Снимка: © https://www.facebook.com/sufjmc

Уволнението на доц. Мартин Осиковски от УНСС след публичната му критика срещу Бойко Борисов доведе до протест от страна на студенти, докторанти и преподаватели от Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) на Софийския университет "Св. Климент Охридски". 

"Цялата академична общност на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, изразяваме остър протест срещу дисциплинарното уволнение на доц. д-р Мартин Осиковски - уважаван колега и преподавател в Катедрата "Медии и публични комуникации" на Университета за национално и световно стопанство", пишат авторите на позицията. 

Те осъждат отстраняването му от УНСС като "груб акт на нарушаване на правото на свободно изразяване на мнение и позиция, гарантирани в Конституцията на Република България". 

"Подкрепяме колегата Осиковски и категорично възразяваме срещу подобни крайно опасни практики, познати ни от тоталитарно време - с опити за налагане на догматични идеологии, с контрол върху всички и всичко. На г-н Ректора на УНСС напомняме, че университетите не са фирми, те са място на свобода на мисленето и словото! Затова считаме, че подобни действия са не просто неприемливи, те са вредни и опасни", пише в позицията на академичната общност на ФЖМК. 

В събота вечер беше публикувано и становище на досегашните колеги на доц. Осиковски от катедра "Медии и обществени комуникации" в УНСС, които призовават ръководството на университета да преразгледа решението си за уволнение. 

Преподавателите от катедрата в УНСС описват своя колега като уважаван член на академичната общност както в България, така и в чужбина. 

"Той е авторитетен преподавател и изследовател, възпитаник на едни от най-престижните европейски университети – Хелзинкски университет, Хайделбергски университет „Рупрехт Карл“, Оксфордски университет. Доц. д-р Осиковски има сериозни изследователски и научни приноси, въвел е високи стандарти в своята работа от западноевропейски тип. Работил е дълги години активно на ключови позиции за университета и катедрата – научен секретар от 2016 г. до сега и главен секретар по уеб комуникациите на УНСС от 2020 г. до сега. Нашият колега участва активно като ръководител и член на научни екипи в разработването на значими изследователски проекти, както на университетско, така и на национално и международно ниво, включително и като част от екипа на Engage.eu – престижната университетска мрежа, част от която е и УНСС", посочват преподавателите от УНСС. 

"Ние, неговите колеги от катедра „Медии и обществени комуникации“, апелираме наложеното наказание за дисциплинарно уволнение да бъде преразгледано и доц. д-р Мартин Осиковски да бъде възстановен като преподавател в екипа на катедрата", се казва в становището, което е подписано на 22 април. 

Доц. Мартин Осиковски беше уволнен на основание "уронване на престижа на УНСС" три седмици след като изрази публична критика срещу посрещането на Бойко Борисов при новия корпус на УНСС в последния ден на предизборната кампания. 

Студенти и колеги на Осиковски създадоха обществена петиция с искане за отмяна на заповедта за уволнението му - към 24 април тя вече е събрала над 5600 подписа, като част от тях са на преподаватели от УНСС, Софийския университет, Нов български университет и др. 

"На 21-я ден на април на 21-та година на 21-я век един университет в държава от Европейския съюз уволнява дисциплинарно преподавател, който е възразил срещу използване на университета като снимачна площадка за предизборната кампания на ГЕРБ и Борисов. УНСС. Вече не става дума за свобода на медиите, а за свобода на гражданите", написа проф. Нели Огнянова (преподавател по Медийно право в СУ) в профила си във Facebook ден след новината за уволнението. 

В събота музикантът Ицо Хазарта също застана зад отстранения университетски преподавател, като обвини ръководството на УНСС в слугинаж на властта. 

Междувременно професор от Югозападния университет също подаде сигнал за подготвяното й отстраняване малко след като е участвала като кандидат в депутатската листа на "Има такъв народ" в Благоевград. 

Мартин Осиковски след уволнението от УНСС: "Политическата свобода е в ДНК на университета"

ЮЗУ по стъпките на УНСС: Съкратиха всички дисциплини на проф. Иванка Асенова след участието й в изборитеАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед