Коя е Теодора Генчовска - жената, предложена от Слави Трифонов за министър на отбраната Снимка: © 7/8 ТВ

Статията е обновена на 10 декември.


„Правилно ме разбрахте - Теодора Генчовска, жена за министър на отбраната“, каза Слави Трифонов, представяйки проектокабинета на „Има такъв народ“ на 12 юли.

Пет месеца по-късно името на Генчовска беше лансирано като евентуален министър на външните работи на България в бъдещия кабинет на Кирил Петков.

50-годишната Генчовска е експерт по отбрана и въоръжени сили. Възпитаник е на Военната академия и е преминала през редица допълнителни квалификации в Германия, Италия, Великобритания и САЩ.

Професионалната ѝ кариера започва в генералния щаб на Българската армия. Последователно преминава през всички нива, достигайки до началник на Отдел НАТО и ЕС в министерството на отбраната.

Участвала е в български делегации на срещите на върха на НАТО в Турция, Уелс, Полша и Белгия. Владее два езика.

Теодора Генчовска е главен експерт към администрацията на президента Румен Радев. В инициативата "Три морета", която се проведе през юли, Генчовска фигурира като част от Координационното звено.

В момента служебен министър на отбраната е Георги Панайотов, а преди това ведомството се управляваше от Красимир Каракачанов (ВМРО), който не успя да влезе в 46-ото Народно събрание в коалиция „Българските патриоти“ заедно с Веселин Марешки и Валери Симеонов. Генчовска може да стане първата жена министър на отбраната в България.


Кой е Николай Василев - кандидатът за министър-председател на "Има такъв народ"

Коя е Михаела Лашова, предложена от Трифонов за регионален министър

Станислава Армутлиева - предложението на ИТН за министър на културата


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024