Мартин Осиковски след уволнението от УНСС: "Политическата свобода е в ДНК на университета"

"Политическата свобода е в ДНК на университета. Университетът не е просто бизнес. Не е акредитация, не е трудов договор. Университетът е свободна общност". Това коментира доц. Мартин Осиковски - преподавателят от катедра "Медии и обществени комуникации" на УНСС, който беше уволнен дисциплинарно след критика срещу предизборна проява на Бойко Борисов на терена на академичната институция в последния ден от кампанията за парламентарните избори.

В подкрепа на доц. Осиковски се обявиха негови студенти и колеги, както и преподаватели и изследователи от Софийския университет, НБУ, БАН и др. Петицията за възстановяването му на работа вече събра над 4000 подписа и масово възмущение срещу налагането на недопустима санкция за изразена публична позиция в критика на властта.

В предаването "Алтернативата" с Генка Шикерова, Мартин Осиковски посочи, че ректорът на УНСС доц. Димитър Димитров не е провел личен разговор с него, преди да вземе решението си за най-тежкото наказание по Кодекса на труда.

Вместо това ръководството на университета е поискало писмени обяснения от доцента, които той е изпратил в срок. Последвало е решението за уволнение заради "уронване на престижа на предприятието и злоупотреба с доверието на работодателя".

"Моето дълбоко вътрешно убеждение беше и ще бъде, че с това свое действие (символичния протест срещу предизборната проява на Борисов, б.р.) аз се опитах и дори успях в някаква степен да допринеса за стабилизиране на престижа на УНСС. Университетът не е предприятие, той е свободна общност. Характерно за тези свободни общности е, че когато в техните редици се появят надигащи се гласове на несъгласие, притеснение, загриженост, те винаги са свидетелство за наличие на добър вътрешен имунитет срещу потенциални заплахи на хоризонта", каза Осиковски.

Той припомни, че в цялата история на университетите в Европа и в България те се превръщат в "места, в които често се ражда несъгласие, протест, окупиране на аудитории".

"Когато те са възникнали като свободни общности, те по своята ДНК, по генетичен код са обречени да бъдат развъдници на несъгласието и протеста", каза още той.

Осиковски призова университетите да не се третират само като придатъци или обслужващи звена на бизнеса: "Често един университет действа по логика, която сякаш е обратна на бизнес логиката. Моята позиция от 2 април е обратна на бизнес логиката. Аз продължавам да съм университетски човек, макар и уволнен".

От УНСС все още не са реагирали с официална позиция по казуса. Ректорът проф. Димитър Димитров аргументира решението си пред в. "Сега" с това, че реакцията на доц. Осиковски срещу гостуването на Бойко Борисов ден преди деня за размисъл довела до "над 80 негативни публикации и коментари за УНСС".

Не е ясно дали в администрацията на Димитров са направили мониторинг на огромната вълна от критики след собственото му решение за наказанието на преподавателя.


УНСС уволни доц. Мартин Осиковски след публичната му критика на Бойко Борисов



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024