Снимка: © УНСС

Доц. Мартин Осиковски е уволнен дисциплинарно от УНСС само няколко седмици след като символично освободи всички свои ръководни позиции в университета като знак на протест срещу превръщането на автономната образователна институция в "снимачна площадка" на предизборната кампания на Бойко Борисов. 

Новината за уволнението на доц. Осиковски стана известна заради петиция на негови студенти и колеги-преподаватели, които се възмущават от решението на ръководството на университета

"Вчера, 21 април 2021 г., доц. Осиковски беше уволнен дисциплинарно въз основа на чл. 190, ал. 1, т. 4 от КТ – злоупотреба с доверието на работодателя, чл. 187, ал. 1, т. 8 – злоупотреба с доверието и уронване на доброто име на предприятието и чл. 16, т. 31 от Правилника на УНСС, който задължава преподавателите и служителите на Университета да пазят престижа и доброто име на УНСС, да не го злепоставят и да бъдат лоялни към него.

"Убедени сме, че позицията, изразена от доц. Осиковски, не уронва престижа на Университета. Тя изразява неговата лична гледна точка по отношение конкретно на събитията от 2 април, а не по отношение на институцията като цяло. Позицията изразява лоялност към Университета по смисъла на духа на неговия Правилник, на Закона за висше образование и съгласно разбиранията и убежденията на уволнения преподавател", се казва в петицията. 

Призивът за незабавна отмяна на уволнението на доц. Осиковски е подписана от над 2500 души, включително от преподаватели от други университети като проф. Георги Каприев, доц. Марин Бодаков, проф. Калин Янакиев, проф. Евгений Дайнов, Любомир Стефанов и др. 

"Доц. Мартин Осиковски е изказал достойно гражданската си позиция срещу нарушаване на правилото за недопускане на политическа агитация в академична институция. А то стана в предизборна ситуация. За което Осиковски е наказан, че да си вземат поука по-плашливите - да знаят в каква ситуация живеят и работят. Подписвам, защото съм възмутен", пише проф. Каприев. 

Диана Андреева-Попйорданова и Илия Вълков са сред колегите на доц. Осиковски в катедра "Медии" на университета, които също настояват за отмяна на решението. 

Мартин Осиковски след уволнението от УНСС: "Политическата свобода е в ДНК на университета"

На 2 април Осиковски подаде оставка от ръководните си позиции като главен секретар по уеб комуникации на УНСС, член на редколегията на „Научни трудове“ и „Годишник на УНСС“, и челн на атестационната комисия на факултет „Икономика на инфраструктурата". 

Това се случи в последния ден на предизборната кампания, в който премиерът Бойко Борисов реши да направи оглед на новия корпус на УНСС в присъствието на ректора проф. Димитър Димитров. 

"Университетите, с които животът ми е свързан от младини и в които съм учил, прекрасните студенти, с които работя, и законите на Съвестта не ми позволяват да подмина това с невнимание – другояче не мога", каза тогава доц. Осиковски, който напомни за съпротивата на кабинета да подкрепи финансирането на проекта заради установени нередности по време на предишното ръководство на УНСС. 

"Тук дори не става въпрос за това, че конкретно нашият университет беше съсипан по време на точно това управление; не става въпрос и за това, че ако има български политик, който е максимално чужд на идеята за Университет изобщо, това е точно този политик. Тук става въпрос за това, че е адски невъзпитано, антиуниверситетско и брутално агитпропът да се вкарва на университетска територия", казва още преподавателят, който беше част от списъка на интелектуалците, поискали оставката на кабинета през лятото на 2020 г. 

Ректорът на УНСС проф. Димитров защитава решението си пред в. "Сега", като твърди, че не било наказателна акция, а "трудовоправен спор". 

"Твърденията (на Мартин Осиковски) за политическа агитация са неверни. И от "Изправи се! Мутри вън!" подадоха жалба за същото, но още на следващия ден РИК излезе със становище, че няма нарушение на закона. Но след действията на доц. Осиковски имаше над 80 негативни публикации и коментари за УНСС", казва той. 

Решението за прекратяване на трудовия договор се взема от ректора. Димитър Димитров беше избран за ръководител на университета през декември 2019 г. на мястото на проф. Стати Статев, при когото започна прословутия строеж на новия корпус. 

Ректорът на УНСС е бивш декан на факултета "Икономика на инфраструктурата", в който попада и катедрата "Медии и обществени комуникации", чийто научен секретар беше доц. Осиковски.

Димитър Димитров се специализира в областта на отбранителната икономика и сигурността. През 2020 г. той стана научен ръководител на докторската дисертация на бившия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров на тема "Система за защита на обекти в критичната енергийна инфраструктура на Република България". 


Преподавател от УНСС подаде оставка заради предизборна проява на БорисовАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба

Годеникът на убитата американска влогърка Габи Петито също е открит мъртъв

Брайън Лондри беше основният заподозрян за убийството ѝ