Доц. Мартин Осиковски, преподавател в катедра "Медии и обществени комуникации" на УНСС, подаде оставка от ръководните си позиции в университета като знак на протест срещу превръщането на автономната образователна институция в "снимачна площадка" на предизборната кампания на Бойко Борисов.

Решението му беше обявено в петък, малко след като премиерът се появи в УНСС, за да разгледа новия учебен корпус .

"Университетите, с които животът ми е свързан от младини и в които съм учил, прекрасните студенти, с които работя, и законите на Съвестта не ми позволяват да подмина това с невнимание – другояче не мога. Поради тази причина, като символичен израз на несъгласие и протест, с настоящото заявявам, че:

- Подавам оставка от „ръководната“ длъжност „главен секретар по уеб комуникации“ на Университета
- Оттеглям се като член на редколегията на „Научни трудове“ и „Годишник на УНСС“
- Оттеглям се като член на атестационната комисия на факултет „Икономика на инфраструктурата“, пише доц. Осиковски.

Сагата около въпросния нов корпус на УНСС започна още преди няколко години, когато университетът трябваше да получи финансиране от ОП "Региони в растеж" за изграждането му.

Три години след началото на проекта обаче средствата от Министерски съвет не бяха плащани заради проблеми с проектирането на строителството.

През 2019 г. (малко преди европейските избори) тогавашното ръководство на университета, Студентския съвет и синдикатите призоваха правителството да разреши проблема и да осигури очакваните средства плюс допълнителни близо 3 млн. лв. заради усложнения около строителството и нужда от оборудване на учебните помещения.

Финансовият министър Владислав Горанов контраатакува УНСС за това, че "допуска икономически грешки", а АДФИ беше мобилизирана на инспекция по случая.

Министерски съвет все пак гласува 7,5 млн. лв. да бъдат платени на УНСС, без допълнителната сума. Интересното е, че този казус беше тема на разговор между Борисов и конституционния съдия проф. Борис Велчев в запис, който изтече в медиите през лятото на 2020.

В записа се чува, че премиерът изказва недоволството си от исканията на бившия ректор на УНСС проф. Стати Статев за допълнителна финансова помощ.

"Със Стати от УНСС беше по-... Защото аз му казах, утре ще дойда, ще ти дам парите, но паралелно с това вкарвам АДФИ (Агенцията за държавна финансова инспекция), и от хотела ти в Гърция до тука ще дойдат по това... Ааа, викам, сладур такъв, ще ме притискаш. Четири милиона и половина станаха на 16 милиона и половина, щото трябва да му построиме и хотела", казва премиерът.

Доц. Осиковски посочва, че сагата около отпускането на парите за новия корпус е довела УНСС до "безпрецедентна и финансова и имиджова криза", предизвикана от министри на Борисов през 2019 г.

"Тук дори не става въпрос за това, че конкретно нашият университет беше съсипан по време на точно това управление; не става въпрос и за това, че ако има български политик, който е максимално чужд на идеята за Университет изобщо, това е точно този политик. Тук става въпрос за това, че е адски невъзпитано, антиуниверситетско и брутално агитпропът да се вкарва на университетска територия", казва още преподавателят, който беше част от списъка на интелектуалците, поискали оставката на кабинета през лятото на 2020 г.

Осиковски напомня как разрешаването на проблема с финансирането през 2019 г. е било съпътствано с PR-постановка, в която Борисов е дошъл до УНСС, "накара ни да ходим като добитък през една кал, строи министрите си и им разпореди да "пуснат" парите, които по-рано те бяха спрели".

През януари 2020 г. АДФИ излезе с доклад, в който описва няколко нарушения в процеса на поръчката за нов корпус на УНСС.

В. "Сега" припомня, че инспекторите са потвърдили появата на допълнителни дейности в хода на строежа - нужда от подмяна на 2 трансформатора, изместване на кабелен електроопровод, изместване на трасето на съществуваща канализация и т.н., но те не са "непредвидени обстоятелства", а са част от предпроектните проучвания и изпълнителят Обединение "ГБ 2016" се е ангажирал с тях. Изпълнителят не е имал право да претендира за допълнително заплащане по анекса от август 2017 г., тъй като описаните там дейности са част от предмета на дейност на поръчката. Преценката на АДФИ е, че сумата на поръчката е неоснователно увеличена с 1,2 млн. лв.

През февруари 2021 г. новият ректор на УНСС проф. Димитър Димитров разказва пред "Градът", че сградата е в процес на приемане и пускане в реална експлоатация, за да може да се ползва от новата учебна година.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Днес и утре изслушват кандидатите за генерален директор на БНТ

СЕМ събеседва с осемте кандидати днес и утре

Семейната снимка на Г-7: Макрон по риза, Джонсън до Шолц

Форумът започна с шеги по адрес на Путин

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори