Снимка: © КПКОНПИ

Комисията за борба с корупцията на Сотир Цацаров е решила да сезира прокуратурата след проверката си в община Варна по сигнал за нагласена обществена поръчка.

Процедурата е на стойност 85 млн. лв. и е за закупуването на 60 електрически автобуси и зарядни устройства за тях. Парите са отпуснати по ОП "Околна среда".

Проверката беше обявена от КПКОНПИ на 18 ноември, като междувременно са снети обяснения от всички членове на комисията по избор на изпълнител за закупуването на електрическите автомобили, от кмета на общината Иван Портних, както и от двама от заместниците му.

Разпитани са и управителите на фирми, които в хода на процедурата са били отстранени от участие, изпълнителния директор на общинското дружество „Градски транспорт“ и негови служители.

"Установени са неправомерни действия от лице, заемащо висша публична длъжност, при определяне на състава на екипа за управление на проекта. Установено е също, че е оказвано въздействие на член на комисията по избор на изпълнител в полза на конкретна фирма. В резултат на това, кандидатите не са били обективно оценявани и е допуснат само един от тях", се казва в съобщението на комисията.

В него обаче не се посочва кой е конкретният човек, уличен в нарушение на закона.

От община Варна обявиха преди две седмици, че поръчката не е завършена със сключен договор, защото са подадени жалби в КЗК срещу решението за класиране. Антимонополната комисия ги е отхвърлила като "неоснователни", но към момента на влизането на КПКОНПИ в общината все още е продължавал да тече срока за обжалване пред ВАС.

Това беше втората голяма обществена поръчка в община, управлявана от кмет на ГЕРБ, за която службата на Цацаров се задейства в последните седмици. На 29 ноември служители на КПКОНПИ започнаха и проверка за нарушения в община Стара Загора за поръчки на общинско дружество „Тролейбусни и автобусни преводи“ ЕООД с европейско финансиране за доставка на дизелови и електрически автобуси.


Дежавю: КПКОНПИ влезе и в Община Стара Загора заради обществени поръчки за над 84 млн. лв.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%