Кожата ни може да се справя сама със стареенето, стига да ѝ помогнем. Esthederm знае как. Снимка: © Getty Images

Какво всъщност представлява “здравословното стареене” и къде започва устойчивата грижа за кожата?

Козметичната индустрия е океан от информация, в който понякога трудно можем да изберем продукта, от който има нужда кожата ни. Когато става въпрос за лицето ни, въпросът става още по-деликатен, тъй като кожата там е изключително чувствителна, а продуктите са много и често си приличат на вид и свойства.

За да разберем това, трябва да имаме предвид, че в основата на плътната и обемна кожа стои един жизнено важен протеин: колагенът.

През последните години той се превърна в новата “суперхрана” за кожата.

Грижата за косата, кожата и ноктите са сред най-търсените причини за употребата му сред потребителите там, следвани от здравето на ставите и ползите при спорт.

Според Global Market се очаква стойността на пазара на колаген в световен мащаб да достигне 22 млрд. долара до 2032 г. Ръстът се дължи основно на напредъка в проучванията и повече информираност на за неговите ползи.

Колагенът доби популярност и под формата на различни напитки и хранителни добавки. Това доведе до нашумялата тенденция "beauty from within", която се състои в стимулирането на красотата отвътре навън, като се приемат хранителни добавки във вид на храни и напитки.

Там винаги стои големият въпрос за усвояването му обаче - защото много от добавикте, които минават през стомаха, после се изхвърлят от тялото.

Различните типове колаген в кожата

Когато говорим за кожата и за прилагането на продукти отвън - навътре стимулирането само на дермалния колаген не е достатъчно, за да се постигне дългосрочна плътност. За най-висока ефективност трябва да бъде стимулирано производството на всичките пет основни типа колаген, защото те имат различна функция.

Колагените тип I и III са отговорни за обема на дермата и гладкостта на кожата на повърхността, тип IV и VII подобряват обмена на вещества между дермата и епидермиса, а колагенът тип XVII подобрява фукнциите на епидермиса и увеличава издръжливостта на повърхностния слой на кожата.

Тези пет типа са основния таргет на новия крем, разработен от учените в Institut Esthederm, Intensive Pro-Collagen+, който беше представен в България преди дни. Кремът от ново поколение насърчава естествения синтез на колаген в кожата благодарение на технологията Pro Coll+, без да внася външни за нея съставки.

Онова, което отличава Intensive Pro-Collagen+, е неговата формула, за която е използвана комбинация от мулти пептиди (активен състав от 3 биомиметични пептида и една биомиметична захар), които взаимодействат не само с външният слой на кожата, но и с дермално-епидермалната граница (слоя, който свързва епидермиса и дермата) и дермата - по-дълбокия слой под епидермиса. В резултат, кожата възвръща способността си сама да синтезира пет основни типа колаген.

Този подход следва вече утвърдената линия на Esthederm, в основата на която е екобиологията - разглеждането на кожата като екосистема, която е в постоянно взаимодействие с външната среда.

Основите са поставени още със създаването на марката през 70-те години от френския фармацевт и експерт по клинична биология Жан Ноел Торел. Негова цел е да измисли ново поколение козметични продукти, които благодарение на висока технология, да взаимодействат с биологията на кожата, за да доведат до устойчиви резултати. Така се появяват първите слънцезащитни продукти, които активират меланина в кожата ни, който е естествен пигмент за естествена защита.

Тази философия се открива и днес в Intensive Pro-Collagen+, чиято идея е да стимулира кожата "отвътре" и да заложи на нейните собствени способности да бъде здрава. Така се създава въпросният “повдигащ” ефект, който естествено влияе на увисването.

Технологията Pro-Coll+ и “здравословното стареене”

Разработена от учените в Institut Esthederm, иновативната Pro-Coll+ технология стимулира взаимодействието на петте вида колаген, налични в човешкия организъм и насърчава обмена и работата между различните слоеве на кожата, за да се рестартират главните биологичните механизми в кожната екосистема за стегнатост, плътност и издръжливост.

Резултатът от действието на активните съставки е, че обемът на дермата и нейната плътност се възстановяват, кожата се реструктурира и става по-устойчива на стареене, както и по-стегната на повърхността.

Много от нас нанасят продукти на лицето си без да влагаме особено внимание в начина, по който ги втриваме в кожата. Intensive Pro-Collagen+ идва със специални инструкции за нанасяне, така че да се масажират съответните зони за по-добро усвояване на съставките. Кремът се прилага се сутрин и вечер на лицето и врата, като може да бъде комбиниран с останалите продукти от Intensive серията.

Видео Master Class - професионални техники за нанасяне на крема в различните зони на лицето

Методът за нанасяне се състои в четири етапа, с различни масажни движения на лицето върху определени зони. Движенията по тези места влияят на съединителните слоеве между дермата и епидермиса, чието състояние е ключово за структурата на кожата.

С напредване на възрастта и тежките въздействия на външната среда, кожата постепенно губи способността си да синтезира собствен колаген: от 25-годишна възраст производството на колаген намалява с 1%, което води до по-малко стегната, тонизирана и обемна кожа.

Петте основни типа колаген намаляват вследствие на различни фактори.

Едни от тях са биологични и са свързани с изхабяването на епидермалния колаген и разпада на дермо-епидермалните връзки, заради намаляването на колагените IV и VII, както и със влошаване състава на дермата, за който отговарят колагените тип I и III.

Друга причина е хормоналната промяна, особено по време на менопаузата при жените, тъй като намаляването на естрогена води до спад на количеството колаген.

Тук се нареждат и външните фактори като UV лъчите, мръсният въздух и пушенето. Натрупването им в продължение на години води до ускоряване на процесите на остаряване.

Онова, което отличава подхода на Esthederm, е че учените в Institut Esthederm разглеждат грижата за кожата като цялостен процес, чиято цел е дългосрочен ефект. Изследването на биологичните механизми на кожата и техните влошавания с напредването на годините, довеждат до т. нар. “здравословно стареене” - кожна рутина, в която присъстват продукти, изготвени на базата на високотехнологичен подход, и формули за трайни резултати. И разбира се, подпомагане на вече съществуващите процеси вътре в нас.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Българските ВМС получиха американски морски дронове

Подводните апарати могат да се използват както за научни цели, така и в интерес на отбраната

11:48 - 18.10.2024
Важно днес

Проливни дъждове доведоха до наводнения, евакуации и затворени пътища във Франция

Един човек е загинал в Париж следствие на бедствието

10:14 - 18.10.2024
Живот

One Direction се сбогува с Лиъм Пейн: "Загубихме нашия брат, когото много обичахме"

Групата публикува общо изявление през профила си в Instagram, който е неактивен от близо 4 години

09:17 - 18.10.2024
Важно днес

Кандидат-депутат на ДПС-Пеевски е сред обвинените по делото "Портних"

Светлана Табакова е директор във фирма на Данаил Папазов, който изгони Доган от сараит

19:59 - 17.10.2024