Председателят на "Има такъв народ" Слави Трифонов реши да реагира на масовите упреци за това, че отказва да декларира публично имуществото си в нарушение на закона за противодействие на корупцията.

В поредна публикация във Facebook, Трифонов заявява, че "който трябва да знае - знае" какви пари има и дали е допуснал нарушение, а "за останалите тази информация би била просто сеир и задоволяване на жълто любопитство".

Председателите на партии, които получават държавна субсидия - а сред тях е и ИТН - са длъжни от години да осветяват личното си имущество, независимо дали са народни представители.

Обясненията на Трифонов, че е спечелил парите си "по телевизията", не представляват легитимно изключение от задължението, което важи за всички останали лица на публични длъжности.

КПКОНПИ обаче допусна и през 2021, и през 2022 г. имотното му състояние да остане скрито. Комисията дори не съобщи дали е наложила глоби върху него.

В позицията си във FB Трифонов прави опит да отмести казуса с липсващите му имуществени декларации към политически опоненти.

Той заявява, че ИТН са изпълнили обещанието си да не вземат повече от 1 лев на глас от държавната субсидия (нормата по закон е 8 лв.), като твърди, че партията е върнала 3 755 528 лв. на бюджета.

Вероятно в тази сума попадат и парите, които ИТН е можела да получи през 2021 г. като първа политическа сила. На изборите за 47 Народно събрание партията взе само 249 743 гласа, които предполагат по-малко от 2 млн. лв. субсидия на година в максималния ѝ размер.

Така или иначе - парламентът се разпадна за осем месеца и партиите не са получили пълния обем на тази сума.

Трифонов обвинява останалите партии, че не са постъпили като ИТН, и обвинява медиите, че не отразявали този факт. Темата за партийните субсидии става скандал всяка година при приемането на държавния бюджет, в който се определя ставката - за последно това се случи в началото на 2022 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията

Украйна поиска да влезе в НАТО по бързата процедура

Зеленски би преговарял с Русия - но не и с Путин

Асен Василев: В коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС няма да участваме

"Нито ще ги подкрепим, нито ще сме златен пръст, нито ще участваме в ограбването на България"

Нинова се противопостави на ПЕС заради Русия: "Не козируваме на чужди решения"

БСП е против резолюцията на европейските социалисти, включваща подкрепа за санкции срещу Москва и военна помощ за Украйна

ЕС слага таван на цените на тока

Според правилата на сделката компаниите, които осигуряват ток в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на цените на енергията, ще бъдат облагани допълнително

"Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна

Путин подписа "договорите за присъединяване", с които Русия незаконно анексира четири окупирани региона в Украйна

"Не подкрепям никого"? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот?

Не си губете времето - с това не наказвате нито една политическа сила на парламентарни избори

От актьорската до политическата сцена: 100-те изгряващи звезди според "TIME"

Актрисите Сидни Суини и Лили Колинс, заедно с украинския министър Олександр Кубраков оглавяват списъка на 100-те изгряващи личности.