Снимка: © УНСС

Премиерът в оставка Бойко Борисов отрече да е правил агитация в УНСС по време на предизборната кампания.

Той коментира темата, която предизвика дискусии през последните дни заради доц. Мартин Осиковски от университета, който беше уволнен дисциплинарно. Преподавателят от катедра „Медии и обществени комуникации“ на УНСС още преди това освободи всички свои позиции като протест срещу превръщането на автономната образователна институция в „снимачна площадка“ на предизборната кампания на Борисов.

Премиерът в оставка твърди, че „няма никаква вина“. Той говори за случая по време на поредното си включване на живо във Facebook. Този път облякъл костюм, а не дънкова риза, Борисов беше в компанията на здравния министър в оставка Костадин Ангелов, на предложения от него за премиер Даниел Митов, на спортния министър в оставка Красен Кралев и на образователния министър в оставка Красимир Вълчев.

„Още преди няколко години пред УНСС имаше един зарязан строеж. Разхождахме се из него, а това трябваше да е корпус. Влади Горанов (б.а. – бившият финансов министър) отказваше категорично да го плати, принудих го да отпуснем 12,5 млн. лв. Решихме с парите на данъкоплатците да помогнем. Корпусът стана прекрасен“, каза Борисов.

„Имах няколко покани за откриването, аз отказах. Един ден, една сутрин, когато отваряхме суперкомпютъра в Техпарка, минахме през института, спряхме отвън. Там нямаше студенти, преподаватели, само ректорът дойде да благодари за отпуснатите средства. Без да стъпим вътре, без да правим агитация, пожелахме успех на преподавателите и студентите в едно висше учебно заведение. Защо искат да ни забъркат в тази тема?“, пита Борисов

„Ако е нещо нередно, добре. Но за това, че сме спрели? Всеки може да спре, да го снима и да го покаже. Ако това искат да ни го забранят, извинявайте. С цялото ми уважение – нито познавам доцентите, нито професорите, не искам да имаме забърквания. Не сме правили агитации, само сме им строели салони и аули“, твърди премиерът в оставка.

Мартин Осиковски след уволнението от УНСС: "Политическата свобода е в ДНК на университета"

Доц. Мартин Осиковски подаде оставка още на 2 април, когато Борисов посети новия корпус на УНСС. Той бе подкрепен от над 5000 студенти, колеги, преподаватели и изследователи, подписали онлайн петиция. На негова страна застанаха и от СУ, НБУ и БАН. Те обвиниха УНСС, че е нарушила правилото за недопускане на политическа агитация в академична институция.

Ден след като УНСС уволни дисциплинарно доц. Мартин Осиковски заради критиката му срещу предизборна проява на Бойко Борисов в университета, гонката срещу преподаватели продължи – този път в ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград.

Проф. Иванка Асенова съобщи, че в петък Факултетният съвет е взел решение да съкрати пет дисциплини от учебния план на специалност "Психология" - Физиологична психология, Психопатология, Клинична психология, Невропсихология и Психология на аномалното развитие. "Случайно или не, това са всички дисциплини, които аз водя в тази специалност. От следващата учебна година те повече няма да бъдат изучавани", съобщава проф. Асенова.

Решението е взето няколко седмици след парламентарните избори на 4 април, когато Асенова беше кандидат за народен представител на последното място в благоевградската листа на "Има такъв народ".


ЮЗУ по стъпките на УНСС: Съкратиха дисциплините на професор след участие в изборите

Факултетът по журналистика на СУ и катедра "Медии" в УНСС застанаха зад доц. Мартин Осиковски

Ицо Хазарта за чистката в УНСС: Докъде може да стигне слугинажът на властта


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Триъгълникът Президентство - Нинова - ВМЗ "Сопот" стана почти Бермудски

Корнелия Нинова не е спирала сделка на ВМЗ "Сопот", твърди бившият председател на Съвета на директорите Никола Стоянов

Тошко Йорданов: Решението за изгонване на руските дипломати е лично на Кирил Петков

Според депутата от ИТН премиерът споделил идеята още при пътуването до Киев

Около 200 руснаци ще напуснат страната покрай изгонването на 70-те дипломати

България иска и консулството в Русе да затвори

20 години затвор за Гилейн Максуел заради трафик и злоупотреба с малолетни

Съдът в Ню Йорк даде присъда над законовата граница

Петровден е - празнуват Петър, Павел и Камен

Църквата почита паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел

Ердоган се съгласи Швеция и Финландия да влязат в НАТО

Войната в Украйна приближи границите на НАТО до Русия

Иван Хиновски напусна ИТН: "Партията лансира случайни лица на отговорни позиции"

Бившият депутат от ИТН критикува партията на Трифонов за отказ от реформи и спорни назначения в енергетиката

Кирил Петков: 70 руски дипломати ще бъдат изгонени от България

"Очаквамe в неделя един пълен самолет с хора да замине за Москва"