Разследване на швейцарска медия: Три села с три стадиона, но без канализация Снимка: © Стадионът в село Динката. Снимка: bTV

"Вятърът опъва зелената ограда. Зад нея се вижда футболно игрище, с избледняваща надупчена бетонова настилка. Няма никакви врати. От три години тази спортна площадка стои край село Динката, изгубена между вихрещи се пластмасови отпадъци и захвърлени маратонки. Тук едва ли някой се занимава със спорт. Динката представлява село с кални пътища без асфалт. Тук има по-скоро колиби, отколкото къщи - много от тях са без ток и вода, а всички са без канализация. Динката е с население от около 200 души. Но тук е построена карикатура на спортно игрище на стойност 350 000 швейцарски франка (около 316 000 евро). И то - с пари на ЕС".

Така започва репортажът на Зара Новотни, журналист от SRF (Швейцарското радио и телевизия). Публикацията е посветена на съмненията за злоупотреба с европейски фондове, предназначени за подобряване на живота в селските райони на България, но практически използвани за самоцелно строителство на спортни площадки в обезлюдени населени места.

В репортажа на SRF интересът е насочен към пазарджишката община Лесичово. Но същото е положението и в десетки други села или малки градове - от Раковски до Симитли.

"За какво ни е притрябвало някакво скапано футболно игрище тук? Улиците не са ремонтирани от 50 години. Къде са парите за тях?", пита мъж на име Петър, който се е върнал от чужбина в селото по време на пандемията.

В съседното село Калугерово много къщи нямат вода. Но Калугерово също има футболен стадион от 4 години, при това - безупречен. Домакинята на спортния обект показва на швейцарската журналистка покритите трибуни, съблекалните с душове и идеално поддържаната изкуствена трева. Стадионът разполага с 20 пожарогасителя, в случай че "тревата се запали".

При Калугерово стадионът е вдъхнал нов живот на местния футболен отбор, а жените от селото играели заедно волейбол.

В третото съседно село Лесичово пак няма канализация, отбелязва Новотни. Улиците пак са в лошо състояние. Но тук се намира стадион номер 3, рядко използван.

Трите села с трите стадиона са част от община Лесичово, с общо население около 5400 души.

"Не можахме да кандидатстваме за пари за канализация, защото не изпълняваме критериите на ЕС, прекалено малки сме", казва зам.-кметът на Лесичово Веселина Милкова пред SRF. Пари за стадиони обаче има - два големи, един по-малък.

Според нея - много от обществените сгради в общината са получили финансиране за ремонт. Въпреки това швейцарските журналисти недоумяват защо толкова много пари са вложени за изграждането на ненужни спортни площадки в селища с предимно застаряващо население.

Според изчисленията на SRF става дума за изразходване на над 135 милиона евро за близо 100 нови стадиона.

На теория целта на това финансиране е да се изравнят големите разлики между градовете и селата. Предположението е, че ако селото се сдобие със стадион и активен спортен живот, с отбор, публика и участия в първенство, ще започнат да пристигат гости, гостите ще трябва да се настаняват по хотели, а търговията ще закипи.

"В някои области на Европа това може и да функционира, но в отдалечените български села подобна идея е абсурдна. Откакто Лесичово се е сдобило с 3 стадиона, стотици хора са напуснали общината", се казва в репортажа.

Една от причините, които изтъкват журналистите, е, че строителството на стадиони създават възможност за политическа корупция. Даден е пример със стадиона в Костенец, който е ремонтиран през 2016, но в момента се разпада, а покривът на голямата трибуна е пред срутване.

Лекоатлетическата писта е четириъгълна, вместо овална, което прави тренировките невъзможни. Строителната фирма вече е неоткриваема, макар че градската управа е подала жалба в прокуратурата.

ЕС вече си дава сметка, че нещо нередно се случва с парите му, посочва авторката на репортажа, като дава за пример създаването на европейската прокуратура, която ще се занимава с разследвания по случаи на злоупотреба с пари от фондовете и корупция.

"Селата от община Лесичово с техните 3 стадиона сега кандидатстват пред ЕС за финансиране на закупуването на водопроводни тръби. За канализацията ще трябва да почакат".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024