Ден след като УНСС уволни дисциплинарно доц. Мартин Осиковски заради критиката му срещу предизборна проява на Бойко Борисов в университета, гонката срещу преподаватели продължава - този път в ЮЗУ "Неофит Рилски" в Благоевград. 

Проф. Иванка Асенова съобщи, че в петък Факултетният съвет е взел решение да съкрати пет дисциплини от учебния план на специалност "Психология" - Физиологична психология, Психопатология, Клинична психология, Невропсихология и Психология на аномалното развитие. 

"Случайно или не, това са всички дисциплини, които аз водя в тази специалност. От следващата учебна година те повече няма да бъдат изучавани", съобщава проф. Асенова. 

Решението е взето няколко седмици след парламентарните избори на 4 април, когато Асенова беше кандидат за народен представител на последното място в благоевградската листа на "Има такъв народ". 

Бивши и настоящи студенти на ЮЗУ реагират с недоумение на факта, че ръководството на факултета е решило да премахне някои от основополагащите дисциплини на специалност "Психология", което поставя под съмнение акредитацията й. 

Проф. Георги Апостолов (бивш ректор на университета) посочва, че проф. Иванка Асенова е "единственият учен от Югозападния университет, който е публикувал монография в едно от най-престижните издателства в света Routledge". 

"Истинската цел е проф. Асенова да бъде оставена без часове и да бъде принудена да напусне", казва той. 

Правилникът на ЮЗУ не забранява на академичния състав да участва в политически партии или партийни листи - това ограничение важи само за ректора и зам.-ректорите, които не могат да бъдат членове на ръководни органи на политически организации. Не е разрешено провеждането на политическа или религиозна дейност в университета от студенти и преподаватели.

До момента няма информация от университета за причините, поради които е взето решение за внезапните ограничения в преподавателската дейност на проф. Асенова. 

Само до преди два месеца в ЮЗУ се водеше съдебен спор за законността на избора на ректора порф. Борислав Юруков за втори мандат, оспорвана от трима от съперниците му за позицията. В крайна сметка ВАС отсъди в негова полза и го остави начело на институцията. 

Името на Юруков нашумя през 2020 г. при публикуването на имотните декларации на ръководителите на висши училища, при която се оказа, че ректорът на ЮЗУ е обявил малко над 190 000 лв. годишна данъчна основа от трудови доходи за една година.

През 2020 г. главният прокурор Иван Гешев и доскорошният вътрешен министър Младен Маринов станаха докторанти в Правно-историческия факултет на ЮЗУ - съответно в катедрите по Международно право и по Национална сигурност.


Факултетът по журналистика на СУ и катедра "Медии" в УНСС застанаха зад доц. Мартин Осиковски

Един обикновен петък на Бойко Борисов (преди изборите)

Ицо Хазарта за чистката в УНСС: Докъде може да стигне слугинажът на властта


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Асен Василев е с Covid-19

Финансовият министър ще изпълнява задълженията си дистанционно

И "Billions" се подигра с Peloton след "Сексът и градът": "Няма да си отида като Тузаря"

Втори сериал показа герой със сърдечен удар след тренировка на колелото на Peloton

Българско селфи

Един нов пророк ми казва да пия белина. Тя вреди на дрехите, но помага за здравето

Стефан Янев: Няма струпване на войски на НАТО в България

"Такова решение няма - дискутира се и скоро ще бъде обявено пред гражданите", заяви министърът на отбраната

Huawei FreeBuds Lipstick - един много дизайнерски продукт

Безспорно са най-секси слушалките на пазара