Коя е Теодора Пенева - кандидатът на ИТН за министър на труда и "експерт по енергийна бедност"

Теодора Пенева е едно от новите лица в проектокабинета на "Има такъв народ", но е част от експертния състав на партията от месеци.

За кратко Пенева беше депутат в 45 Народно събрание, но изненадващо не се кандидатира за нов мандат в изборите на 11 юли. Сега тя беше номинирана за министър на труда, социалната и демографската политика в проектокабинета на Пламен Николов.

Партийната визитка на Теодора Пенева я представя като "експерт по енергийна бедност и социална политика" - по-специално тя притежава "опит в методите на измерване на енергийната бедност и оценка на различни видове политики за намаляване на енергийната бедност, общата бедност, и политики за сектор социални услуги".

Родена е през 1976 г. Работила е като зам.-директор на социологическа агенция All China Marketing Research, като експерт по пазарни анализи в EVN България, продуктов мениджър в аналитичната компания ЕМИС и главен асистент в БАН по публични политики и международна икономика.

Участвала е в екипа, който е изготвил проекта за национална стратегия в областта на енергетиката в частта й за потребление, пазар на труда и международен пазар.

Посочено е, че е завършила "Икономика и управление в енергетиката, инфраструктурата и публичните услуги" и "Управление на институциите за социална работа" в Софийския университет. Учила е и "Международна икономика" в Пекински университет.

Автобиографията й в сайта на БАН посочва, че тя е завършила бакалавърска степен по специалност "Китаистика" в СУ, след което е продължила с образованието си в Пекинския университет за езици и култура и е защитила магистърска теза "Сравнение на приватизационните практики в Китай и в България" през 2001 г.

Има и докторска степен по икономика с тема на дисертационния труд "Анализ на методите на изследване на енергийната бедност в България" (защитена през 2017 г. в Стопанския факултет на СУ).

Теодора Пенева не присъстваше в първия проектокабинет на Николай Василев. Министерството на труда и демографската политика там беше поверено на Лилия Иванова - бивш зам.-министър на икономиката в третия кабинет на Бойко Борисов и действащ началник на кабинета на служебния спортен министър Андрей Кузманов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рубли и копейки провалиха PR-кампания на канцлера на Австрия

"Патриотично" послание на Карл Нехамер се оказа илюстрирано с руска валута

17:41 - 27.09.2023

Васил Гюров и Мартин Заимов повеждат алтернативна листа за СОС

Кандидатите ще ползват регистрацията на "Обединени земеделци"

16:58 - 27.09.2023

ДАНС ще проверява как Руската църква е прехвърлена на посолството

Ще се проверява и защо е спрян достъпът на вярващите до храма

16:28 - 27.09.2023

Първият трейлър на филма за Гунди: Истинската история на легендарния футболист

Павел Иванов и Александра Свиленова влизат в главните роли на новия филм

15:53 - 27.09.2023

БНТ влезе в конфликт с авторите на сериалите "Денят на бащата" и "Войната на буквите"

Сценаристите обвиняват Кошлуков, че блокира световното им разпространение

15:31 - 27.09.2023

Държавата окончателно се отказа от проекта за батерии за 1,5 млрд. лв.

Общо 18 проекта губят финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост

14:42 - 27.09.2023