Снимка: © КПКОНПИ

Комисията за борба с корупцията на Сотир Цацаров е решила да сезира прокуратурата след проверката си в община Варна по сигнал за нагласена обществена поръчка. 

Процедурата е на стойност 85 млн. лв. и е за закупуването на 60 електрически автобуси и зарядни устройства за тях. Парите са отпуснати по ОП "Околна среда". 

Проверката беше обявена от КПКОНПИ на 18 ноември, като междувременно са снети обяснения от всички членове на комисията по избор на изпълнител за закупуването на електрическите автомобили, от кмета на общината Иван Портних, както и от двама от заместниците му. 

Разпитани са и управителите на фирми, които в хода на процедурата са били отстранени от участие, изпълнителния директор на общинското дружество „Градски транспорт“ и негови служители. 

"Установени са неправомерни действия от лице, заемащо висша публична длъжност, при определяне на състава на екипа за управление на проекта. Установено е също, че е оказвано въздействие на член на комисията по избор на изпълнител в полза на конкретна фирма. В резултат на това, кандидатите не са били обективно оценявани и е допуснат само един от тях", се казва в съобщението на комисията. 

В него обаче не се посочва кой е конкретният човек, уличен в нарушение на закона. 

От община Варна обявиха преди две седмици, че поръчката не е завършена със сключен договор, защото са подадени жалби в КЗК срещу решението за класиране. Антимонополната комисия ги е отхвърлила като "неоснователни", но към момента на влизането на КПКОНПИ в общината все още е продължавал да тече срока за обжалване пред ВАС. 

Това беше втората голяма обществена поръчка в община, управлявана от кмет на ГЕРБ, за която службата на Цацаров се задейства в последните седмици. На 29 ноември служители на КПКОНПИ започнаха и проверка за нарушения в община Стара Загора за поръчки на общинско дружество „Тролейбусни и автобусни преводи“ ЕООД с европейско финансиране за доставка на дизелови и електрически автобуси. 


Дежавю: КПКОНПИ влезе и в Община Стара Загора заради обществени поръчки за над 84 млн. лв.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония

Делът на положителните Covid-тестове остава над 16% за денонощие

Ваксинационната кампания се е забавила в събота

Том Холанд се съблича в реклама на Prada

В кампанията ,,In the mood for Prada" участва и актрисата от ,,Еуфория" и транс модел Хънтър Шейфър

БЛС се възмути от включването на Атанас Мангъров в работна група за Covid

"Давайки се гласност на определени личности, чийто тези се основават на псевдонаучни аргументи, се насажда внушение, че сред медиците има разнопосочни мнения"

"Най-мразеният човек в Америка" е осъден за оскъпяването на животоспасяващо лекарство с 5000%

Мартин Шкрели ще трябва да върне 64,6 млн. долара и получи доживотна забрана за работа във фармацевтичната индустрия

Да ти се завие свят от розово: pop-up бутикът Balmain x Barbie

Neiman Marcus отпразнува 10-годишно партньорство с Balmain, като направи 185 квадрата розово - колекцията Balmain x Barbie в екслузивен pop-up бутик отворен до 30 януари