"Политическата свобода е в ДНК на университета. Университетът не е просто бизнес. Не е акредитация, не е трудов договор. Университетът е свободна общност". Това коментира доц. Мартин Осиковски - преподавателят от катедра "Медии и обществени комуникации" на УНСС, който беше уволнен дисциплинарно след критика срещу предизборна проява на Бойко Борисов на терена на академичната институция в последния ден от кампанията за парламентарните избори.

В подкрепа на доц. Осиковски се обявиха негови студенти и колеги, както и преподаватели и изследователи от Софийския университет, НБУ, БАН и др. Петицията за възстановяването му на работа вече събра над 4000 подписа и масово възмущение срещу налагането на недопустима санкция за изразена публична позиция в критика на властта.

В предаването "Алтернативата" с Генка Шикерова, Мартин Осиковски посочи, че ректорът на УНСС доц. Димитър Димитров не е провел личен разговор с него, преди да вземе решението си за най-тежкото наказание по Кодекса на труда.

Вместо това ръководството на университета е поискало писмени обяснения от доцента, които той е изпратил в срок. Последвало е решението за уволнение заради "уронване на престижа на предприятието и злоупотреба с доверието на работодателя".

"Моето дълбоко вътрешно убеждение беше и ще бъде, че с това свое действие (символичния протест срещу предизборната проява на Борисов, б.р.) аз се опитах и дори успях в някаква степен да допринеса за стабилизиране на престижа на УНСС. Университетът не е предприятие, той е свободна общност. Характерно за тези свободни общности е, че когато в техните редици се появят надигащи се гласове на несъгласие, притеснение, загриженост, те винаги са свидетелство за наличие на добър вътрешен имунитет срещу потенциални заплахи на хоризонта", каза Осиковски.

Той припомни, че в цялата история на университетите в Европа и в България те се превръщат в "места, в които често се ражда несъгласие, протест, окупиране на аудитории".

"Когато те са възникнали като свободни общности, те по своята ДНК, по генетичен код са обречени да бъдат развъдници на несъгласието и протеста", каза още той.

Осиковски призова университетите да не се третират само като придатъци или обслужващи звена на бизнеса: "Често един университет действа по логика, която сякаш е обратна на бизнес логиката. Моята позиция от 2 април е обратна на бизнес логиката. Аз продължавам да съм университетски човек, макар и уволнен".

От УНСС все още не са реагирали с официална позиция по казуса. Ректорът проф. Димитър Димитров аргументира решението си пред в. "Сега" с това, че реакцията на доц. Осиковски срещу гостуването на Бойко Борисов ден преди деня за размисъл довела до "над 80 негативни публикации и коментари за УНСС".

Не е ясно дали в администрацията на Димитров са направили мониторинг на огромната вълна от критики след собственото му решение за наказанието на преподавателя.


УНСС уволни доц. Мартин Осиковски след публичната му критика на Бойко БорисовАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании. 

Почина създателят на "Малкия Никола" Жан-Жак Семпе

Големият френски художник беше един от известните създатели на корици на New Yorker