Коя е Полина Полякова - доведената дъщеря на Лавров под санкциите на Лондон

Великобритания обяви нова вълна от финансови санкции срещу десетки руски бизнесмени, политици и юридически лица - сред тях са известните банкери Олег Тинков и Герман Греф, Руските държавни железници и групировката с наемни бойци "Вагнер".

Едно от имената, които правят впечатление в списъка, обаче привидно няма пряка връзка с Кремъл.

Това е 26-годишната Полина Полякова (Ковальова), възпитаничка на Imperial College в Лондон, завършила частно училище в Бристол.

Включването на Полякова в този списък съвсем не е случайно.

Младата жена е "доведена дъщеря" на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров (71 г.) от извънбрачната му връзка със Светлана Полякова. През 2014 г. майката е наградена от руския патриарх Кирил с орден в качеството си на служител на Министерството на външните работи на Русия.

Официално Лавров е женен за първата си съпруга Мария, филолог по образование, с която имат 40-годишна дъщеря на име Екатерина.

Дългогодишният ръководител на руското МВнР обаче издържа паралелно семейство - включително обучението и луксозния начин на живот на дъщерята на партньорката си във Великобритания.

Призивите към британското правителство да конфискуват имуществото на Полина дойдоха още в началото на март от страна на екипа на Алексей Навални, който от години проследява незаконно придобитото имущество на руски държавници.

Юристката от Фонда за борба с корупцията Мария Певчих описва цялата история на Полина и нейната майка.

За разлика от официалната съпруга на Сергей Лавров - "неофициалната" му жена е извънредно богата. Разполага с апартамент в Москва, оценен на 6-8 млн. долара, притежава и три автомобила от високия клас на Mercedes за общо 545 хиляди долара и Porsche.

Майката на Полина придружава външния министър на Русия на всяко негово пътуване в чужбина, като понякога взема със себе си своята майка и племенница.

"Цялото семейство се описва като членове на дипломатичеката мисия", пише в разследването. Приятелката на Сергей Лавров е летяла със самолета на МВнР при повече от 60 пътувания в чужбина.

26-годишната Полина е дъщеря на Светлана Полякова от по-ранен брак. Биологичният ѝ баща не е богаташ, самата тя не е женена за олигарх, но още на 21 години изненадващо успява да сключи сделка за придобиване на апартамент в един от най-скъпите райони на Лондон - Кенсингтън - за 4,4 млн. паунда, показват данните на ФБК. Жилището е част от комплекс с басейн, фитнес, спа, кино, голф симулатор, зали за игри и отлични гледки, пише Daily Mail.

Тя е платила в брой, без ипотечен кредит. Според OCCRP сделката е сключена на базата на споразумение за практически "вечен" наем за срок от 999 години - често използвана форма на притежание на недвижимо имущество във Великобритания.

"Това е учебникарски пример за незаконно забогатяване", пише Певчих. Оригиналното разследване срещу второто семейство на Лавров е публикувано още през септември 2021 г., но до този момент срещу тях не бяха предприемани действия от страна на британските власти.

Според Daily Mail - Полина е работила за "Газпром" към отдела по сливания и придобивания, а по-късно се е преместила в Glencore. Преди да си купи личен имот, тя живее в апартамент в Западен Лондон, който принадлежи на руското посолство.

Годишните доходи на Сергей Лавров от службата му начело на МВнР се оценяват на около 100-136 хиляди долара през последните няколко години.

Разследване на OCCRP от 2019 г. показва, че неговата приятелка Светлана притежава дялове в няколко частни компании, докато се води на служба във Външно министерство. В активите ѝ влизат и апартамент в елитен жилищен комплекс край морето на Сочи и имение в село до Москва за над 770 000 долара.

Данните от имотните регистри показват, че майката на Полина и семейството разполагат с недвижими имоти в Русия и Великобритания за около 1 млрд. рубли (около 13,6 млн. долара преди обезценяването на руската валута).

Доведената дъщеря на Лавров е учила в бизнес школата на Imperial College в Лондон и притежава компания за инвестиции в недвижими имоти.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024