47-ото Народно събрание ще има 12 нови депутати от понеделник (13 декември), които ще заемат местата на бъдещите министри в редовния кабинет.

Съставът и структурата на Министерски съвет ще бъдат гласувани от народните представители на извънредно заседание от 13 ч. в понеделник. След него „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ ще освободят позиции за кадри от партиите си, които ще положат клетва като депутати.

Проектокабинетът на Петков: Бойко Рашков и Стефан Янев остават, Асена Сербезова поема здравеопазването

Най-голяма ще е промяната в парламентарната група на мандатоносителите от "Продължаваме промяната". Кирил Петков ще бъде премиер, Асен Василев и Калина Константинова ще заемат вицепремиерски позиции, Атанас Атанасов ще е министър на културата, Даниел Лорер – на иновациите и растежа, а Николай Събев – на транспорта.

Петков освобождава мястото си в парламента на следващата в листата на ПП в Пловдив – Венцислава Любенова. Тя е от партия „Волт“, с която ПП се яви на изборите на 14 ноември. Работила е като IT-анализатор по киберсигурност и информационни технологии в престижна фармацевтична компания.

Александра Корчева ще смени Калина Константинова в 25 МИР София. Тя е магистър по международни отношения в Софийския университет, а в момента е докторант в СУ. Работила е като комуникационен експерт в рамките на международни научни проекти, както и в проекти от енергийния сектор.

Депутатите на „Продължаваме промяната“ от Хасково ще са Ивайло Стайков и Младен Запрянов, които заменят Асен Василев и Атанас Атанасов. Стайков е на 36 г. и работи в строителния сектор от 2007, където управлява и организира строително-инвестиционния процес. Запрянов е с 20-годишен опит в управлението на екипи и процеси в банковата сфера, отговарял е за търговското и експортно финансиране на голяма международна компания за Централна и Източна Европа.

На мястото на Даниел Лорер в Народното събрание от Варна влиза председателят на Варненската туристическа камара Илин Димитров (на снимката). Той е с 22-годишен опит в сферата на туризма, председател на Туристическата камара във Варна. 

Шефът на „Еконт“ Николай Събев отстъпва мястото си на предприемача Калин Иванов, който влиза от Русе. Завършил е „Международни отношения“ в чужбина, след което е направил магистратура по „Бизнес развитие“.

Групата на „БСП за България“ ще разполага с четири нови лица в 47-ото НС, след като лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова става вицепремиер и министър на икономиката и индустрията, Иван Иванов ще е министър на земеделието, Георги Гьоков – на труда и социалната политика, а Христо Проданов – на туризма.

Нинова освобождава място от София за лидера на ПК „Екогласност“ Емил Георгиев. Той попадна в центъра на медийното внимание по време на регистрацията на партиите и коалициите за изборите на 14 ноември. Тогава обяви, че Кирил Петков и Асен Василев предложили формацията му да им съдейства като мандатоносител, но с условия за получаване на позиции в ръководството на партията и определяне на листите. Георгиев отказал. По-късно Петков определи действията си като "грешка".

Георгиев е председател на Политически клуб „Екогласност“ от 2006 г. и един от основателите. Бил е народен представител от „Коалиция за България“ в 42-орото Народно събрание от 2014 г. При проверка на кандидатите за местните избори през 2007 г. е огласен от комисията за досиетата като секретен сътрудник на бившата Държавна сигурност към ОУ на МВР във Видин с псевдоним Станислав.

Христо Проданов ще бъде заменен от Благовест Кирилов (на снимката), който беше депутат и в 46-ото Народно събрание. Той е предприемач в сферата на информационните технологии и преподавател в Техническия университет в София.

Мандатът на Георги Гьоков от Стара Загора ще бъде реализиран от строителния инженер Момчил Ненов. Иван Иванов отстъпва мястото си от Шумен на 32-годишния юрист Иван Ганчев, който от 2019 г. е председател на ОбС в Нови пазар.

„Има такъв народ“ има само един настоящ депутат, който ще бъде министър – Радостин Василев (на спорта), тъй като другите им бъдещи министри Александър Николов, Теодора Генчовска и Гроздан Караджов (вицепремиер) не попаднаха в 47-ото НС.

Експертът по спортно право Василев ще бъде заменен от следващия в листата на ИТН в Плевен – инженерът Венцислав Петков.

От тримата министри на „Демократична България“ депутат е само Божидар Божанов, който ще поеме новото ведомство на електронното управление. Той отстъпва мястото си в София-област на Васил Зашкев, който е областен председател на ДСБ в Самоков.

От София-област ДБ спечели само един мандат. След като IT-специалистът Божанов го освободи, то отиде не за втората в листата Яна Тодоранова, а за третия Зашкев (на снимката), който я изпревари с преференциален вот (над 11% от гласовете за формацията в 26 МИР).

Останалите двама представители на "Демократична България" в изпълнителната власт ще са Борислав Сандов - вицепремиер по околна среда и водите и министър на ресора, и Надежда Йорданова, която ще е министър на правосъдието. 

Възможно е да има още промени в парламентарните групи на 4-те партии, тъй като се очаква някои от настоящите депутати да станат заместник-министри. Всеки ръководител на ведомство сам ще подбира екипа си, обяви вече Кирил Петков.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"