Снимка: © Getty Images

Учениците от 1-4 клас са учили извън класните стаи само 5 седмици през тази година. По данни на МОН – в близо 40% от времето учениците в 5-11 клас са учили присъствено, а за дванадесетокласниците този процент е 50 на сто.

Преди няколко дни здравният министър Костадин Ангелов обяви, че 37,3% от учениците са в присъствена форма на обучение.

Образователният министър Красимир Вълчев твърди, че само 1% от българските ученици не са успели да се включат в образователния процес през настоящата учебна година. „Обучението в електронна среда е компенсаторно, то не е алтернатива на присъственото. Ние организираме за много висок процент от учениците синхронно обучение – във виртуалната класна стая. Само 1% от децата не са участвали в образователния процес. Около 9% са били на компенсаторно обучение – учителите са им носили материали и са работили индивидуално с тях. Те не са се включили онлайн поради нежелание или липса на техническа обезпеченост“, каза Вълчев в интервю за bTV.

„В сравнение с някои други страни - нашата образователна система предлага присъствено обучение в сравнително висока степен“, каза той, но отбеляза, че в някои от градовете 6-11 клас са ходили на училище само 3 или 4 дни през тази година.

Според Вълчев – няма шанс за обявяване на нулева година, няма да се отменят матури и да се съкращава материалът за тях.

„1-4 клас са учили не по-малко от предишни години, и то предимно присъствено. Нямаме изоставане спрямо предходни години. Всяка година имаме дефицити, винаги може да се компенсират. През юни ще учат тези със слаби годишни оценки, както и тези, които не са учили ефективно в създалата се среда“, каза той.

„Спрямо други страни може би имаме по-голям процент на синхронно електронно обучение. Училищата ни са били отворени повече време от останалите бизнеси и дейности“, добави Вълчев.

Той каза, че 7-и 12-и клас засега трябва да учат целия обем от теми за матурите, макар че предстои още един анализ, за да се прецени дали има тематично изоставане.

Относно учителите – образователният министър твърди, че броят на заразените сред тях е голям, но като част от активното население това е една пропорционална част, няма „свръх голям процент на заразата в тази професионална група".

„Малките деца в по-малка степен заразяват и са преносители, има много по-малко заразени учители в детските градини, отколкото в училище. Учителите, които са били ваксинирани и после са се заразили, са 4 пъти по-малък процент от тези, които не са ваксинирани. Имаме ефекта на ваксинирането, това е начинът да се върнем към присъственото обучение, да живеем в пандемията“, каза Вълчев. „Надявам се до лятото да имаме групов ефект от ваксинирането“.

По данни на МОН – близо 29% от всички около 80 хиляди учители са ваксинирани, а 10 на сто от тях са преболедували коронавируса. „Това не е достатъчно, още събираме списъци и ваксинацията продължава. В началото имаше скептични настроения, сега има повече желаещи“, отбеляза образователният министър.

„Спрямо края на ноември, когато беше втората вълна, имаме два пъти по-малко заболели в образователната система, което очевидно се дължи на ефекта от ваксините“, добави той.

На въпрос дали следващата година ще бъде присъствена, Вълчев отговори, че ако има по 1000 или по-малко случаи на Covid на дневна база и няма тенденция за покачването им, учебната година може да се проведе по нормалния начин. „Прогнозите ни са, че това може да се постигне през летните месеци“.

Не се обмисля масово тестване на учениците, защото то „дава само моментна картина“ и „надали ще позволи в по-голяма степен присъствено обучение“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е председателят на 47-ия парламент

Минчев е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и е корпоративен адвокат

Спецпрокуратурата образува дело за корупционно престъпление в община Варна

След проверката на КПКОНПИ е образувано дело срещу служител на общината, чието име не се споменава

Наследникът на Курц се оттегля като канцлер на Австрия след само няколко месеца на поста

Александър Шаленберг обяви, че лидерът на партията и канцлерът трябва да са един и същ човек

Корнелия Нинова: Коалиционното споразумение трябва да е факт до неделя

Министерствата може да не са разпределени на принципа 8-4-3-2

114 души с Covid са починали за ден, оздравелите са с над 1300 повече от инфектираните

Над 20 хиляди дози от ваксините са поставени за денонощие