Снимка: © Facebook

Един от най-приближените хора до бизнесмена Васил Божков – Георги Попов, е екстрадиран от Обединените арабски емирства, а самолетът от Дубай кацна на Летище София около 15:08 ч. в петък.

Попов беше отведен в следствен арест, където ще остане 72 часа. След това най-вероятно ще бъде внесено искане в Специализирания наказателен съд за постоянен арест, обявиха от прокуратурата. Пред в. "Сега" говорителят на главния прокурор Сийка Милева каза, че не е ясно каква мярка за отклонение ще бъде поискана.

Това се случва ден след като Васил Божков съобщи, че Попов се прибира в България по „собствена воля“. Според Сийка Милева обаче – Обединените арабски емирства го екстрадират по молба на държавното обвинение.

„Още на 5 май тази година се получи писмо с особена важност от дирекция „Международно оперативно сътрудничество“, чрез Интерпол – Абу Даби. В това писмо се сочи, че съдебните власти на ОАЕ са допуснали екстрадицията на Георги Попов“, каза тя, цитирана от bTV.

В изпратеното писмо било посочено още, че лицето е задържано и българските власти трябва да извършат фактическото приемане в 15-дневен срок. За това отговаря Главна дирекция „Охрана“ към Министерство на правосъдието – Попов е бил предаден на служителите ѝ в петък сутринта. Те го придружават в полета от Дубай.

Попов, който е съдружник на Божков, се намира в ОАЕ от края на януари 2020 г. Сега му е издаден временен паспорт.

Милева припомни, че Георги Попов е бил обявен за международно издирване във връзка с участието му в организирана престъпна група, ръководена от Божков и с участието на длъжностни лица. Групата била създадена с цел извършване на тежки умишлени престъпления – изнудване, принуда, подкупи на длъжностни лица, търговия с влияние и длъжностни престъпления.

В четвъртък Васил Божков публикува в профила си във Facebook, че Попов е пожелал да се прибере у нас по собствено желание. Той приложи снимка от документ, издаден от международната адвокатска кантора Charles Russell Speechlys, в който пише, че бизнесменът „доброволно е приел да изпълни законовите процедури“ на екстрадицията, съгласно законите на ОАЕ. Пише още, че това се случва по негова воля, а не по заповед на съда.

След като от прокуратурата заявиха, че Попов е екстрадиран, Божков не се съгласи: „Проблемът на прокуратурата с чуждите езици е ясен. Преди да говорят - да си намерят преводач“, написа той.

По информация на БНТ – в началото на заседанието на съда в Дубай на 5 май Попов е дал съгласие доброволно да бъде предаден на българските власти. Сийка Милева обаче казва пред националната телевизия, че нямат информация бизнесменът да е заявил подобно нещо.

„Попов се връща по собствено желание, засега не иска да дава изявления. За искането за екстрадиция Попов и Божков са в пакет и не би могло едното да е одобрено, а другото – не“, каза адвокатът на бившия собственик на „Левски“ Адриана Чернева, цитирана от bTV.

Георги Попов държеше 86,6% от акциите на футболния „Левски“, докато те не бяха джиросани на Наско Сираков през юни миналата година. В периода, в който бизнесменът бе мажоритарен собственик на „сините“, Божков беше финансовият им благодетел чрез компанията си „Национална лотария“.

Попов взе акциите на „Левски“ на 6 март 2019, когато се представи за вицепрезидент на дружеството НОВЕ Холдинг, с което стана ясно, че е приближен на Божков.

През юли 2020 г. бизнесменът с повдигнати обвинения публикува във Facebook видео на Георги Попов, в което той говори за връзката между Божков и бившия финансов министър Владислав Горанов. Тогава той твърдеше, че Божков влизал свободно в Министерството на финансите за срещи с него и носел пликове с банкноти в джобовете си.

От 18 ч. в петък Васил Божков ще даде интервю пред Миролюба Бенатова в предаването „Алтернативата“ по TV1.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Съдия Мирослава Тодорова, която критикуваше Борисов и ВСС, осъди България в Страсбург

Основната цел на санкциите срещу нея била да бъде сплашена заради критиките ѝ към ВСС и властта

Секс, лъжи и тайни плащания: Bild смени главния редактор след дългогодишен скандал

Axel Springer първо защити Юлиан Райхелт, после го освободи

Капитанът на Vera Su и вторият му помощник остават за постоянно в ареста

Започна акцията по разтоварване на заседналия кораб

Мистичната авторка на криминални романи Кармен Мола се оказа измислица на трима мъже

Бестселърите са писани не от жена, а от трио ТВ-сценаристи

Болницата в Монтана е в критично състояние след рекорден брой болни от Covid-19

Пациенти са принудени да чакат за освобождаване на легло

Днес отбелязваме Деня на българския лекар

Доц. Ангел Кунчев спечели отличието "Лекар на годината"

Обсъжда се тестът за антитела да влезе в "зеления сертификат" за учителите

Учителите без сертификат могат да преподават онлайн, държавата трябва да осигури антигенни тестове

Разтоварването на кораба Vera Su започна и ще продължи 3-4 дни

Следващата стъпка е провлачване и приемане в място за убежище