Теодора Пенева е едно от новите лица в проектокабинета на "Има такъв народ", но е част от експертния състав на партията от месеци. 

За кратко Пенева беше депутат в 45 Народно събрание, но изненадващо не се кандидатира за нов мандат в изборите на 11 юли. Сега тя беше номинирана за министър на труда, социалната и демографската политика в проектокабинета на Пламен Николов. 

Партийната визитка на Теодора Пенева я представя като "експерт по енергийна бедност и социална политика" - по-специално тя притежава "опит в методите на измерване на енергийната бедност и оценка на различни видове политики за намаляване на енергийната бедност, общата бедност, и политики за сектор социални услуги". 

Родена е през 1976 г. Работила е като зам.-директор на социологическа агенция All China Marketing Research, като експерт по пазарни анализи в EVN България, продуктов мениджър в аналитичната компания ЕМИС и главен асистент в БАН по публични политики и международна икономика. 

Участвала е в екипа, който е изготвил проекта за национална стратегия в областта на енергетиката в частта й за потребление, пазар на труда и международен пазар. 

Посочено е, че е завършила "Икономика и управление в енергетиката, инфраструктурата и публичните услуги" и "Управление на институциите за социална работа" в Софийския университет. Учила е и "Международна икономика" в Пекински университет. 

Автобиографията й в сайта на БАН посочва, че тя е завършила бакалавърска степен по специалност "Китаистика" в СУ, след което е продължила с образованието си в Пекинския университет за езици и култура и е защитила магистърска теза "Сравнение на приватизационните практики в Китай и в България" през 2001 г. 

Има и докторска степен по икономика с тема на дисертационния труд "Анализ на методите на изследване на енергийната бедност в България" (защитена през 2017 г. в Стопанския факултет на СУ). 

Теодора Пенева не присъстваше в първия проектокабинет на Николай Василев. Министерството на труда и демографската политика там беше поверено на Лилия Иванова - бивш зам.-министър на икономиката в третия кабинет на Бойко Борисов и действащ началник на кабинета на служебния спортен министър Андрей Кузманов. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МВР поиска да отнеме лиценза за охрана на "Делта гард"

Охранителната фирма стана обект на разследване заради "Осемте джуджета"

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията

Милен Митев e избран за генерален директор на БНР

СЕМ го подкрепи с 4 гласа "За"