Факултетът по журналистика на СУ и катедра "Медии" в УНСС застанаха зад доц. Мартин Осиковски Снимка: © https://www.facebook.com/sufjmc

Уволнението на доц. Мартин Осиковски от УНСС след публичната му критика срещу Бойко Борисов доведе до протест от страна на студенти, докторанти и преподаватели от Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

"Цялата академична общност на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, изразяваме остър протест срещу дисциплинарното уволнение на доц. д-р Мартин Осиковски - уважаван колега и преподавател в Катедрата "Медии и публични комуникации" на Университета за национално и световно стопанство", пишат авторите на позицията.

Те осъждат отстраняването му от УНСС като "груб акт на нарушаване на правото на свободно изразяване на мнение и позиция, гарантирани в Конституцията на Република България".

"Подкрепяме колегата Осиковски и категорично възразяваме срещу подобни крайно опасни практики, познати ни от тоталитарно време - с опити за налагане на догматични идеологии, с контрол върху всички и всичко. На г-н Ректора на УНСС напомняме, че университетите не са фирми, те са място на свобода на мисленето и словото! Затова считаме, че подобни действия са не просто неприемливи, те са вредни и опасни", пише в позицията на академичната общност на ФЖМК.

В събота вечер беше публикувано и становище на досегашните колеги на доц. Осиковски от катедра "Медии и обществени комуникации" в УНСС, които призовават ръководството на университета да преразгледа решението си за уволнение.

Преподавателите от катедрата в УНСС описват своя колега като уважаван член на академичната общност както в България, така и в чужбина.

"Той е авторитетен преподавател и изследовател, възпитаник на едни от най-престижните европейски университети – Хелзинкски университет, Хайделбергски университет „Рупрехт Карл“, Оксфордски университет. Доц. д-р Осиковски има сериозни изследователски и научни приноси, въвел е високи стандарти в своята работа от западноевропейски тип. Работил е дълги години активно на ключови позиции за университета и катедрата – научен секретар от 2016 г. до сега и главен секретар по уеб комуникациите на УНСС от 2020 г. до сега. Нашият колега участва активно като ръководител и член на научни екипи в разработването на значими изследователски проекти, както на университетско, така и на национално и международно ниво, включително и като част от екипа на Engage.eu – престижната университетска мрежа, част от която е и УНСС", посочват преподавателите от УНСС.

"Ние, неговите колеги от катедра „Медии и обществени комуникации“, апелираме наложеното наказание за дисциплинарно уволнение да бъде преразгледано и доц. д-р Мартин Осиковски да бъде възстановен като преподавател в екипа на катедрата", се казва в становището, което е подписано на 22 април.

Доц. Мартин Осиковски беше уволнен на основание "уронване на престижа на УНСС" три седмици след като изрази публична критика срещу посрещането на Бойко Борисов при новия корпус на УНСС в последния ден на предизборната кампания.

Студенти и колеги на Осиковски създадоха обществена петиция с искане за отмяна на заповедта за уволнението му - към 24 април тя вече е събрала над 5600 подписа, като част от тях са на преподаватели от УНСС, Софийския университет, Нов български университет и др.

"На 21-я ден на април на 21-та година на 21-я век един университет в държава от Европейския съюз уволнява дисциплинарно преподавател, който е възразил срещу използване на университета като снимачна площадка за предизборната кампания на ГЕРБ и Борисов. УНСС. Вече не става дума за свобода на медиите, а за свобода на гражданите", написа проф. Нели Огнянова (преподавател по Медийно право в СУ) в профила си във Facebook ден след новината за уволнението.

В събота музикантът Ицо Хазарта също застана зад отстранения университетски преподавател, като обвини ръководството на УНСС в слугинаж на властта.

Междувременно професор от Югозападния университет също подаде сигнал за подготвяното й отстраняване малко след като е участвала като кандидат в депутатската листа на "Има такъв народ" в Благоевград.

Мартин Осиковски след уволнението от УНСС: "Политическата свобода е в ДНК на университета"

ЮЗУ по стъпките на УНСС: Съкратиха всички дисциплини на проф. Иванка Асенова след участието й в изборите



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024