Великобритания обяви нова вълна от финансови санкции срещу десетки руски бизнесмени, политици и юридически лица - сред тях са известните банкери Олег Тинков и Герман Греф, Руските държавни железници и групировката с наемни бойци "Вагнер". 

Едно от имената, които правят впечатление в списъка, обаче привидно няма пряка връзка с Кремъл. 

Това е 26-годишната Полина Полякова (Ковальова), възпитаничка на Imperial College в Лондон, завършила частно училище в Бристол. 

Включването на Полякова в този списък съвсем не е случайно. 

Младата жена е "доведена дъщеря" на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров (71 г.) от извънбрачната му връзка със Светлана Полякова. През 2014 г. майката е наградена от руския патриарх Кирил с орден в качеството си на служител на Министерството на външните работи на Русия. 

Официално Лавров е женен за първата си съпруга Мария, филолог по образование, с която имат 40-годишна дъщеря на име Екатерина.

Дългогодишният ръководител на руското МВнР обаче издържа паралелно семейство - включително обучението и луксозния начин на живот на дъщерята на партньорката си във Великобритания. 

Призивите към британското правителство да конфискуват имуществото на Полина дойдоха още в началото на март от страна на екипа на Алексей Навални, който от години проследява незаконно придобитото имущество на руски държавници.

Юристката от Фонда за борба с корупцията Мария Певчих описва цялата история на Полина и нейната майка. 

За разлика от официалната съпруга на Сергей Лавров - "неофициалната" му жена е извънредно богата. Разполага с апартамент в Москва, оценен на 6-8 млн. долара, притежава и три автомобила от високия клас на Mercedes за общо 545 хиляди долара и Porsche.

Майката на Полина придружава външния министър на Русия на всяко негово пътуване в чужбина, като понякога взема със себе си своята майка и племенница. 

"Цялото семейство се описва като членове на дипломатичеката мисия", пише в разследването. Приятелката на Сергей Лавров е летяла със самолета на МВнР при повече от 60 пътувания в чужбина. 

26-годишната Полина е дъщеря на Светлана Полякова от по-ранен брак. Биологичният ѝ баща не е богаташ, самата тя не е женена за олигарх, но още на 21 години изненадващо успява да сключи сделка за придобиване на апартамент в един от най-скъпите райони на Лондон - Кенсингтън - за 4,4 млн. паунда, показват данните на ФБК. Жилището е част от комплекс с басейн, фитнес, спа, кино, голф симулатор, зали за игри и отлични гледки, пише Daily Mail. 

Тя е платила в брой, без ипотечен кредит. Според OCCRP сделката е сключена на базата на споразумение за практически "вечен" наем за срок от 999 години - често използвана форма на притежание на недвижимо имущество във Великобритания.  

"Това е учебникарски пример за незаконно забогатяване", пише Певчих. Оригиналното разследване срещу второто семейство на Лавров е публикувано още през септември 2021 г., но до този момент срещу тях не бяха предприемани действия от страна на британските власти. 

Според Daily Mail - Полина е работила за "Газпром" към отдела по сливания и придобивания, а по-късно се е преместила в Glencore. Преди да си купи личен имот, тя живее в апартамент в Западен Лондон, който принадлежи на руското посолство. 

Годишните доходи на Сергей Лавров от службата му начело на МВнР се оценяват на около 100-136 хиляди долара през последните няколко години. 

Разследване на OCCRP от 2019 г. показва, че неговата приятелка Светлана притежава дялове в няколко частни компании, докато се води на служба във Външно министерство. В активите ѝ влизат и апартамент в елитен жилищен комплекс край морето на Сочи и имение в село до Москва за над 770 000 долара. 

Данните от имотните регистри показват, че майката на Полина и семейството разполагат с недвижими имоти в Русия и Великобритания за около 1 млрд. рубли (около 13,6 млн. долара преди обезценяването на руската валута). 

Доведената дъщеря на Лавров е учила в бизнес школата на Imperial College в Лондон и притежава компания за инвестиции в недвижими имоти. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори

Путин: Разширяването на НАТО ще изисква реакция от Москва

Руският президент каза, че вижда заплаха в разширяването на Алианса

И McDonald's напуска Русия, продава бизнеса си след повече от 30 г. в страната

Първият ресторант носеше символична тежест за въвеждането на западния модел в Русия 

Съдът: Хора на високи държавни позиции са взели участие в схемата за пране на пари от "Хемус"

Желанието на единствения обвиняем за парична гаранция бе отхвърлено

Кирил Петков обяви по-високи компенсации за ток за бизнеса

Срещата с работодателите идва в навечерието на национален протест

Румен Радев: Руските МиГ-29 могат да летят най-много още около година

Президентът изрази опасенията си, че договорените със САЩ самолети са малко на брой

От фабрика на Renault - сега за "Москвич" - завръщане в миналото за Русия след инвазията

Френският автомобилен гигант се е съгласил на национализация - с опция да се завърне евентуално до 6 години

"За едни 12 точки": За кого гласува българското жури на "Евровизия"

Тази година журито не подкрепи песента победител на Украйна, което предизвика вълна от реакции в социалните мрежи