Снимка: © Булевард България

Кирил Петков и Асен Василев провеждат разговори със 7-8 партии, които да обединят в коалиция за явяване на парламентарните избори на 14 ноември, а сред тях не е „Екогласност“.

Това е признал бившият икономически министър пред репортери след брифинга в неделя, на който Петков и Василев представиха новия си проект „Продължаваме промяната“, съобщава във Facebook журналистката Миролюба Бенатова. По-късно в неделя Петков потвърди това в "120 минути" по bTV.

По думите на Бенатова – Петков е заявил, че свързвал „Екогласност“ с участието на баща си в първите протести и сбирки на движението в кино „Петър Берон“ преди години и затова искал този „бранд“. „Не си бяхме написали домашното“, е казал бившият министър по повод предварителното проучване на партията, но е добавил, че този пропуск „не е голяма щета“.

Пред bTV Петков коментира преговорите с "Екогласност", като отбеляза, че баща му е бил от движението като част от "живите вериги пред Народното събрание". "Това беше бранд на промяната за мен. Когато направихме срещата с тях, казахме – не даваме средства, не искаме средства. Листите трябва да се напълнят от хора, които минават 4 критерия – да подпишат договор за почтеност (да покжат активите си пред всички институции), да имат добра кариера извън политиката, да нямат скандали в общественото пространство, да не са били в повече от една партия извън нашата".

Движението „Екогласност“ е създадено през 1989 г., като една от първите му дейности е шествие по улиците на София и събиране на подписка срещу хидростроителство в планината Рила. Появяват се плакати: “Екогласност – зелена алтернатива”, “Да спасим Рила и Пирин”, “За чиста природа”. Съпротивата по екологични проблеми по онова време се равнява на политическа съпротива срещу властта, припомня „Свободна Европа“.

На 26 октомври в градинката пред ЦДНА, до заведението „Кристал”, 22-ма активисти на „Екогласност”, включително известният актьор Петър Слабаков, са прибрани насилствено в коли на милицията. Стига се до напрежение и сблъсъци.

Ден преди официалния анонс на Петков и Василев за влизане в предизборната битка, председателят на "Екогласност" (коалиционен партньор на БСП) Емил Георгиев разкри за проекта пред медиите. Той обяви, че е получил предложение от двамата бивши служебни министри да съдейства за явяване на вота, но с условия за получаване на позиции в ръководството на партията и определяне на листите. Георгиев е отказал.

Емил Георгиев е председател на Политически клуб „Екогласност“ от 2006 г. и един от основателите. Бил е народен представител от „Коалиция за България“ в 42-орото Народно събрание от 2014 г.

При проверка на кандидатите за местните избори през 2007 г. е огласен от комисията за досиетата като секретен сътрудник на бившата Държавна сигурност към ОУ на МВР във Видин с псевдоним Станислав.

„Имахме два разговора – първият беше с представител на г-н Петков, г-н Василев и министъра на образованието. Казаха, че разчитат на нас, защото сме модерна партия. Но поставят условие – те да ръководят изцяло дейността на "Екогласност". И аз казах, че разговорът приключва", заяви Георгиев пред БНТ на 15 септември.

"Те предложиха и друг тип съдействие. На другия ден същият този техен представител ми се обади и каза, че лично Кирил Петков желае да се срещнем. Разговорът беше 2 часа. На него му казах, че няма как да се съгласим на нас да ни бъдат предложени условия. Оттеглиха иска си да поемат изцяло "Екогласност". Тогава поставиха искането да влязат в ръководството на "Екогласност", защото след няколко дни имахме национална конференция", каза той.

Петков и Василев предложили на партията две избираеми места в листите в не много важни градове, по думите на Георгиев. „Те поемат изцяло кампанията и ще предложат хората. Казаха, че са направили кастинг във всички области, подбрали са 50 души. Директно зададох въпроса кой стой зад този проект, защото в публичното пространство се говори, че президентът е зад него. Не получих отговор, но ми се каза, че зад този проект стоят представители на президентската институция“.

Кирил Петков повтори няколко пъти, че въпреки подкрепата за Румен Радев „Продължаваме промяната“ не е президентска формация.


Кой е Даниел Лорер от проекта на Асен Василев и Кирил Петков

Кой е Никола Минчев от проекта на Асен Василев и Кирил Петков

Коя е Яна Балникова от проекта на Асен Василев и Кирил Петков

Коя е Калина Константинова от проекта на Асен Василев и Кирил Петков

Коя е Деница Симеонова от проекта на Петков и ВасилевАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Kaufland е марка №1 за 2022 година

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Кирил Петков: Решението за 70-те руснаци е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Огнян Минчев: Президентът свика консултации "по армейски", партиите имаха нужда да разговарят

Възможно е да се създаде коалиция, която да избегне поредните предсрочни избори, смята политологът