Козуначен хляб с тъмен шоколад - рецепта Снимка: © Др. Йоткер

Този пухкав сладък хляб с мед, ванилия и тъмен шоколад е като прегръдка в празничната неделна сутрин. Идеален за Великденски брънч или следобеден чай със семейството – златистата коричка и топящата се сърцевина ще ви пренесат в празнично настроение още с първата хапка.

По повод 30 години Dr. Oetker в България ви каним да опитате една рецепта, която съчетава аромата на празник с удоволствието от месенето на тесто. Нежна, леко сладка питка, с топящ се пълнеж и златиста коричка – перфектна за споделяне и абсолютно неустоима.

Необходими продукти

250 г брашно

1 пак. суха мая Dr.Oetker

15 г пудра захар

0,5 ч.л. сол

50 г краве масло (меко)

125 мл прясно мляко (пълномаслено)

1 пак. бурбонска ванилова захар Dr.Oetker

Пълнеж:

1 пак. бурбонска ванилова захар Dr.Oetker

75 г мед

50 г краве масло (меко)

50 г тъмен шоколад

1 яйце (разбито)

Приготвяне

Тесто

Намаслете и застелете с хартия за печене форма с подвижен ринг (диаметър 18 см). В купа смесете брашното, маята, захарта, бурбонската ванилова захар и солта. Разбийте и добавете масло, докато сместа заприлича на фина галета и направете кладенче в центъра.

Изсипете половината мляко в центъра на кладенчето. Сипете и половината разбито яйце и разбъркайте внимателно до образуване на гладка паста в средата. Налейте и останалото мляко, като разбърквате, за да образувате леко лепкаво тесто.

Обърнете тестото върху набрашнена повърхност и омесете до гладко и еластично тесто. Поставете го в голяма, леко намаслена купа, за да има място за удвояване на обема на тестото. Покрийте го с чиста кърпа и оставете да втаса на стайна температура за около 2 часа.

Оформяне

След като тестото втаса, го обърнете върху леко набрашнена повърхност и го оформете на топка. Оставете да престои 5 минути.

Разточете тестото, за да оформите правоъгълник (60x20 см).

Пълнеж

Смесете маслото и бурбонската ванилова захар и разпределете върху тестото заедно с 50 г от меда до ръба на тестото. Поръсете обилно с натрошения/настърган шоколад.

Навийте плътно руло откъм дългата страна. Завийте тестото плътно около оста му и го разточете отгоре с точилка. Внимателно го сложете в центъра на формата за печене – тестото трябва да е на разстояние от прибл. 1 см от ринга.

Покрийте го с намаслено стреч фолио и оставете на топло място за около 45 минути или докато удвои обема си.

Печене и сервиране

Загрейте фурната до 200˚C (или 180˚C с вентилатор). Намажете повърхността на тесто с остатъка от разбитото яйце. Печете хляба 35-40 минути до наситено златистокафяво. Хлябът трябва да звучи кухо при почукване.

Оставете го да изстине върху кухненска решетка и го намажете с останалия мед. Охладете поне 1 час преди сервиране.

Dr. Oetker branding fashia долна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

9-месечно бебе загина при тежък пътен инцидент по пътя Смолян - Девин

То трябваше да бъде транспортирано с медицинския хеликоптер до Пловдив

15:42 - 19.04.2025
Кино и сериали

Райън Гослинг ще участва в новия филм за "Междузвездни войни"

Премиерата на Star Wars: Starfighter е планирана за май 2027 година

13:36 - 19.04.2025
Важно днес

Трима души получиха шанс за живот след донорска ситуация

Донорът е 66-годишна жена, чиито близки решават да дарят органите ѝ

13:12 - 19.04.2025
Технологии

Хуманоидни роботи се състезаваха с хора на полумаратон в Китай

До финала след малко повече от час пръв стигна човек, а не робот

12:32 - 19.04.2025
Политика

САЩ може да признаят незаконно анексирания Крим за руски, за да има сделка за мир в Украйна

Подобен ход рискува да подкопае международните закони и договори, които Русия нарушава

11:42 - 19.04.2025
Важно днес

Върховният съд на САЩ спря депортирането на венецуелци по закон от XVIII век

Администрацията на Тръмп не спазва съдебни разпореждания

10:09 - 19.04.2025
Спорт

Когато Гунди игра за ЦСКА и митът за гола на “Уембли”

Легендата на "Левски" облича два пъти червената фланелка

09:51 - 19.04.2025
Култура

Цветомир Матев, който възроди ловешкото кино „Космос“ и показва как културата променя общности

Той е режисьорът Цветомир Матев, който казва, че "Ловеч е любов"

09:05 - 19.04.2025