КПКОНПИ и ДАНС проверяват Лъчезар Иванов по съмнения за пране на пари Снимка: © в. Сега

Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов е привлякъл вниманието на ДАНС и Комисията за борба с корупцията, след като е продал акции на стойност 1,6 милиона долара в началото на 2021 г.

Информацията беше съобщена от "Свободна Европа", а от КПКОНПИ официално потвърждават пред медията, че "след проведени оперативни действия, снабдяване с документи и снемане на обяснения от г-н Иванов и други лица, с решение на комисията от 14 юли 2021 г., материалите са изпратени на прокуратурата по компетентност за преценка за евентуално престъпление, свързано с изпиране на пари". Сигналът до КПКОНПИ е стигнал след засичането от страна на ДАНС на големия паричен трансфер по банковата сметка на депутата.

Иванов е получил правото да закупи 20 млн. акции от компанията Enzolytics на преференциална цена от 0.0001 долара, по силата на консултантски договор от 2018 г.

Дългогодишният член на Комисията по здравеопазване в Народното събрание е сътрудничил на компанията, в чието ръководство влиза българинът Хари Жабилов. Бащата на Жабилов е известен с опити да разработи експериментален препарат за лечение на ХИВ и рак.

Според информация на в. "Сега": компанията на Жабилов е успяла да получи разрешение за "медицинско научно изследване" на свой имуностимулатор на територията на Инфекциозна болница в София. Разрешението за тази цел е дадено от бившия здравен министър Петър Москов.

Продуктът няма разрешение за клинично изпитване в България, казва бившият директор на ИАЛ проф. Асена Сербезова. По време на нейния мандат начело на агенцията (2014-2018) компанията-производител е направила опит да получи такова разрешение, но документацията не е отговаряла на изискванията. Според "Сега" фирмата е повторила искането си за разрешение за употреба пред ИАЛ след провеждането на медицинското научно изследване, като дори са внесли пари за съответната такса, но от ИАЛ са върнали парите.

Медийни публикации от 2015 г. свързват името на Лъчезар Иванов с лобистки опити за разрешаването на изпитанията и лицензирането на експерименталния медикамент в България.

Пред "Свободна Европа" Иванов твърди, че е получил акциите по договора през 2018 г., под условието да не се продават веднага на борсата. Заради липсата на приход той не ги е отбелязал в имуществените си декларации за 2019 и 2020 г. Депутатът от ГЕРБ казва, че е отчел печалбата си в последната си декларация, която все още не е публикувана в регистъра на КПКОНПИ.

Медията обаче обръща внимание, че борсовата стойност на акциите от Enzolytics е скочила до 0,829 долара през февруари 2021 г., регистрирайки почти 500-кратно поскъпване в рамките на една година.

Лъчезар Иванов обяснява тази промяна с "напредъка на проектите, по които е ангажиран" и твърди, че предстои да започне производство на имуностимулатора в България. Той отказва да разкрие каква е собствената му роля в проекта, защото е подписал декларация за конфиденциалност.

"Става въпрос за научна или организационна работа. Само това ще кажа, че благодарение на моите усилия и труд този бъдещ препарат ще бъде произвеждан в България", казва той пред "Свободна Европа".

Източници на медията твърдят, че Иванов не е обяснил пред КПКОНПИ в какво се е състояла консултантската му дейност, нито е предоставил документи, удостоверяващи конкретната му работа за компанията.

Лъчезар Иванов стана доцент по "Обществено здраве" в Медицинския факултет на СУ през 2015 г. Той е известен като личен лекар на Бойко Борисов. През 2005 г. става народен представител от НДСВ, но впоследствие обяви принадлежност към току-що създадената партия ГЕРБ. Оттогава досега той е несменяем член на парламентарната й група и е депутат вече седми мандат.

През 2010 г. Иванов беше принуден да подаде оставка като председател на Комисията по здравеопазване и като зам.-председател на 41 Народно събрание, след като е направил опит да спре репортаж на Нова ТВ по повод луксозния имот на негов познат митничар. Иванов стана и един от депутатите, които напуснаха заседание на Народното събрание заради фалшиви покани за "безплатни" телефони Vertu.

Последният скандал около него избухна през 2020 г., когато се оказа, че синът му Георги е пътувал в джипа, с който Кристиян Николов отне живота на журналиста Милен Цветков. Младият мъж беше избягал от местопрестъплението, след което беше задържан и обвинен за това, че не е съдействал на разследването.


Синовете от отритнатото поколение


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Цветелина Цекова за силата да сътвориш смисъл от болката

Когато си тръгва от насилието, взима част от него със себе си и благодарение на таланта и вътрешната си сила, го превръща в оръжие срещу самото него.

09:59 - 16.04.2024
Важно днес

Хиляди хора в Грузия протестираха срещу спорния законопроект за "чуждите агенти"

"Не на руския закон" - скандираха хиляди протестиращи пред парламента. Много от тях развяваха знамена на ЕС и Грузия.

08:02 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев смени служебния министър на външните работи с Даниел Митов след закана от Борисов

Предложението е мястото му да заеме Даниел Митов

22:15 - 15.04.2024
Важно днес

Живко Коцев е призован в антикорупционната комисия за повдигане на обвинение

Бившият главен секретар на МВР е извикан в петък, но ще се яви в сряда

21:10 - 15.04.2024
Важно днес

"Продължаваме промяната" не вижда възможност за преговори с ГЕРБ след вота

Партията очаква компроматна война по време на кампанията

19:53 - 15.04.2024