Кралска драма: Разделеното семейство на крал Чарлз се събира за коронацията му Снимка: © The Royal Family

Крал Чарлз III живее в дворец, вози се в Бентли и е един от най-богатите хора във Великобритания. Има едно нещо обаче, по което не се различава особено от обикновените граждани - и той като всички има семейни проблеми, пише "Асошиейтед прес".

Чарлз добре знае, че семейният живот може да бъде много сложен, продължава медията и изброява всички утежняващи всекидневието на монарха обстоятелства - втората му съпруга Камила, компрометиращият короната брат (принц Андрю), гневните син и снаха - които не се притесняват да разкриват тайни от живота на кралското семейство. На 6 май те, заедно с още 2800 гости, ще присъстват на неговата коронация в Уестминстърското абатство. Единственото херцогинята на Съсекс Меган Маркъл няма да бъде сред гостите на церемонията.

Начинът, по който Чарлз ще менажира фамилните взаимоотношения през следващите седмици и години, ще е от решаващо значение за имиджа на британската монархия и възникналата през Средновековието наследствена династичност, пише още изданието.

Без уважението на обществеността, Домът на Уиндзор рискува да бъде поставен под общ знаменател с поп звездите, влиятелните личности в социалните мрежи и риалити знаменитостите - а именно просто персонажи от британските таблоиди, което ще подкопае престижа на кралската институция.

Историкът Хюго Викърс казва, че хората трябва да загърбят сензационните заглавия и да се съсредоточат върху това, което Чарлз постига сега като крал.

"В известен смисъл той се превръща в нов човек, когато става крал", казва Викърс пред изданието.

"Погледнете го такъв, какъвто е сега. Погледнете начина, по който подхожда към всичко. Погледнете неговия позитивизъм и вижте колко прав е бил по много въпроси. За съжаление, той имаше трудни моменти с връзките си и някои други въпроси, но ние живеем в много сложна епоха", допълва историкът.

Неприятни изненади за Чарлз се появиха миналата седмица, когато по-малкият му син - принц Хари, хвърли нова порция обвинения по адрес на кралското семейство в разгара на подготовката за коронацията.

В писмено доказателство за иска си срещу британски таблоиден вестник "Дейли Мейл" за нарушаване на неприкосновеността на личния живот Хари твърди, че баща му го е възпрепятствал да заведе дело преди 10 години. Принцът заяви, че Чарлз не е искал да изкара наяве свидетелства за извънбрачната му връзка с Камила, докато е бил женен за принцеса Даяна.

Ако може да се съди по минали церемонии, вниманието на предстоящата коронация ще бъде съсредоточено върху детайлите като езика на тялото, местата за сядане и дори избора на тоалети, тъй като кралските наблюдатели вероятно ще търсят в тях символи за отношенията между семейството.

Според Джо Литъл, редактор на списание "Majesty", Хари едва ли ще има особено голям контакт с роднините си. Във всеки случай, той няма да бъде твърде дълго във Великобритания и вероятно ще пътува само за събитието. По думите на Литъл, най-новите публични разкрития от страна на принца не са добра основа за затопляне на взаимоотношенията с брат му и баща му.

"Ще има ли време да се обсъди всичко това с краля и принца на Уелс? Едва ли", посочва журналистът.

Чарлз израсна в епоха под блясъка на медийното внимание, когато почитта към монархията избледняваше. Той е противоречива фигура още от публичния му развод с принцеса Даяна. Семейството сега се опитва да овладее поредица от обвинения, включително тези, направени от Хари в автобиографичната му книга "Резервен"/Spare.

Другият слон в стаята по време на церемонията ще бъде принц Андрю - братът на Чарлз, който е замесен със сагата около приятелството му с осъдения за сексуално насилие Джефри Епщайн, който се самоуби в килията си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024