Снимка: © Getty Images

Министърът на образованието в оставка Красимир Вълчев предложи учениците от 6. и 11. клас да се върнат към присъствено обучение на 10 май.

Ако ситуацията с разпространението на Covid-пандемията продължава да се развива „благоприятно“, те да учат в класните стаи до края на учебната година, каза той по време на среща с премиера в оставка Бойко Борисов.

По график учениците от 6-и и 11-и клас трябваше да се върнат в училище на 17 май. Сега предложението на Вълчев е това да се случи седмица по-рано, защото това са били най-засегнатите класове, с най-малко присъствени часове заради епидемичната обстановка.

„От утре по график в училище са 5., 9. и 12. клас. Подобрена е ситуацията с Covid. Водени от общото ни желание повече ученици да учат присъствено – предлагам от 10 май да се върнат 6-и и 11-и клас. Те бяха най-засегнати. Това е разумното, това е оправданото“, каза образователният министър в оставка.

„Вижда се, че стойностите са благоприятни за педагогическия персонал, много по-малко заразени имаме сега в сравнение с есента. У нас системата на образованието е в приоритетния план за ваксинация, за разлика от други държави, а това играе важна роля. По този начин 6-11 клас ще могат от 10 май, надявам се, до края на учебната година, да учат присъствено. Разбира се, при условие че се подобри епидемичната ситуация“, добави Вълчев.

От 24 април вече са разрешени присъствените занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи. Работата им се допуска при спазване на дистанция от 1,5 метра между присъстващите, носене на защитни маски, редовно проветряване и дезинфекция.

Междувременно продължава ротационният принцип на редовно обучение при учениците от прогимназиален и гимназиален етап, докато най-малките момчета и момичета - от първи до четвърти клас - учат постоянно в класните стаи.


Борисов отрече да е правил агитация в УНСС по време на предизборната кампания


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина