, но с условия за получаване на позиции в ръководството на партията и определяне на листите. Георгиев отказал. По-късно Петков определи действията си като "грешка".

Георгиев е председател на Политически клуб „Екогласност“ от 2006 г. и един от основателите. Бил е народен представител от „Коалиция за България“ в 42-орото Народно събрание от 2014 г. При проверка на кандидатите за местните избори през 2007 г. е огласен от комисията за досиетата като секретен сътрудник на бившата Държавна сигурност към ОУ на МВР във Видин с псевдоним Станислав.

Христо Проданов ще бъде заменен от Благовест Кирилов (на снимката), който беше депутат и в 46-ото Народно събрание. Той е предприемач в сферата на информационните технологии и преподавател в Техническия университет в София.

Мандатът на Георги Гьоков от Стара Загора ще бъде реализиран от строителния инженер Момчил Ненов. Иван Иванов отстъпва мястото си от Шумен на 32-годишния юрист Иван Ганчев, който от 2019 г. е председател на ОбС в Нови пазар.

„Има такъв народ“ има само един настоящ депутат, който ще бъде министър – Радостин Василев (на спорта), тъй като другите им бъдещи министри Александър Николов, Теодора Генчовска и Гроздан Караджов (вицепремиер) не попаднаха в 47-ото НС.

Експертът по спортно право Василев ще бъде заменен от следващия в листата на ИТН в Плевен – инженерът Венцислав Петков.

От тримата министри на „Демократична България“ депутат е само Божидар Божанов, който ще поеме новото ведомство на електронното управление. Той отстъпва мястото си в София-област на Васил Зашкев, който е областен председател на ДСБ в Самоков.

От София-област ДБ спечели само един мандат. След като IT-специалистът Божанов го освободи, то отиде не за втората в листата Яна Тодоранова, а за третия Зашкев (на снимката), който я изпревари с преференциален вот (над 11% от гласовете за формацията в 26 МИР).

Останалите двама представители на "Демократична България" в изпълнителната власт ще са Борислав Сандов - вицепремиер по околна среда и водите и министър на ресора, и Надежда Йорданова, която ще е министър на правосъдието.

Възможно е да има още промени в парламентарните групи на 4-те партии, тъй като се очаква някои от настоящите депутати да станат заместник-министри. Всеки ръководител на ведомство сам ще подбира екипа си, обяви вече Кирил Петков.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

17-годишен тийнейджър победи световния No. 1 в шахмата Магнус Карлсен навръх рождения си ден

Що се отнася до подаръците за рожден ден, победата над световния №1 определено е запомнящ се такъв

12:04 - 03.06.2023

Zamunda ще бъде блокирана заради "Се таа, брат" и други "БГ Хитове до скъсване"

Причината за решението на съда се оказа иск за незаконно разпространяване на българска музика

11:08 - 03.06.2023

Стотици загинаха при една от най-тежките влакови катастрофи в Индия

Най-малко 288 души са загинали, а повече от 850 са ранени

09:43 - 03.06.2023

Украйна има възможност да си върне Крим тази година, смята британският военен министър

Той смята, че Путин може да не получава точна информация за случващото се на фронта

09:24 - 03.06.2023

Ердоган полага клетва като президент на Турция за трети път в присъствието на Румен Радев

Държавни лидери ще присъстват на церемонията за встъпване в длъжност на турския президент

09:01 - 03.06.2023

Асен Василев остана без пост на вицепремиер след "недоразумение" между ГЕРБ и ПП-ДБ

Финалният вариант на кабинета "Денков-Габриел" се оказа предпоследен

19:31 - 02.06.2023

"Труд" се опитва да се измъкне от 3 млн. дългове към НАП през нова фирма

Разследване на "Капитал" показва странни действия на Петьо Блъсков

18:45 - 02.06.2023