Красимир Вълчев предлага 6. и 11. клас да учат присъствено от 10 май до края на годината Снимка: © Getty Images

Министърът на образованието в оставка Красимир Вълчев предложи учениците от 6. и 11. клас да се върнат към присъствено обучение на 10 май.

Ако ситуацията с разпространението на Covid-пандемията продължава да се развива „благоприятно“, те да учат в класните стаи до края на учебната година, каза той по време на среща с премиера в оставка Бойко Борисов.

По график учениците от 6-и и 11-и клас трябваше да се върнат в училище на 17 май. Сега предложението на Вълчев е това да се случи седмица по-рано, защото това са били най-засегнатите класове, с най-малко присъствени часове заради епидемичната обстановка.

„От утре по график в училище са 5., 9. и 12. клас. Подобрена е ситуацията с Covid. Водени от общото ни желание повече ученици да учат присъствено – предлагам от 10 май да се върнат 6-и и 11-и клас. Те бяха най-засегнати. Това е разумното, това е оправданото“, каза образователният министър в оставка.

„Вижда се, че стойностите са благоприятни за педагогическия персонал, много по-малко заразени имаме сега в сравнение с есента. У нас системата на образованието е в приоритетния план за ваксинация, за разлика от други държави, а това играе важна роля. По този начин 6-11 клас ще могат от 10 май, надявам се, до края на учебната година, да учат присъствено. Разбира се, при условие че се подобри епидемичната ситуация“, добави Вълчев.

От 24 април вече са разрешени присъствените занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи. Работата им се допуска при спазване на дистанция от 1,5 метра между присъстващите, носене на защитни маски, редовно проветряване и дезинфекция.

Междувременно продължава ротационният принцип на редовно обучение при учениците от прогимназиален и гимназиален етап, докато най-малките момчета и момичета - от първи до четвърти клас - учат постоянно в класните стаи.


Борисов отрече да е правил агитация в УНСС по време на предизборната кампания


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024