"Който не полудее, не е нормален": Северна Македония не допусна Италия до Световното Снимка: © Getty Images

Един от най-големите футболни шокове от дълго време насам - Северна Македония победи Италия с гол в 92-рата минута и я лиши от участие на Световното първенство през тази година.

Никой не очакваше подобен развой. Съставът на Скуадра Азура е оценен на стойност 856 милиона евро, този на македонците - на 64. Италианците са шести в ранглистата на ФИФА, опонентите им - 67. В единия отбор играят само футболисти от водещи клубове в най-добрите европейски първенства, авторът на попадението на другия, Александър Трайковски, се подвизава в отбор в средата на саудитското.

Във Facebook македонската футболна федерация сподели видео от празненствата в съблекалнята с текста: "Който не полудее, не е нормален." В местните медии играчите бяха определени за герои. Новината се превърна във водеща по целия свят, а в Италия се заговори за "катастрофа" и "кошмар".

Европейски шампиони, световно разочарование

Италия е актуалният европейски шампион, след като през 2021 победи Англия на финала с дузпи, а капитанът на отбора, Жоржиньо, се класира на трето място в надпреварата за Златната топка. Всички очакваха те да са сред фаворитите на Мондиала, но за втори път ще трябва да преживеят разочарование на световната сцена, след като не се класираха и за предишното издание.

Треньорът, Роберто Манчини, определи този момент за "най-трагичния" в цялата си кариера, а Жоржиньо добави, че от развоя боли много. Именно той е сочен и за един от основните виновници за провала на азурите да се класират за Световното. Халфът пропусна по дузпа във всеки от мачовете на състава срещу основния конкурент в груповата фаза на квалификациите Швейцария и това се оказа ключово за оставането им на второ място и отиването на бараж срещу Северна Македония.

"Боли, когато си помисля за това, защото все още го правя и тези пропуски ще ме преследват до края на живота ми," каза той пред RAI Sport. "Хората казват, че трябва да изправим глави и да продължим, но е трудно."

"Който не полудее, не е нормален": Северна Македония не допусна Италия до Световното

В социалните мрежи у нас не бе пропуснато да се отбележи и ролята на националния ни отбор - България успя да завърши наравно с европейските шампиони в един от двата си двубоя с тях и загуби двете си срещу с швейцарците с голяма голова разлика.

Много е възможно в треньорския щаб на италианците да настъпят промени, докато Северна Македония гледа към нова и последна тежка стъпка по пътя към Мондиала. След като отстраниха последните европейски шампиони, ще трябва да елиминират и предходните - Португалия. Мачът срещу Кристиано Роналдо и компания ще е в Порто, което прави задачата още по-трудна.

Македонският капитан Стефан Ристовски обаче вярва, че са способни на нова изненада: "Имаме силата да победим Португалия, имаме енергията, не сме изморени и сме напълно удовлетворени. Искам първо да отпразнуваме, след това ще се подготвим за визитата в Порто," каза той, цитиран от Нет Прес.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024