Крал Чарлз отдава почит на кралица Елизабет II на първата годишнина от смъртта ѝ Снимка: © Twitter/Royal Collection Trust

Крал Чарлз III си спомня за "всеотдайната служба" на покойната си майка и за "всичко, което тя е означавала" за страната. По повод първата годишнина от смъртта на британския монарх синът ѝ публикува послание и нейна любима снимка.

В кратко изявление, написано и записано в замъка Балморал, където кралицата почина, Чарлз казва:

"Отбелязвайки първата годишнина от смъртта на Нейно Величество и моето встъпване в длъжност, ние си спомняме с огромна обич за нейния дълъг живот, преданата й служба и всичко, което тя означаваше за толкова много от нас. Дълбоко съм благодарен и за любовта и подкрепата, които бяха оказани на съпругата ми и на мен през тази година, тъй като правим всичко възможно да бъдем полезни на всички вас."

Очаква се принцът и принцесата на Уелс да присъстват на специална служба в памет на кралицата в катедралата "Сейнт Дейвидс" в Западен Уелс.

Елизабет II - най-дълго управлявалият монарх в британската история, почина на 8 септември 2022 г. на 96-годишна възраст. След смъртта ѝ Чарлз стана крал, а съпругата му Камила - кралица.

В допълнение към изявлението в памет на майка си Чарлз публикува и нейна снимка, която досега не е била публикувана. Тя е направена в Бъкингамския дворец на 16 октомври 1968 г. от фотографа Сесил Бийтън.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Алфа Рисърч": Заявката за правителство мобилизира твърдото ядро на ГЕРБ

Седем партии влизат в 51-вия парламент, ДПС-Пеевски е близо до ДПС-Доган

08:08 - 24.10.2024