Ключовият свидетел на Божков: Влизаше в МФ без формалности, носеше пачки

Васил Божков* е влизал свободно в Министерството на финансите за срещи с Владислав Горанов, а на тях носел пликове или слагал банкноти в джобовете си. Това твърди бившият собственик на футболния "Левски" Георги Попов, когото укриващият се в ОАЕ хазартен бос показа във видео в своя профил във "Фейсбук".

Преди дни Божков, който има 18 обвинения срещу името си, заяви, че ще покаже свидетел, когото премиерът Бойко Борисов и министърът на финансите Владислав Горанов "не могат да заглушат". Оказа се, че това е бившият мажоритарен собственик на акциите на "сините".

"Неведнъж се е случвало, беседвайки в кабинета на г-н Божков, той да прекъсне разговора, казвайки, че трябва да отиде на среща с Влади (б.а. - Владислав Горанов). А нашите обсъждания ще продължат в колата по пътя към Министерството", казва Попов във видеото.

Тръгвайки за срещата, той взимаше със себе си предварително подготвен подаръчен плик или слагаше множество пачки с банкноти от 500 евро в якето си и в джобовете си. Г-н Божков влизаше в Министерството без всякакви формалности. Без проверка на багажа му и на самия него. Срещите му траеха пет, десет, до 15 минути. Илизаше, носейки единствено традиционната си пура", споделя бившият собственик на "Левски".

В публикацията си Божков припомни, че е минал един месец, откакто е подал сигнал за рекет, изнудване и търговия с влияние от страна на Борисов, Горанов и Менда Стоянова, но "прокуратурата все още не е започнала разследване".

"За сметка на това започна целенасоченото „заличаване“ на ключови свидетели по сигнала. Както е видно и от снощната им „акция“ по друг сигнал – страхуват се, че истината ще излезе наяве", каза укриващият се в ОАЕ хазартен бос.

Кой е Георги Попов?

Припомняме, че докато Георги Попов държеше 86,6% от акциите на футболния "Левски", Васил Божков бе финансов благодетел на 26-кратните шампиони чрез своята компания "Национална лотария". Ценните книжа обаче бяха джиросани на Наско Сираков, след като лотарийните игри минаха в ръцете на държавата, а 75-годишният Попов и 63-годишният хазартен бос се укриха в Обединените арабски емирства заради повдигнати обвинения.

Попов взе акциите на „Левски“ на 6 март 2019, когато се представи за вицепрезидент на дружеството НОВЕ Холдинг, с което стана ясно, че е приближен на Божков.

Тогава се установи и че бившият собственик на „сините“ участва в управлението на 35 фирми, а има собственост в 17 от тях. Заедно с хазартния бос беше в съвета на директорите на „Национална лотария“ и „Ню Геймс“, имаше и 5% собственост в „Лотария БГ“ чрез своята ГКПГ АД. Сега името на Попов фигурира в 42 фирми, осем от които са прекратени, според информация на Търговския регистър.

По информация на „Капитал“ – през 2000 г. оглавяваният от него „Йорсет холдинг“ купува фалиралата Първа частна банка АД. Комисията по досиетата сочи, че Попов е бил агент на Първо главно управление на ДС с псевдоним „Китин“.

От 1983 г. до 1987 г. е специалист в „ИНКО“, а от края на ’87 е на работа в „Кинтекс“ като специалист вносна дирекция. Вербуван е в ДС година след това, а през 1989 е привлечен за оперативен работник на обществени начала. Незабавно е включен в една от най-секретните програми на КГБ за заобикаляне на западното ембарго срещу държавите от Източния блок – тази за доставката на ембаргово оборудване в областта на електрониката, военната и специалната техника, пише „24 часа“.

През април 1991 г. Попов е свален от оперативен отчет от Националната разузнавателна служба и преминава в частния сектор.


*Васил Божков се укрива в Дубай от края на януари 2020 г., след като беше обвинен за финансови и други престъпления от Прокуратурата на РБ. Исканията за екстрадиция засега не дават резултат. Разследващите по-късно повдигнаха нови обвинения, включително за убийства и подбудителство към убийства. Божков е една от най-спорните фигури на прехода, свързван в публичното пространство със силовите методи на групировките от 90-те години, а впоследствие - практически монополизирал хазартния бизнес в България. В годините е имал множество други бизнес интереси, пряко или косвено свързани с държавата - пътно строителство, обществени поръчки и др.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" впечатли и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024