7:36 ч., Резиденция "Бояна". Последният ден от предизборната кампания започва с малко помощ от приятели. Европейският съвет тъкмо е одобрил преразпределението на 10 млн. ваксини от Pfizer / BioNTech, от които България ще получи 1,259 млн. дози като най-изоставаща в имунизационната си кампания.

Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел ще бъдат споменавани по-често от Света Богородица и Светия дух в молитвите на Бойко Борисов в следващите 4 години. Цялата програма на министър-председател за петък, 2 април, е посветена на благодарности по посока на Брюксел.

И на суперкомпютъра. За него - по-нататък.

"Благодарността, която винаги съм изказвал на Урсула фон дер Лайен, Шарл Мишел, но в случая и на председателя на ЕС Антонио Кошта... Благодаря, Антонио. Европа показа солидарност. Държавите членки могат да се отказват в полза на една или друга държава, за да има солидарност... Ех, ако имахме държавен глава в момента, а не кандидат за президент и кандидат за лидер на една партия - и изборите бяха с една седмица по-нататък,... пикът на вълната вече е надолу, ваксинираните стават повече от заразените, оздравелите стигат броя на заразените, щеше да е по-спокойно".

Новите ваксини от Pfizer: Не Курц, а ЕС поправи грешката на България

Включването свършва с поздрави за Виктор - новородения внук на ген. Венцислав Мутафчийски - "Венци, Виктор, близко е".

08:30 ч., София Тех Парк. Борисов се среща със суперкомпютъра и суперкомпютърът се среща с Борисов.

"Суперкомпютърът е завършен. Един от осемте суперкомпютъра в Европа, което е едно признание за българите. За нашите кадри в IT сектора, за парите, десетки милиони, които се отпуснаха, но това ще даде възможност на Балканите, на региона, на всички... Благодаря на ЕК, на Урсула фон дер Лайен за всичко, което направи, включително и за ваксините днеска, които се отпуснаха допълнително за България - най-много за България. Но ключовата дума, както понякога казвам, е со-ли-дар-ност".

Докато представителят на Тех парка описва всички възможности, които изчислителната мощност осигурява за научни изследвания, Борисов се захласва от охладителната система ("изцяло българска") и електрическата подстанция ("смятайте за какво натоварване става въпрос").

"Всички тези неща са благодарение на ЕС", казва човекът от София Тех Парк.

"И на нас", допълва го Борисов.

"И на вас..."

"Затова строим и суперкомпютри, и магистрали, и пътища, и жп линии, и пречиствателни станции, всичко, и показваме, не коментираме. Показваме".

08:50 ч., УНСС

"Здраве желаем. Я да видим какво сме направили", казва Борисов на ректора на университета Димитър Димитров, който трябва да покаже новия учебен корпус, строен в продължение на 4 години по европейска програма, довел до няколко скандала заради неоснователно оскъпяване.

Ректорът показва кабинетите, които в момента се оборудват: "Тук ще има 500 компютъра.."

"Колко? Ей сега бяхме на суперкомпютъра. Уникална работа. Уникална работа става. И е вече готов", отговаря Борисов и тръгва да огледа фасадата на сградата.

"Като е "работа, работа, работа", ето, показваме. Суперкомпютри, университети, училища. Двойно възнаграждение на учителите и - което вие не казвате - със 100% увеличени заплатите на преподавателския състав!", казва премиерът.

"Ами, не е сто процента...", отговаря ректорът.

"А колко е?"

"По-малко е, някъде десет процента"

"Десет процента, а с това, което сложихме сега и приравнихме с учителите, младите учени, които така-така-така...?", подсказва Борисов.

"Нашите заплати са малко по-големи,...", опитва се да омекоти удара Димитров.

"Е, нищо де, да са по-големи, да не са по-малки. Добре, да си ми жив и здрав. Довиждане", завършва Борисов.

Няколко часа по-късно преподавателят от катедра "Медии" в УНСС доц. Мартин Осиковски подава оставка от всички ръководни постове в знак на протест срещу "превръщането на университета в снимачна площадка за Джипка TV".

Преподавател от УНСС подаде оставка заради предизборна проява на Борисов

В следващата спирка на турнето няма да има подобни засечки.

9:45 ч., село Лесичово. Да, Лесичово. Селото - общински център стана обект на разследване на швейцарската медия SRF, защото няма канализация, но има цели три стадиона за футбол по европейски програми.

Кметът Серьожа Лазаров много иска да покаже един от тях на Борисов, но премиерът три пъти подминава без коментар поканите му.

"Улици, тротоари, канализация, всичко... Направил съм на три села водопроводите. Шеста година вече откакто е направен водопроводът, аз нямам авария... Ще видите сега в центъра, читалището и парка съм направил, толкова красив, ще видите стадиона - аз съм направил два!", обяснява той в първо лице, единствено число.

Докато кметът говори, при Борисов се доближава местен жител, който най-неочаквано разваля идилията. Оказва се, че съселянин пасе стадо крави в имота на човека - единствената му молба е да се сложи ограда. Кметът, който е направил два стадиона, не е много съгласен.

"Разбирам, ама нали знаеш моето мнение, това е човек, който се труди, трябва да се помага и на него, той гледа 70-80 крави, което е много тежък бизнес. Ние не можем да му забраним", казва той.

"Една ограда само, да не влизат в селото. Хората садят картофи, на другия ден минават кравите и ги няма", моли се човекът.

"Не му забранявайте, но изолирайте", отсича Борисов. "Те и кравите са важни, но и картофите на хората са важни".

Кметът обещава "да дойде да види".

10:39 ч. Белово. Към правителствената делегация се е присъединила Екатерина Захариева - външен министър и кандидат-депутат от район Пазарджик. Настроението й е приповдигнато дотолкова, че в един момент ще се наложи Борисов да намали нивото на звука.

"Кажи за реката, за парите!.. И за водопровода, кажи сега за водопровода", призовава Захариева местния кмет - домакин на срещата.

Кметът на Белово започва молбите отдалеч като грузински тост:

"Трябва да споделя с Вас, че община Белово преди 7 години Евростат даде информация, че сме населението с най-много вода на глава от населението. Язовир Яденица, Белмекен, ПАВЕЦ Чаира е на наша територия. Но във всички населени места имаме проблем с водата".

"А, гледай сега! Хахаха. Ама защо, сега кажи. Защото не влязоха в асоциацията! (ВиК асоциациите с държавно участие, които окрупняват отделните дружества във всяка област, б.р.)", подсказва Екатерина Захариева, преди Борисов да я прекъсне: "За това българите са измислили най-хубавите поговорки. Вода гази, жаден ходи".

"Ние щем, не щем, минахме на вино!", репликира кметът и признава, че Общинският съвет вече е взел решение да постъпи в по-голямата асоциация.

"Еее, браво, вразумихте се, браво. И Велинград ми казаха, че са се вразумили!", казва Захариева, като прави жест с ръка в стил "От нас да мине, ще ви дадем пари".

Тук Борисов губи търпение към външния си министър и я моли да замълчи за момент, защото "нищо не се чува".

"Кметът казва, че има единодушие на всички партии, защото са узрели. А ние тая слива я чакаме да узрее 4 години. Защото като не узрявахте, не можеше да се консолидират ВиК и не можеше да се ползват европейските програми. И вие висЕхте на Министерски съвет "Дайте пари от бюджета"... Пари на данъкоплатците за водопроводи и канализация, за които имаме европейско финансиране, не даваме", казва той.

Кметът се сеща да помоли за ремонт на пътя Белово-Юндола, но удря на камък.

"Сега вие като видяхте колко много се прави, вече започнахте да ме тормозите... Белово-Пазарджик правим, плюс това, плюс това, плюс това... Всеки ден купуваме ремдесивири, всеки ден купуваме ваксини. Катя (Захариева), звънни на твоите колеги от тези големи държави, които ни подкрепиха толкова, и ключовата дума днес е солидарност. Толкова съм радостен, че имаме такъв Европейски съвет, ЕС, да мисли за всички. Да е справедлив, така че неслучайно България получи най-много. Шарл Мишел и канцлерите, и президентите, и премиерите, които ни подкрепиха, на всички, които участваха в преговорите. И на Ананиев, щото ваксините са доброволни и безплатни, ама струват пари...."

На финала кметът подарява албум със снимки от ремонтираните сгради в общината ("Преди вие да дойдете на власт, в община Белово нямаше нито една спортна площадка, в момента са 11"). Вниманието на Борисов се спира на училището,което се е сдобило с асансьор от ГЕРБ, но носи ретроградното име "Чапай".

"Той е местен революционер", обяснява кметът, имайки предвид партизанина Александър Иванов Пипонков.

"Грешката е моя. Всъщност това не е Чапай и Петка, а е Александър Иванов - Чапай. Трябва да пазим паметта. Браво на вас", казва Борисов.

11:46 ч. село Враненци, община Велинград

Борисов инспектира бъдещия асфалтов път до джамията. Партизаните го следват по петите.

"Едно време ген. Атанас Семерджиев проби тоя път (бивш командир на бригадата "Чепинец", впоследствие началник на ГЩ, бивш министър на вътрешните работи и бивш вицепрезидент, съден за унищожаването на архива на ДС). Сега другият генерал го озелени. Виж какво съвпадение!", смее се местен жител.

Най-големият образ тук е строителният работник Иван с шапка с червена звезда ("китайска, от центъра на Пекин").

"Да не ме давате по телевизията, от' ако види жената... ще ме накара да спя при нея", казва човекът, докато се здрависва с Борисов. Здрависва се и с финансовия министър Кирил Ананиев с думите "Пускай пАри и не бой се!".

11:59 - село Биркова, община Велинград

За първи път министър-председател стъпва в този район, а хората в махалата са във възторг от чакълирания нов път, който скоро трябва да получи асфалт:

"Ако станат нашите мъртви хора да погледнат как е станало, няма да повярват! Има обаче само едно нещо - да се направи тук едно обръщало. Трябва още 100 метра да се направи и вече ще те вдигнем на ръце и ще бъдем много благодарни. Ако може и една лека шахтичка, около 40 санта широка, един метър дълга и да се изкарат три тръби, защото като завали, се залива цялата улица"...

"Днес сутринта бех на суперкомпютъра, един от осемте в Европа. И като не можеш да си представиш каква разликата между едното и другото...", отговаря Борисов и обещава да прати "техник".

"Асфалтов път! Не можем да повярваме на очите си. Една година дойде Рамадан Аталай тука, паркира един трактор, за да ни прави канализация и вода, заранта ставаме - няма трактори. И всичко увисна ей така. 15 години сме били за ДПС-то плътно тук в района - само лъжи и измами", обяснява един от местните жители на име Али.

"За разлика от другите ние първо правим и след това идваме", казва Борисов и се обръща към Ананиев: "ВидЕ ли къде отиват парите, а ти питаш "Защо давате"? От понеделник Нанков ще го командировам тука два дни, докато не се оправи".

12:44 - Грашево, община Велинград. Цялото село се е събрало на недовършения площад ("предпоследен слой асфалт"), ръкопляска и скандира "Бойко, Бойко, Бойко, Бойко". Хората с предпазни маски са малцинство, но Covid е в ума на Борисов.

"И днес сме подсигурили ваксини. Последните са 1,2 млн. на Pfizer. Всичко сме си свършили... Забелязвате ли опозицията какво казва - от 3000 лева нагоре започват заплати. И като ги питат откъде ще вземат пари, те казват: Държавата има пари. Добре, кое е верно - че ГЕРБ е добър хазяин, или че няма пари в държавата? ГЕРБ така управлява, че да има пари".

Двама млади мъже се открояват от групата и молят Борисов да мине през махалата им в Побит камък, където общинската власт от ДПС ремонтира пътищата, но само тяхната улица ("понеже сме от ГЕРБ") не поправя.

"Карадайъ дойде с автобуса и каза: "Бойко ще го изпратим с джипа, ние поемаме всичко, ние правим". Ей това казват", казват момчетата. Борисов обещава "некой ще изпратиме - кой с джип, кой с автобус", и си тръгва.

14:12 - Доспат. Строи се нов търговски център, но така се строи, че се е наложило да се изрежат всички редове със седалки за публиката на празното баскетболно игрище в съседство.

"Мачкат ли ви?", пита Борисов към кмета на общината.

"Опитват се много сериозно... в социалните мрежи", признава той.

"Какво да покажат, милите, искат, ама няма. И почват да лъжат. Нека си ни победят честно... Аз вече започвам да искам да сме в опозиция, за да можем да се опълчим, защото сега мълчим само, а те се имат за герои", казва Борисов.

Героят на прякото включване не е опозицията, а Кирил Ананиев.

"Цял ден ми мрънка, че не успял в Перник да си закрие кампанията. Викам, ти си национален състезател, не си само... тоя Перник ти оживя на сърцето", казва Борисов. Ананиев потвърждава и започва да разказва семейната си история:

"Баща ми е от Горна секирна, Брезнишко, а майка ми от Лева рЕка, Трънско..."

"Лева рЕка - десен джоб!", смее се Борисов.

"Ама аз съм си ги зашил!", отговаря финансовият министър.

"Надолу ни падат корона-заразените, броят на хоспитализираните, по 2-3 хиляди оздравели имаме на ден, ваксинираме 15-20 хиляди. И големият жест, който ни направиха Европейският съвет и президентите, премиерите, канцлерите на големите държави. Голяма подкрепа и за мене, и за България. Снощи с Антонио Кошта по нощите си писахме, пожела успех, каза, че е направил всичко, което трябва. Да му благодарим от името на целия български народ..."

14:57 ч. Последна спирка - някъде по новоасфалтирания път между Дъбница и Сатовча.

Шофьори спират или свирят с клаксон, когато виждат правителствената делегация.

Родният многомандатен избирателен район на Кирил Ананиев отново излиза на дневен ред, когато местен благодарен жител казва:

"На Перник вода им дадохте, дайте нещо и на нас. 59 години не е пипано".

"Социологията на тези, които се чудят какви са ни резултатите, да видят. От 50 години не е пипано - е какво да кажат хората? Спират сами, сами говорят", казва Борисов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Днес и утре изслушват кандидатите за генерален директор на БНТ

СЕМ събеседва с осемте кандидати днес и утре

Семейната снимка на Г-7: Макрон по риза, Джонсън до Шолц

Форумът започна с шеги по адрес на Путин

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори