Кирил Петков искал "Екогласност" заради семейна история, но призна, че "не си е написал домашното" Снимка: © Булевард България

Кирил Петков и Асен Василев провеждат разговори със 7-8 партии, които да обединят в коалиция за явяване на парламентарните избори на 14 ноември, а сред тях не е „Екогласност“.

Това е признал бившият икономически министър пред репортери след брифинга в неделя, на който Петков и Василев представиха новия си проект „Продължаваме промяната“, съобщава във Facebook журналистката Миролюба Бенатова. По-късно в неделя Петков потвърди това в "120 минути" по bTV.

По думите на Бенатова – Петков е заявил, че свързвал „Екогласност“ с участието на баща си в първите протести и сбирки на движението в кино „Петър Берон“ преди години и затова искал този „бранд“. „Не си бяхме написали домашното“, е казал бившият министър по повод предварителното проучване на партията, но е добавил, че този пропуск „не е голяма щета“.

Пред bTV Петков коментира преговорите с "Екогласност", като отбеляза, че баща му е бил от движението като част от "живите вериги пред Народното събрание". "Това беше бранд на промяната за мен. Когато направихме срещата с тях, казахме – не даваме средства, не искаме средства. Листите трябва да се напълнят от хора, които минават 4 критерия – да подпишат договор за почтеност (да покжат активите си пред всички институции), да имат добра кариера извън политиката, да нямат скандали в общественото пространство, да не са били в повече от една партия извън нашата".

Движението „Екогласност“ е създадено през 1989 г., като една от първите му дейности е шествие по улиците на София и събиране на подписка срещу хидростроителство в планината Рила. Появяват се плакати: “Екогласност – зелена алтернатива”, “Да спасим Рила и Пирин”, “За чиста природа”. Съпротивата по екологични проблеми по онова време се равнява на политическа съпротива срещу властта, припомня „Свободна Европа“.

На 26 октомври в градинката пред ЦДНА, до заведението „Кристал”, 22-ма активисти на „Екогласност”, включително известният актьор Петър Слабаков, са прибрани насилствено в коли на милицията. Стига се до напрежение и сблъсъци.

Ден преди официалния анонс на Петков и Василев за влизане в предизборната битка, председателят на "Екогласност" (коалиционен партньор на БСП) Емил Георгиев разкри за проекта пред медиите. Той обяви, че е получил предложение от двамата бивши служебни министри да съдейства за явяване на вота, но с условия за получаване на позиции в ръководството на партията и определяне на листите. Георгиев е отказал.

Емил Георгиев е председател на Политически клуб „Екогласност“ от 2006 г. и един от основателите. Бил е народен представител от „Коалиция за България“ в 42-орото Народно събрание от 2014 г.

При проверка на кандидатите за местните избори през 2007 г. е огласен от комисията за досиетата като секретен сътрудник на бившата Държавна сигурност към ОУ на МВР във Видин с псевдоним Станислав.

„Имахме два разговора – първият беше с представител на г-н Петков, г-н Василев и министъра на образованието. Казаха, че разчитат на нас, защото сме модерна партия. Но поставят условие – те да ръководят изцяло дейността на "Екогласност". И аз казах, че разговорът приключва", заяви Георгиев пред БНТ на 15 септември.

"Те предложиха и друг тип съдействие. На другия ден същият този техен представител ми се обади и каза, че лично Кирил Петков желае да се срещнем. Разговорът беше 2 часа. На него му казах, че няма как да се съгласим на нас да ни бъдат предложени условия. Оттеглиха иска си да поемат изцяло "Екогласност". Тогава поставиха искането да влязат в ръководството на "Екогласност", защото след няколко дни имахме национална конференция", каза той.

Петков и Василев предложили на партията две избираеми места в листите в не много важни градове, по думите на Георгиев. „Те поемат изцяло кампанията и ще предложат хората. Казаха, че са направили кастинг във всички области, подбрали са 50 души. Директно зададох въпроса кой стой зад този проект, защото в публичното пространство се говори, че президентът е зад него. Не получих отговор, но ми се каза, че зад този проект стоят представители на президентската институция“.

Кирил Петков повтори няколко пъти, че въпреки подкрепата за Румен Радев „Продължаваме промяната“ не е президентска формация.


Кой е Даниел Лорер от проекта на Асен Василев и Кирил Петков

Кой е Никола Минчев от проекта на Асен Василев и Кирил Петков

Коя е Яна Балникова от проекта на Асен Василев и Кирил Петков

Коя е Калина Константинова от проекта на Асен Василев и Кирил Петков

Коя е Деница Симеонова от проекта на Петков и ВасилевАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кейти Пери продаде музикалните си права и стана една от най-богатите жени в Америка

Поп звездата Кейти Пери скоро може да се нареди в списъка на Forbes за най-богати жени

18:10 - 23.09.2023

Украйна все пак може да получи ракетите с голям обсег ATACMS от САЩ

САЩ планират да предоставят на Украйна модерни ракети с голям обсег на действие

17:06 - 23.09.2023

Влияние, власт, скандали: Как Рупърт Мърдок основа медийна империя?

Историята за успеха и влиянието на медийния магнат Рупърт Мърдок

16:57 - 23.09.2023

Румен Велев остава началник на "Шейново" заради пропуск на Столичния съвет

Агенцията по вписванията отказа да назначи Таня Адреева за директор на "Шейново"

14:15 - 23.09.2023

Художник трябва да върне $77 хил. на музей, след като "сътвори" две празни платна

Йенс Хаанинг е получил парите, които да включи като физическа валута в произведенията си

13:25 - 23.09.2023

Божанов: Зловредна приставка е причината за премахнатите от Facebook постове на АЕЖ

Проблемът с премахнатите публикации с линкове към АЕЖ и Factcheck не е в модераторските практики

13:14 - 23.09.2023

ТВ водещата Мира Добрева е изписана от "Пирогов" след спешната операция

Журналистката благодари на лекарите на "Пирогов" и на бърза помощ

12:13 - 23.09.2023

Бербатов: Когато си прекалено самоуверен и мислиш, че знаеш всичко - допускаш грешки

Бившият нападател на "Манчестър Юнайтед" коментира серията от три поредни загуби на тима

11:30 - 23.09.2023

Антон Хекимян напуска bTV. Може да е кандидат за кмет на ГЕРБ?

Неговият пост временно ще заеме Ралф Бартолaйт

11:28 - 23.09.2023