Кралицата отне военните титли на сина си принц Андрю след обвиненията в сексуално насилие Снимка: © Getty Images

Херцогът на Йорк принц Андрю остана без почетните си военни звания и беше принуден да оттегли попечителството си над редица обществени организации. Причината – обвиненията срещу него в сексуално насилие от американката Вирджиния Джуфри, които синът на Елизабет II отрича.

61-годишният Андрю вече няма да може да използва официално названието „Негово Кралско Височество“, въпреки че ще го запази – по подобие на принц Хари и Меган Маркъл, съобщават източници от кралския двор, цитирани от BBC.

Синът на британската кралица ще бъде съден в САЩ за сексуално посегателство. 38-годишната Джуфри го обвини, че я е насилил, когато е била непълнолетна. Тя казва, че Андрю е един от хората, които са се възползвали сексуално от млади момичета, организирани по време на партитата на Джефри Епстийн и Гилейн Максуел. Покойният финансист и британският принц са били дългогодишни приятели. Според източник от кралската фамилия принц Андрю „ще продължава да се защитава“ по делото.

Принц Андрю ще бъде съден в САЩ за сексуално насилие

„С одобрението и съгласието на кралицата, военните звания и кралският патронаж на херцога на Йорк са върнати обратно на кралицата“, съобщават от Бъкингамския дворец. „Той ще продължи да не поема никакви обществени задължения и ще се защитава в съда като гражданин“.

В четвъртък над 150 ветерани от Кралския флот, армията и военновъздушните сили поискаха от кралица Елизабет II да отнеме военните титли на принца. Те подписаха отворено писмо, а след решението на Бъкингамския дворец 52-годишният лейтенант Стюарт Хънт коментира: „Това е неприятна работа. Радвам се, че той вече не е свързан с военните“.

„Дали е виновен или не – той вече е с лоша слава. Не е достоен да заема почетен ранг“, казва още бившият военен.

Всички звания на Андрю ще бъдат разпределени сред останалите членове на монархическата фамилия, което означава, че той няма да може да си ги върне обратно.

Херцогът има 22-годишна кариера в Кралския военноморски флот, а по време на Фолкландската война служи като пилот на хеликоптер. Той ще загуби и титлата си полковник на Гренадирската гвардия – един от най-висшите пехотни полкове в британската армия.

Андрю няма да разполага със званието главен полковник на Кралските високопланински фузилиери на Канада, както и главен полковник на логистичния полк на Кралската новозеландска армия. Ще запази обаче ранга вицеадмирал.

Няколко благотворителни организации вече се разграничиха от херцога след обвиненията на Джуфри. Той обаче ще продължи кралския патронаж над престижни голф клубове, училища и културни тръстове.

Адвокатите на принца опитваха да анулират гражданския иск на Вирджиния Джуфри на база на това, че жената е получила обезщетение по по-ранно споразумение с Джефри Епстийн, подписано през 2009 г. Защитата твърдеше, че този документ е предпазвал принца от по-нататъшни съдебни претенции - въпреки че името му не е споменато изрично в споразумението. Съдията по делото обаче е преценил, че процесът трябва да започне, а в хода му - да се изясни каква е била реалната договорка между Джуфри и Епстийн.

Решението на съда в Ню Йорк ще даде ход на първото съдебно дело срещу принца след дългогодишните обвинения на Джуфри срещу него.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024