КПКОНПИ поиска конфискация на над 19 млн. лв. от дясната ръка на Божков Снимка: © Facebook

Антикорупционната комисия КПКОНПИ поиска конфискация на имущество за над 19 млн. лв. от Георги Попов, дясната ръка на намиращия се в Дубай бизнесмен Васил Божков.

В Софийски градски съд комисията, ръководена от Сотир Цацаров, внася две искови молби и едната е именно срещу Попов. Тя е на обща стойност от 19 147 186,25 лв. "Той е обвинен от прокуратурата за участие в организирана престъпна група с ръководител Васил Божков. Претендират се и 17 недвижими имота, както и три моторни превозни средства", гласи съобщение в сайта на КПКОНПИ, публикувано след заседание на комисията на 16 февруари.

Попов е бивш мажоритарен собственик на футболния „Левски“. Той се завърна в България на 21 май 2021 г. полет от Дубай. Прокуратурата съобщаваше, че е бил екстрадиран, след като властите в ОАЕ са удовлетворили искането на обвинението, докато Васил Божков и адвокатът на Попов твърдяха, че бизнесменът се е прибрал по собствено желание. Бизнесменът беше в ОАЕ от края на януари 2020 г.

След като беше отведен в следствения арест още при пристигането си на Летище София, Попов беше разпитан и задържан, но след това Специализираният наказателен съд го пусна под парична гаранция на стойност 40 хиляди лева.

Попов беше обявен за международно издирване във връзка с участието му в организирана престъпна група, ръководена от Божков и с участието на длъжностни лица. Според прокуратурата - групата била създадена с цел извършване на тежки умишлени престъпления като изнудване, принуда, подкупи на длъжностни лица, търговия с влияние и длъжностни престъпления.

Георги Попов държеше 86,6% от акциите на футболния „Левски“, докато те не бяха джиросани на Наско Сираков през юни 2020 г. В периода, в който бизнесменът бе мажоритарен собственик на „сините“, Божков беше финансовият им благодетел чрез компанията си „Национална лотария“. Попов взе акциите на „Левски“ на 6 март 2019, когато се представи за вицепрезидент на дружеството НОВЕ Холдинг, с което стана ясно, че е приближен на Божков.

Междувременно от КПКОНПИ обявиха още, че образуват и производства за конфликт на интереси. Едното е срещу Тома Белев, зам.-министър на околната среда и водите. "Поводът е постъпил сигнал, според който същият е председател на Управителния съвет на Сдружение „Асоциация на парковете в България“, пишат от комисията.

Другото производство е по отношение на ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ - Наско Михов, изпълнителен директор, и Александър Николов, зам.-изпълнителен директор. Постъпил е сигнал, в който се съдържат твърдения за неправомерно облагодетелстване – сключване на договори с дружества, косвено свързани с тях, казват от КПКОНПИ.

"За Тома Белев, Наско Михов и Александър Николов конфликт на интереси не е установен с факта на образуване на производството – той се твърди в постъпили сигнали, и наличието или липсата му подлежи на установяване по предвидения в закона ред", пишат от комисията.

По отношение на Галин Николов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), е установен конфликт на интереси за това, че на 07.08.2020 г. е упражнил правомощия по служба в частен интерес на свързано с него лице, съобщават от КПКОНПИ. "Той е предложил и назначил брата на своята съпруга на по-висока длъжност и съответно – с по-голямо месечно възнаграждение. В случая Николов е следвало да си направи самоотвод от конкретните си служебни правомощия. Наложена му е глоба в размер на 5000 лв", твърди още комисията. Изрично е посочено, че решението още не е влязло в сила и Николов може да обжалва пред съда.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024