Кралското семейство се подготвя за първата си Коледа без кралица Елизабет II Снимка: © The Royal Family/Twitter

Кралското семейство на Великобритания се подготвя за първата си коледа без кралица Елизабет II. Наследникът на трона крал Чарлз III ще направи първото си коледно послание като монарх и ще отдаде почит на покойната си майка, съобщава BBC.

В последната си реч като монарх миналата година, Елизабет говори за "предаване на щафетата" на следващото поколение. Речта на крал Чарлз е заснета в параклиса "Сейнт Джордж" в Уиндзор, където преди три месеца се състоя погребението на най-дълго управлявалия монарх на Великобритания.

Снимка, публикувана от Бъкингамския дворец, показва Чарлз, застанал пред коледна елха с украса от устойчиви и рециклируеми материали и аранжировки от свещи и естествени борови шишарки. Речта е записана предварително на 13 декември - два дни преди излизането на последните три епизода от документалната поредица на Netflix "Хари и Меган". В нея херцогът и херцогинята на Съсекс нападат кралското семейство и институцията на монархията.

Празничното слово е традиция, която съществува в продължение на 90 години, а от 1957 г. кралското семейство редовно я излъчва и по телевизията.

Първото кралско коледно предаване е реч по радиото, произнесена от Джордж V. През 1957 г. Елизабет II произнася първото телевизионно послание, като заявява, че е технологично постижение, че "телевизията направи възможно за много от вас да ме видят в домовете си на Коледа". Ежегодните послания от британския монарх стават част от коледните празници на много семейства.

В коледното си послание от 2021 г. Елизабет отдаде изключително лична почит на "любимия" си принц Филип, който почина през април същата година. Нейната реч беше най-гледаната програма на Коледа през 2021 г., привличайки почти девет милиона зрители.

Тази година кралят и кралицата-консорт Камила се завръщат и към традицията да прекарват Коледа в Сандрингам, Норфолк. Миналата година събитието се проведе в Уиндзор поради опасения за здравето на кралицата и разпространението на COVID-19.

Принц Уилям и съпругата му Кейт са сред висшите кралски особи, които се очаква да бъдат с крал Чарлз за Коледа. В акаунта на принца и принцесата на Уелс в Twitter бяха публикувани празнични снимки на орнаменти на мечето Падингтън в елхата. Покойната кралица се асоциира тясно с мечето Падингтън, след като се появи в забавна сценка с героя, излъчена по време на честванията на нейния юбилей през юни.

В памет на Елизабет II - Кралицата завинаги

"Да живее кралят": Как Чарлз III ще промени монархията след смъртта на Елизабет II


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024