Комисията за борба с корупцията обяви, че назначението на Соня Момчилова за член на СЕМ е станало в нарушение на правилата за съвместимост според Закона за радиото и телевизията. 

Причината: Момчилова все още е била едноличен собственик на капитала на дружеството "План Це" в деня, в който тя е заела длъжността си. Сигналът до КПКОНПИ беше подаден от председателя на СЕМ Бетина Жотева през август. 

По закон в медийния регулатор не могат да членуват еднолични търговци, собственици на капитала на търговски дружества, съдружници, управители, прокуристи или членове на ръководни и контролни органи на търговски дружества и кооперации. 

Преди встъпване в длъжност членовете на СЕМ трябва да подпишат декларация, с която потвърждават, че отговарят на изискванията на закона. 

В Търговския регистър е отразена смяна на собстеността на "План Це", но тя е вписана чак на 5 август 2021 г. 

В делото на фирмата се вижда, че има подписан договор за покупко-продажба на дружествените дялове, който е подписан още на 30 юли 2021 г. В същия ден е съставен и новият учредителен акт на компанията. 

Указът за назначението на Соня Момчилова е издаден от президента на 27 юли и е обнародван в броя на Държавен вестник от 30 юли. На тази дата тя подписва и декларация по ЗРТ, с която потвърждава, че отговаря на нормативните изисквания и не е в конфликт на интереси

"Макар при подаването на декларациите несъвместимостта да е отстранена, към датата на заемане на длъжността тя е била налице. Съобразно правомощията си (чл. 13, ал. 1, т. 5 от ЗПКОНПИ), Комисията проверява сигнали във връзка с декларациите за несъвместимост на лицата, заемащи висши публични длъжности, и сезира органите по назначаването на тези лица за предприемане на съответни действия. С решението си от днес КПКОНПИ изпраща събраните в хода на проверката доказателства на президента на Република България, като орган по назначаване, за предприемане на необходимите действия по компетентност", се казва в позицията. 

Преди да бъде избрана за член на СЕМ, Соня Момчилова беше ръководител на пресцентъра на служебното правителство. Тя зае мястото на Ива Димитрова, която напусна медийния регулатор заради несъгласие с позицията му по сигнала на министъра на културата Велислав Минеков срещу директора на БНТ Емил Кошлуков. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?