ЮЗУ по стъпките на УНСС: Съкратиха дисциплините на професор след участие в изборите

Ден след като УНСС уволни дисциплинарно доц. Мартин Осиковски заради критиката му срещу предизборна проява на Бойко Борисов в университета, гонката срещу преподаватели продължава - този път в ЮЗУ "Неофит Рилски" в Благоевград.

Проф. Иванка Асенова съобщи, че в петък Факултетният съвет е взел решение да съкрати пет дисциплини от учебния план на специалност "Психология" - Физиологична психология, Психопатология, Клинична психология, Невропсихология и Психология на аномалното развитие.

"Случайно или не, това са всички дисциплини, които аз водя в тази специалност. От следващата учебна година те повече няма да бъдат изучавани", съобщава проф. Асенова.

Решението е взето няколко седмици след парламентарните избори на 4 април, когато Асенова беше кандидат за народен представител на последното място в благоевградската листа на "Има такъв народ".

Бивши и настоящи студенти на ЮЗУ реагират с недоумение на факта, че ръководството на факултета е решило да премахне някои от основополагащите дисциплини на специалност "Психология", което поставя под съмнение акредитацията й.

Проф. Георги Апостолов (бивш ректор на университета) посочва, че проф. Иванка Асенова е "единственият учен от Югозападния университет, който е публикувал монография в едно от най-престижните издателства в света Routledge".

"Истинската цел е проф. Асенова да бъде оставена без часове и да бъде принудена да напусне", казва той.

Правилникът на ЮЗУ не забранява на академичния състав да участва в политически партии или партийни листи - това ограничение важи само за ректора и зам.-ректорите, които не могат да бъдат членове на ръководни органи на политически организации. Не е разрешено провеждането на политическа или религиозна дейност в университета от студенти и преподаватели.

До момента няма информация от университета за причините, поради които е взето решение за внезапните ограничения в преподавателската дейност на проф. Асенова.

Само до преди два месеца в ЮЗУ се водеше съдебен спор за законността на избора на ректора порф. Борислав Юруков за втори мандат, оспорвана от трима от съперниците му за позицията. В крайна сметка ВАС отсъди в негова полза и го остави начело на институцията.

Името на Юруков нашумя през 2020 г. при публикуването на имотните декларации на ръководителите на висши училища, при която се оказа, че ректорът на ЮЗУ е обявил малко над 190 000 лв. годишна данъчна основа от трудови доходи за една година.

През 2020 г. главният прокурор Иван Гешев и доскорошният вътрешен министър Младен Маринов станаха докторанти в Правно-историческия факултет на ЮЗУ - съответно в катедрите по Международно право и по Национална сигурност.


Факултетът по журналистика на СУ и катедра "Медии" в УНСС застанаха зад доц. Мартин Осиковски

Един обикновен петък на Бойко Борисов (преди изборите)

Ицо Хазарта за чистката в УНСС: Докъде може да стигне слугинажът на властта


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024